Acasă Administratie Consilierii locali de la Lăpuşata au votat în unanimitate bugetul pe 2023

Consilierii locali de la Lăpuşata au votat în unanimitate bugetul pe 2023

223
0

Lăpuşata este una dintre localităţile în care luptele politice dintre aleşii comunităţii se duc până la un punct, neajungând într-o zonă în care cetăţenii să aibă de pierdut. Drept dovadă, atunci când se pun în discuţie interesele oamenilor din comună, consilierii şi primarul fac front comun şi încearcă să ia cele mai bune decizii pentru cei pe care îi reprezintă.


Zilele trecute, s-a luat încă o astfel de hotărâre. După ce au analizat şi dezbătut, consilierii locali de la Lăpuşata au votat în unanimitate proiectul bugetului pe 2023. Conform estimărilor, va fi un an mai greu decât cel recent încheiat, cu venituri în scădere, de la 5,8 la 5,3 milioane de lei. Iar asta în condiţiile în care aproape jumătate din sumă, adică aproximativ 2,6 mil. lei, este rezervată pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora.

Cu puţinii bani care mai rămân, trebuie acoperite cheltuielile de funcţionare ale şcolilor, primăriei, reţelelor de apă şi canalizare şi sistemului de iluminat public. Trebuie acoperite, de asemenea, întreţinerea drumurilor, cofinanţarea proiectelor, anumite documentaţii şi studii pentru investiţiile noi, iar lista ar putea continua.

Cum spuneam, sumele sunt insuficiente. Chiar şi în ceea ce priveşte persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora, există un deficit de aproape 400 de mii de lei, care – din pământ, din iarbă verde – trebuie acoperit cumva. O provocare pentru autorităţile locale de la Lăpuşata va fi şi asigurarea cofinanţării de 3,3 mil. lei pentru proiectul aprobat în cadrul P.N.I. „Anghel Saliny”, în urmă cu câteva luni. După cum probabil se ştie, acesta are o valoare totală de 10 milioane de lei şi vizează modernizarea drumurilor din comuna Lăpuşata. O altă misiune importantă şi deloc uşoară va fi reluarea şi finalizarea lucrărilor la căminul cultural, după ce, recent, s-a încheiat în sfârşit litigiul moştenit dinainte de 2012. Consiliul Local Lăpuşata a aprobat 2,7 mil. lei pentru continuarea investiţiei şi, cel mai probabil, suma va fi completată cu încă un milion de lei din banii aşteptaţi de la CJV.