CSŞ Rm. Vâlcea rămâne un club de top în tenisul de masă feminin din România
În interviul următor, directoarea CSŞ, Mihaela Truşcă, ne vorbeşte despre cele mai importante rezultate obţinute de secţiile clubului vâlcean. Antrenoare şi totodată jucătoare în Divizia A, Mihaela Truşcă evidenţiază aportul semnificativ pe care sportivele Mădălina Avram şi Larisa Ghişoiu l-au avut şi îl au în continuare în privinţa performanţelor şi dezvoltării secţiei de tenis de masă.
Ce ne puteţi spune despre performanţele realizate în ultima perioadă de secţiile clubului pe care îl conduceţi şi care sunt sportivii care au reuşit să se remarce datorită rezultatelor lor?
– De când sunt eu directoare la CSŞ şi nu numai, cred că acesta a fost cel mai prolific an din punct de vedere al performanţelor. Toate secţiile au obţinut rezultate foarte bune, cel mai mult remarcându-se cea de box, unde avem un campion naţional la juniori I. Este vorba despre Constantin Mihai, care anul trecut a obţinut medalia de aur şi la nivel de cadeţi. Alt pugilist foarte bun, pregătit de Marius Băluţă, este Răzvan Vâlcea, el fiind vicecampion naţional la categoria de tineret. Deşi recent a trecut printr-o operaţie de menisc, tânărul s-a refăcut repede şi a reuşit mereu să fie printre cei mai buni boxeri din ţară. O altă secţie care a obţinut numeroase medalii este cea de karate. De la fiecare campionat naţional la care au participat, elevii lui Mihai Ioniţă s-au întors cu numeroase medalii de aur, argint şi bronz. La lupte, sportivii antrenaţi de Cornel şi Ilie Lupu au excelat la nivel de copii, iar Naţionalele Şcolare ne-au avantajat pentru că s-au desfăşurate la Rm. Vâlcea, în sala Colegiului Energetic. Alexandru Măndică a devenit campion naţional la 47 kg., iar Radu Zarioiu a câştigat medalia de aur la 76 kg. A fost obţinută şi o medalie de bronz, prin luptătorul Eduard Lăzăroiu. De la Naţionalele de copii, desfăşurate la Costineşti, Alexandru Măndică a venit cu medalia de bronz. Noi colaborăm cu CS Chimia la nivel de juniori şi sper ca tinerii luptători despre care v-am vorbit să nu se piardă până când vor ajunge la această categorie. Deşi la început v-am vorbit despre box, pot spune că cea mai mare surpriză mi-a făcut-o secţia de baschet, care a obţinut medalia de bronz la junioare I, dar şi locul 7 la junioare II. La jocurile de echipă nu am mai câştigat de mult timp o medalie şi cu toţii cred că recunoaştem că este mai greu. Sunt fete care evoluează atât la junioare I, cât şi la II, dar cred că diferenţa dintre echipele celor două categorii au făcut cele trei sportive foarte talentate, Georgiana Plăviţu, Cristina Badi şi Beti Neagoe. Doresc să precizez că atunci când am alcătuit formaţiile de junioare I şi II, am început o colaborare cu BC Niţulescu, câteva dintre sportive fiind foste eleve ale antrenoarei Coca Niţulescu.
A fost un an bun şi pentru secţia de tenis de masă, pe care o pregătiţi şi alături de care evoluaţi în Divizia A. Sunteţi mulţumită de locul pe care echipa dumneavoastră l-a ocupat în clasamentul general la finele campionatului?
– Sunt foarte mulţumită de poziţia noastră în clasament şi sinceră să fiu, chiar nu mă aşteptam să obţinem locul III. Tot timpul a existat o foarte mare concurenţă între noi şi gruparea din Slatina, însă, de această dată, am avut acelaşi număr de victorii. Astfel, s-a făcut departajarea prin compararea rezultatelor din meciurile dintre echipele noastre de-a lungul întregului campionat. CSŞ Rm. Vâlcea a câştigat cu scorul de 118 la 103 şi a obţinut poziţia a treia a podiumului.
Ştim că cele mai bune componente ale echipei dumneavoastră de Divizia A sunt studente la Sibiu. Reuşesc sportivele să îşi împartă timpul între facultate şi tenis de masă? Cum vă descurcaţi cu antrenamentele?
– Cele două fete învaţă foarte bine şi chiar dacă sunt ocupate cu studiile, întotdeauna reuşesc să găsească timpul necesar pentru a îşi continua pregătirea. Mădălina Avram este integralistă, la fără taxă şi, având o medie mare, a reuşit să îşi păstreze locul la un cămin foarte bun din Sibiu. Deşi în ultima perioadă ne-am întâlnit mai rar, de obicei antrenându-ne chiar înainte de etape, în această vară vom încerca să ne pregătim mai mult. Acest lucru este esenţial pentru că, în septembrie, va începe campionatul şi trebuie să ne acomodăm cu noile modificări ale sistemului competiţional.
Cum vedeţi aceste modificări ale sistemului competiţional? Credeţi că vă vor fi benefice sau este posibil să vă dezavantajeze?
– Chiar dacă nu am fost în totalitate de acord cu ele, este posibil ca aceste schimbări să ne fie totuşi benefice, pentru că, de obicei, cea de-a patra jucătoare din echipa noastră nu era la fel de bună ca celelalte componente. Acum, că echipele vor fi alcătuite din trei sportive, pot spune că vom avea o formaţie puternică şi competitivă, care ar trebui să îi poată face faţă oricărui adversar. Îmi pare rău că nu am putut să le recompensez în totalitate efortul celor două sportive, însă, am încercat acest lucru atât cât a fost posibil, cu ajutorul Primăriei Râmnicului şi al domnului Silviu Vasilescu, managerul Enduro.
Cum vi se par sportivele din generaţiile mai tinere? Puteţi menţiona câteva dintre jucătoarele de perspectivă ale clubului?
– Din acest punct de vedere, tenisul de masă este un sport dezavantajat, pentru că selecţia se face la o vârstă foarte fragedă, din clasa I. De aceea, este destul de greu ca tinerele jucătoare să rămână fidele acestui sport până în clasa a XII-a. Din păcate, în momentul de faţă avem doar Şcoala Generală Nr. 2, care a rămas alături de noi şi de la care putem selecţiona mai mulţi copii. Anul acesta, intenţionăm să ne îndreptăm atenţia şi către Grupul Şcolar „Antim Ivireanu”. Am discutat cu doamna directoare şi ne-a promis că ne va sprijini şi că va îndruma copiii către tenisul de masă. Oricum, noi am reuşit să formăm un lot destul de omogen la club. Unele dintre sportivele mai tinere care s-au remarcat de-a lungul timpului la competiţiile oficiale la care au participat sunt Bianca Bălan, Andreea Manda, Miruna Stanciu, Georgiana Târzianu, Ştefania Năulea, Cristiana Goleanu, Lavinia Şandru, Alexandra Mirică şi Andreea Voica.
Care sunt cele mai importante obiective pe care v-aţi propus să le îndepliniţi în următorul sezon competiţional? Luaţi în considerare posibilitatea clasării pe un loc superior celui din acest an?
– Nu ne putem avânta la un astfel de obiectiv, pentru că în campionatul viitor vom întâlni două echipe care au picat din Superligă. Vom fi mulţumite şi dacă vom reuşi să obţinem rezultate echivalente cu cele din acest an. Oricum, din punctul meu de vedere, chiar şi faptul că echipa noastră evoluează în continuare în Divizia A reprezintă o performanţă. (O.D.)