Cum stabileşti un parteneriat de succes? Detalii importante pe care nu trebuie să le neglijezi
Atragerea partenerilor de afaceri potriviti este un proces complex, ce presupune foarte multa analiza, de aceea stabilirea unor astfel de relatii nu este intotdeauna un lucru atat de simplu, precum pare la nivel teoretic. Succesul unui astfel de parteneriat depinde enorm de cateva principii esentiale ce trebuie sa existe, pentru ca in lispa acestora, o asociere se poate dovedi a fi in timp una paguboasa. Parteneriatele de afaceri reprezinta de cele mai multe ori „oxigenul”companiilor (in special al celor mici sau al celor noi lansate), pentru ca acestea ofera posibilitatea de a imparti anumite sarcini, ce pot uneori deveni complesitoare pentru un singur administrator. La modul ideal, un parteneriat in afaceri presupune ca fiecare dintre cei asociati sa contribuie cu anumite competente sau resurse proprii, scopul principal fiind acela de a ajuta la dezvoltarea afacerii.
Intr-un astfel de proces, principiile de baza sunt reprezentate de onestitate, incredere si respect reciproc, detalii carora este recomandat sa le acorzi o atentie deosebita inainte de a lua orice fel de decizie cu privire la stabilirea unui potential parteneriat. Astfel, pentru a veni in sprijinul tau, am pregatit cateva sfaturi ce iti pot fi de un real folos atunci cand doresti sa atragi parteneri de afaceri potriviti, care sa se plieze perfect pe necesitatile afacerii tale. Iata asadar despre ce anume este vorba!
Alege un partener care sa impartaseasca aceleasi valori si principii ca si tine.
Asa cum am mentionat si anterior, reusita unui parteneriat de afaceri se afla intr-o stransa legatura cu cateva principii. Pentru ca lucrurile sa functioneze in mod corespunzator, este imperios necesar sa te asiguri ca alegi sa colaborezi cu un partener ce impartaseste aceleasi valori si principii ca si tine. Increderea este un lucru ce se construieste in timp, asadar nu te baza niciodata doar pe vorbe si promisiuni, pentru ca s-ar putea ca acest lucru sa te coste destul de scump in timp. Increderea si respectul reciproc trebuie sa existe inca de la inceput, insa timpul si performantele obtinute sunt lucrurile ce vor consolida si mai mult aceste aspecte.
Daca te asociezi cu o companie, analizeaza in detaliu trecutul acesteia.
Parteneriatele cu o companie nu sunt situatii deloc rare, avand in vedere ca multe firme se asociaza cu diferite companii cu scopul de creste notorietatea propriei afacerii dar si pentru a asigura clientior servicii de o calitate superioara. In acest caz, este recomandat sa apelezi la ajutorul unor servicii eficiente de cautare firme, care sa iti ofere cateva detalii importante despre statutul financiar al unei companii, despre datoriile pe care le are sau chiar si despre eventuale litigii, daca acestea exista. O companie cu un trecut curat, este un prim semn bun al unei companii serioase.
Alege-ti partenerul de afaceri in functie de complementarile de care ai nevoie.
Inainte de stabilirea oricarui parteneriat, mai este recomandat totodata sa fii atent si la modul in care viitorul partener de afaceri se pliaza pe nevoile companiei tale. Evita cu orice pret sa stabilesti parteneriate care nu iti pot aduce niciun fel de plus companiei pe care o administrezi, pentru ca asa cum spuneam si mai sus, o asociere nepotrivita te poate costa destul de scump in timp si poate chiar lasa o pata pe imaginea companiei tale.