Acasă Editorial Cu fotbalul, din nou, la DNA

Cu fotbalul, din nou, la DNA

143
0

DNA este instituţia la care fac pelerinaj personaje importante ale fotbalului românesc de vreo trei ani încoace. „Pelerinajul” a început cu dosarul transferurilor dubioase efectuate de Steaua, Dinamo, Rapid, Poli Timişoara, Gloria Bistriţa, Otelul Galaţi în perioada 1999-2009, a continuat acum doi ani cu imensul scandal „Penescu” în urma căruia preşedintele de atunci al CCA – Gheorghe Constantin – a fost arestat, iar în ultimele două luni simultan, două noi dosare sunt pe rol: arestarea lui Vasile Avram în al doilea mare scandal de corupţie din arbitraj şi urmărirea penală a membrilor Biroului Executiv al FRF care au dezafiliat Universitatea Craiova.
Zece membrii ai Biroului Executiv sunt în faza de cercetare penală pentru abuz în serviciu împotriva Universităţii Craiova cu cinci capete de acuzare împotriva lor. Este interesant faptul că în afara celor opt membrii care au votat „pentru” în şedinţa de excludere a Craiovei din competiţii, sunt urmăriţi penal şi doi membrii (Marius Stan – reprezentant Liga I şi Marian Pălărie – reprezentant fotbal feminin) care s-au abţinut, dar care în aceeaşi şedinţă au votat ca Juventus Bucureşti să ia locul Craiovei în Liga a II-a. Cei opt membrii ai Biroului Executiv Federal care au votat pentru excluderea Craiovei din competiţii sunt: Mircea Sandu – preşedinte FRF, Dumitru Dragomir – preşedinte LPF şi vicepreşedinte FRF, Octavian Goga – vicepreşedinte FRF, Cornel Şfaiţer şi Marian Rusen – reprezentanţi ai Ligii a II-a, Ştefan Stana şi Cristian Bobar – reprezentanţi ai Ligii a III-a, precum şi Paul Costaş – reprezentantul cluburilor de copii şi juniori. Alunecos în situaţii delicate, Cristi Borcea – al doilea reprezentant al cluburilor de Liga I  a absentat la şedinţa cu pricina şi deocamdată este în afara dosarului.
Nu sunt fan al Universităţii Craiova, nu am avut (şi nu am) o părere prea bună despre Adrian Mititelu pentru că politica pe care a dus-o el la echipă a fost una falimentară, dar nu pot să nu apreciez faptul că a avut curajul să se lupte până la capăt în justiţie pentru o nedreptate făcută lui, echipei şi sutelor de mii de suporteri ai „Ştiinţei” de către Sandu şi Dragomir împreună cu „Yes-manii” din preajmă.
Pentru a justifica dezafilierea Craiovei, avocaţii Federaţiei şi ai Ligii l-au acuzat pe Mititelu de „inginerii financiare” cu privire la banii pentru drepturile TV (prin existenţa a două societăţi care au administrat clubul),  aceeaşi avocaţi uitând însă că în anul 2005, Liga condusă de acelaşi „nemuritor” Dumitru Dragomir a virat banii pentru drepturile TV clubului Apulum Alba-Iulia eludând legea în contul unei persoane fizice, pensionarul Petre Mureşan din …. Braşov! La vremea respectivă preşedintele Ligii a făcut o declaraţie halucinantă: „Puteam să trimit banii şi în contul unui câine, atâta timp cât Apulum mi-a hârtie să-i trimit acolo. Ce, eu sunt verificator de conturi sau recuperator să mă intereseze?!” Acelaşi Dragomir a votat fără să stea pe gânduri eliminarea Craiovei din toate competiţiile în baza unui statut care nu era în vigoare în acel moment, proiectul de statut fiind în dezbatere la organismele subordonate FRF (cluburi afiliate LPF, cluburi afiliate FRF, cluburi afiliate AJF-urilor).
Văzând ce oameni sunt fruntea fotbalului românesc ar trebui să nu ne mai mirăm că naţionala a ajuns la un moment dat pe locul 56 în clasamentul FIFA, că a terminat preliminariile CM 2010 pe locul patru în grupă şi preliminariile CE 2012 pe locul trei, că am ajuns în a patra urnă valorică la tragerea la sorti a preliminariilor CM 2014 şi că în ultima etapă de cupe europene, echipele româneşti au obţinut 0 puncte şi golaveraj 0-10…

• Dan SĂRARU