Acasă Diverse Curiozități din viața Irynei Glibko. De ce e dependentă ucraineanca, ce a...

Curiozități din viața Irynei Glibko. De ce e dependentă ucraineanca, ce a emoționat-o până la lacrimi și unde se vede trăindu-și viața, după încheierea carierei sportive?

941
0

SCM Rm. Vâlcea a realizat un material video cu una dintre cele mai valoroase și vechi jucătoare din cadrul clubului, ucraineanca Iryna Glibko. Handbalista care evoluează în România din 2012, a vorbit despre începuturile carierei, atmosfera din Sala Traian, ce a impresionat-o până la lacrimi, mâncărurile tradiționale preferate și unde s-ar vedea trăindu-și viața, răspunzând, astfel, curiozităților suporterilor.

Am început handbalul la vârsta de 8 ani. Nu am prins grupa de fete, iar antrenorul m-a băgat la băieți. Erau de vârsta mea. După câțiva ani, am prins generația de fete din urmă. După ce am terminat școala, la vârsta de 17 ani am debutat la senioare pe postul de extremă stânga, apoi am schimbat cluburile în Ucraina. În 2012 nu era o situație prea bună în Ucraina, nici din punct de vedere financiar, nici valoric. Campionatului a scăzut, ca nivel, iar eu mi-am dorit să fac performanță. Îmi amintesc că un antrenor cu care am lucrat mi-a recomandat un club din campionatul românesc. Așa am ajuns aici, în România. Prima mea echipă a fost Danubius Galați. A fost un pic mai greu la început, pentru că nu vorbeam nici românește, nici în engleză. Pas cu pas, am învățat multe lucruri. Apoi am mers la CSM București, la Roman, iar după experiența de la Roman, am ajuns la Vâlcea”, a rememorat Iryna.

La 20 de ani am fost chemată la lotul național și treptat am început să joc acolo. Nu constant, nu am prins toate meciurile, dar așa cum e normal când ești mic, tânăr. Am venit la Vâlcea și am început meciurile oficiale. Au apărut și rezultatele, iar suporterii au început să vină în număr din ce în ce mai mare la sală. Îmi doream să fie sala plină, la fel ca pe vremea Oltchimului. Au fost experiențe foarte frumoase cu fanii noștri. Îmi amintesc, cred că era cu vreo trei sezoane în urmă, la un meci cu Brașov. Am «furat» mingea, am plecat pe contraatac, dar nu am dat gol. Mingea s-a oprit în bară. Toată tribuna s-a ridicat și m-a încurajat, oamenii îmi scandau numele. M-am simțit atunci încrezătoare, mi-au oferit energia de care aveam nevoie și forță. Nu am cedat. Am învățat multe lucruri aici. În România, la 22 de ani nu poți să spui că ești matură, că ai experiență. Eu am considerat de la început că viața e ca o școală și tot ce învăț nou, în fiecare zi, îmi va fi de folos în România”, a mai adăugat ucraineanca. Ca și mâncăruri tradiționale, românești, îi plac sarmalele, dar nu neapărat în foi de varză, ci în foi de viță, papanașii și salata de vinete. Iryna a mai dezvăluit că nu are idoli, dar încearcă să învețe orice de la sportivii mari: ”Îl apreciez pe Michael Jordan, de exemplu. Mi-a schimbat mult gândirea și viziunea serialul The Last Dance, documentar sportiv american. Chiar am plâns când am urmărit acele povești. Ca sportiv poți să găsești multe exemple care să te inspire și să te motiveze”.

De ce e dependentă Iryna? Simplu, de natură, pe care o regăsește din plin și în cele mai frumoase ipostaze la Rm. Vâlcea. ”Rm. Vâlcea este un oraș mic, dar frumos. Îmi place foarte mult că este totul verde și foarte confortabil, aproape de munte, de București și alte locuri și orașe frumoase. Aici mă simt ca acasă. După patru ani m-am obișnuit. Oricum, sunt o persoană care se acomodează fără probleme oriunde. M-a ajutat clubul foarte mult și m-am simțit ca acasă. Nu pot să zic că am doar un loc în România care îmi place. În general sunt dependentă de natură. Îmi place să călătoresc, să văd peisaje. Iubesc muntele, am fost impresionată de barajele pe care le-am văzut în România. Ca și orașe, îmi plac Brașov, Cluj-Napoca, București, Sibiu. La Rm. Vâlcea am venit pentru că se vrea performanță. Orașul are o istorie bogată în handbal și mi-am dorit să rămân aici cât mai mult. M-am gândit și la posibilitatea de a rămâne definitiv în România, să trăiesc aici. Nu știu dacă o să fie Rm. Vâlcea, dar poate fi București, Cluj, poate Brașov. Au fost doar gânduri, nu decizii”, a mai spus, în încheiere, îndrăgita handbalistă din lotul SCM Rm. Vâlcea.