Opinii

Cum putem atrage „granzii” în cantonamente?

Scrisoarea săptămânii

Timp de 10 zile, echipa „U” Craiova s-a aflat cazată la Hotel „Belvedere” din Băile Govora şi, bineînţeles, s-a antrenat pe terenul din staţiune. M-a bucurat că nu ne-am făcut iarăşi de râs, având în vedere că terenul a fost îngrijit, tuns, de-a lungul verii, iar echipa din Craiova s-a putut pregăti în condiţii cât de cât civilizate. Pe la acest hotel (care arată impecabil) a mai trecut odinioară şi Dinamo, dar la acea vreme starea gazonului (a buruienilor, mai bine zis), era de speriat. Cred că o colaborare a tuturor instituţiilor din Govora – primărie, SC Băile Govora SA, Sind Oltenia, împreună cu actualul investitor – ar fi benefică pentru toată lumea.

Mai ales că în jurul bazei sportive se mai află Hotelul Palace, Vila Brânduşa (în care, pe vremuri, clubul Steaua a vrut să investească bani mulţi pentru a-şi face cantonamentele), care urmează să intre într-un proces al reparaţiilor, cu încadrare la 3 stele. Echipele de fotbal caută aceste locuri în care pot să facă şi recuperare, şi tratamente (pentru jucătorii accidentaţi), iar în plus au şi un teren de fotbal în apropierea hotelurilor unde să se poată antrena. Ne încadrăm în acest profil şi trebuie să profităm din plin de acest lucru.
Deocamdată nu vrem să dăm curs zvonurilor că ar exista ceva probleme de comunicare între actualul investitor al bazei sportive şi primărie, deoarece timpul nu prea mai are răbdare cu noi. Acum vine iarna, echipele vor căuta să vină în cantonamente, iar „noi” nu trebuie să stăm să ne certăm în loc să căutăm soluţii şi mai ales bani pentru ca baza sportivă să fie aşa cum ne-o dorim – de 3 stele, asemenea Hotelului „Belvedere”, în care au fost cazaţi craiovenii.
Lucrurile frumoase le găsim la un nivel mult mai mic, despre care trebuie să vorbim cât mai mult: centrele de copii şi juniori. Trec luni de zile când antrenorii nu-şi primesc salariile, dar, cu toate acestea, vin la serviciu cu aceeaşi regularitate şi plăcere. Iar în plus mai fac şi unele meciuri amicale.
Nu demult, chiar dacă au avut un adversar mai slab într-un joc de pregătire desfăşurat pe terenul sintetic din Zăvoi, trupa de copii CSM Rm. Vâlcea a domnului Gică Lepădatu (formată din tineri fotbalişti născuţi în 1996), a zdrobit cu 8-0 pe CS 2 Pantelimon din Bucureşti (aflată în cantonament pe meleagurile vâlcene). Am avut parte de o prestaţie încântătoare a micuţilor fotbalişti şi trebuie să acordăm nota 10 antrenorului Gică Lepădatu, care demonstrează că atunci când faci ceva cu pasiune este imposibil să nu te mândreşti mai târziu cu 4-5 fotbalişti ajunşi la echipe de top. Iar la această trupă, chiar ar avea cine să urce pe culmi!
Astfel, o asemănare zdrobitoare a unui copil din echipa pregătită de Gică Lepădatu cu fostul jucător Salgado de la Real Madrid, şi anume Ciucă (fundaş dreapta), mă duce cu gândul la faptul că părinţii acestuia s-au lăsat oarecum influenţaţi de performanţele spaniolului şi ţin morţiş ca odrasla lor să-i calce pe urme. Apoi, ar mai fi vorba de fiul doctorului Petrescu – un stângaci inteligent, rafinat, care dacă mai este pregătit puţin şi la capitolul forţă (mai târziu, bineînţeles), poate deveni un jucător de clasă. Şi nu în ultimul rând, nu trebuie uitat fundaşul stânga Urucu – care se aseamănă pe undeva cu Răzvan Raţ – evidenţiat mai mereu în competiţiile oficiale, cu o bună capacitate de efort, un jucător care la vârsta lui face ambele faze, apărare şi atac. Trebuie să avem răbdare cu aceşti copii, să nu le mai dăm drumul aşa uşor, de la o vârstă fragedă. Ultimul exemplu: portarul Angelco Prvulovic – ajuns pe la Câmpulung. Antrenorul Gică Lepădatu are totuşi un portar destul de bun la echipă, dar parcă nu-i strica să aibă concurenţă pe acest post.
Un alt meci desfăşurat recent pe terenul sintetic a adus faţă în faţă echipele CSM Rm. Vâlcea (republicani A) – antrenată de Cristi Lazăr – şi Inter Star Sibiu – prezentă şi ea la turneul final de anul acesta. Scorul, de-a dreptul şocant pentru antrenorii echipei adverse (care nu pierduseră nici un meci amical, având o echipă robustă, majoritatea născuţi în anul 1991), 11-0 pentru echipa vâlceană, ne-a demonstrat că şi anul acesta vom avea un cuvânt greu de spus. Am observat aceeaşi determinare în joc a băieţilor antrenaţi de Cristi Lazăr şi o „resuscitare” a unor jucători consideraţi mai delăsători, care au fost puşi în valoare de excelentul tehnician: Stoian, Chiriţă (atacant), Alexe. Toţi aceştia pot să facă o figură frumoasă în acest campionat al republicanilor.
În fine, este de lăudat atitudinea lui Viorel Ciofâcă. Acesta antrenează cu aceeaşi pasiune grupa sa de copii născuţi în anul 2000. În preajma acestor micuţi fotbalişti mai uită de necazurile pricinuite de rezultatele echipei Ghecon Lăpuşata, acolo unde are parte numai de necazuri (chiar eu, prezent la meciul de la Slatina, am putut vedea cum un arbitru a tocat cu bună ştiinţă echipa vâlceană care altfel a făcut un joc bun). Dacă acest antrenor este lăsat să-şi facă treaba aşa cum ştie, sunt sigur că Ghecon Lăpuşata va avea rezultate bune. Deocamdată, banca tehnică este cam aglomerată cu oameni care se consideră atotştiutori în ale fotbalului. Dacă luăm din autoritatea antrenorului apare indisciplina în rândul jucătorilor. La acest capitol, consider anormală atitudinea jucătorului Teodorescu, venit de la CSM Rm. Vâlcea (grupele de juniori-republicani), care a luat cartonaş roşu (la Slatina) în urma unui gest copilăresc (lovirea mingii după fluierul arbitrului). Acest eveniment neplăcut a dat apă la moară cârcotaşilor care susţin că anumiţi jucători au fost aduşi de Viorel Ciofâcă şi incluşi pe nedrept în echipa de start. Din contră, aceştia au dat un plus de siguranţă echipei, dar şi ei trebuie să dovedească, prin atitudine, că ajută echipa, dar mai ales că îl ajută pe Viorel Ciofâcă să-şi atingă obiectivele.
Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button