Acasă Diverse Coronavirusul, văzut prin ochii unei foste glorii a handbalului vâlcean, stabilită de...

Coronavirusul, văzut prin ochii unei foste glorii a handbalului vâlcean, stabilită de 20 de ani în Belgia

5519
0

Florentina Caracadia a împlinit, de curând, 46 de ani. Jumătate și i-a petrecut la poalele Capelei, iar cealaltă jumătate, în Belgia. A jucat handbal și a făcut-o la un nivel înalt. A pus umărul la istoria bogată a legendarei Oltchim Rm. Vâlcea. Alături de formația vâlceană a cunoscut gloria atât pe plan intern, cât și în competițiile europene. A jucat pentru Oltchim până la 26 de ani. În sezonul 1998-1999, a participat alături de campioana României din acel moment în Cupa EHF. Apoi, a luat calea străinătății. A ajuns în Belgia, unde a câștigat 14 titluri de campioană, 12 ca jucătoare și alte două, ca antrenoare secundă. A mai câștigat de opt ori Cupa Belgiei și a fost desemnată cea mai bună handbalistă din această țară.

În `99 am jucat în cupele europene cu campioana Belgiei. A fost dragoste la prima vedere. Pentru țară, oraș, echipă. Aici mi-am dorit să trăiesc. Am contactat un manager, care mi-a aranjat un test de două săptămâni aici, dar după primul antrenament, am semnat. Mi-am plătit transferul de la Oltchim și-am plecat la campioana Belgiei!”, a rememorat Florentina Carcadia. În sezonul 2000-2001 juca deja în Cupa Campionilor pentru Handbal Vise Femina. A urmat o perioadă frumoasă pentru ea în cariera sportivă, cu multe rezultate bune și participări continue în cupele europene până în 2014. După încheierea carierei sportive, sportiva vâlceană a rămas în Vise, un orășel din regiunea Waloonia. De 20 de ani locuiește acolo, dar vine de ori de câte ori are ocazia și la Vâlcea, unde se află familia ei.

Mă simt acasă atât în România, cât și în Belgia. Se poate spune că am două case. Bineînțeles că aici îmi lipsesc foarte mult cei apropiați, prietenii și familia de la Vâlcea! Dar acum e mai ușor, pentru că au apărut multe modalități de comunicare. Oricum, vin acasă destul de des și îmi alin dorul. Mă bucur enorm și pentru handbalul vâlcean, că după dispariția Oltchim-ului a apărut o echipă care aduce bucurie celui mai frumos public din handbalul european. Vâlcea are o echipă frumoasă, care îi face în multe momente pe vâlceni să uite de problemele cotidiene”, a precizat fosta handbalistă a Oltchim-ului.

În Belgia, zilele trecute se înregistrau aproape 700 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 și patru decese. Cum s-a schimbat viața Florentinei Carcadia după apariția pandemiei de Coronavirus și cum tratează belgienii toată această situație? ”Până pe 3 aprilie, școlile, sălile de sport, spectacolele, piscinele, restaurantele, barurile și multe altele de acest gen sunt închise. Magazinele, doar sâmbăta! În ziua în care oamenii au fost anunțați despre aceste măsuri de evitare a răspândirii Coronavirusului, s-au năpustit pe magazine, dar acum s-au calmat. Magazinele rămân deschise. Aici oamenii își trăiesc viața normal. Profită mai mult de natură, familie, prieteni. Cei care nu lucrează preferă să stea mai mult acasă. În Belgia, aproape toți locuiesc la case, iar ce nu pot face în timpul anului din lipsă de timp, fac acum. Belgianul e mai tot timpul pe drumuri. Pentru ei e o plăcere să stea în grădină, la grătar, deși vremea nu le prea permite acum să stea la grătar. Cum restaurantele, barurile sunt închise, orașul e mai pustiu, dar oamenii ies să se plimbe. Nu stau, panicați, în casă. Stăm pentru că totul e închis. Așa bine e să mai stai și acasă… Nu te plictisești. Aici, aproape toți au mașină. Cine lucrează, merge la muncă. Eu, de exemplu, lucrez la piscina orașului Visé. Este închisă până pe 3 aprilie, dar noi lucrăm! Totul este suspendat până pe 3 aprilie. Mă rog să fim sănătoși cu toții! E cel mai important! E trist, pentru că foarte mulți vor da faliment dacă o s-o țină în ritmul ăsta, dar mai importantă este sănătatea noastră”, a mai transmis Florentina Carcadia. (S.S.)