Acasă Opinii CU STÂNGU’ ÎN DREPTU’

CU STÂNGU’ ÎN DREPTU’

375
0

OPINIA SPECTATORULUI

Pentru rândurile următoare este potrivit să ne aducem aminte sugestivul vers din minunata creaţie a lui Mihai Eminescu, „Scrisoarea a III-a”: „Ce mai freamăt, ce mai zbucium!”. Asta s-a petrecut în ultimile luni pe tărâm fotbalistic românesc, de când s-a întrezărit finalizarea lucrărilor la Stadionul National Arena din Bucureşti. Trec peste faptul că, după părerea mea, s-a pus căruţa înaintea cailor atunci când s-au stabilit datele problemei legate de inaugurarea sa, în condiţiile în care nu era deloc clar că lucrările se vor finaliza la timp. Din acest punct de vedere, se ştie bine că sumele necesare încheierii lucrărilor s-au obţinut cu forcepsul, însă, repet, nu vreau să fiu răutăcios. Sunt convins că stadionul va fi apreciat de toţi cei care îi vor călca pragul şi să dea Domnul să ne bucurăm de multe succese pe gazonul său.
Ceea ce consider eu că nu e în regulă este faptul că s-a făcut atâta tevatură pe seama mult aşteptatului meci inaugural, încât toată suflarea fotbalistică din ţara noastră mai ştia doar un singur nume, Messi! Nu ştiu şi nici nu mă interesează dacă partida contra Argentinei se va mai disputa sau dacă celebrul fotbalist de la FC Barcelona va mai veni la Bucureşti, însă sunt total nemulţumit de situaţia creată, din două motive. În primul rând, nu văd utilitatea desfăşurării unui asemenea meci, cu numeroase nume sonore în teren, în condiţiile în care, în duelurile următoare ne vom chinui să ocupăm locul secund în grupa de calificare la turneul final al Campionatului European sau vom urmări aceleaşi partide plictisitoare din campionatul intern.
În al doilea rând, nu pot să înţeleg ce s-a petrecut cu Mircea Sandu, pe care l-am considerat tot timpul o persoană cu gândire şi exprimare raţională, de bun simţ. Federaţia Română de Fotbal a organizat turneul final al Campionatului European Under 19, dar tinerii fotbalişti români nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor, eşuând lamentabil. Ei bine, preşedintele Federaţiei, extrem de preocupat de Messi şi de coechipierii săi, nu a făcut altceva decât să-i critice acid pe antrenori şi pe tinerii jucători, afirmând chiar, înaintea ultimului meci, decisiv, că nu dă doi bani pe şansele de calificare (!?), când, de fapt, era vorba de rodul muncii Federaţiei pe care o conduce! Veţi spune că lucrurile se petrec în România şi cu asta basta… Să nu mai spun că a fost degradantă şi atitudinea spectatorilor români la meciurile echipei noastre, care au fluierat copios prestaţia unor tineri fără experienţă. Asta e, însă, o cu totul altă problemă.
Închei cu o întrebare la care nu aştept răspuns, pentru că risc să devin pueril. Oare mult aşteptatul stadion s-a construit pentru Messi sau pentru tinerii fotbalişti români care sperăm ca, într-un viitor cât mai apropiat, să obţină performanţele pe care le visează?

• Iulian VERNESCU