Social

Conflictul dintre APAVIL şi asociaţiile de proprietari din Drăgăşani are o rezolvare. Dacă va degenera, s-ar putea ajunge într-o situaţie de risc epidemiologic

În urmă cu câteva zile, APAVIL a anunţat că va întrerupe furnizarea apei la blocurile din Drăgăşani dacă asociaţiile nu încheie contracte. Luni, a intervenit în acest conflict şi prefectul Mihai Oprea, care a convocat o întâlnire cu părţile implicate, în vederea identificării unor soluţii legale. În aceeaşi zi, urma să fie întreruptă furnizarea apei la blocuri, dar această măsură a fost amânată.

„Din păcate, reprezentanții APAVIL nu au identificat până în prezent un punct comun, în direcția asumării respectări legii de către asociațiile de proprietari, astfel încât Societatea Apavil se vede nevoită să procedeze la sistarea furnizării apei potabile. Potrivit directorului general al SC APAVIL SA, domnul lon Florescu, reluarea furnizării servicilor va fi realizată în urma conformării cu cerinţele notificate și va fi materializată prin depunerea documentelor solicitate la sediul APAVIL S.A. din Drăgășani. (…) Am solicitat atât direct, prin atribuțiile legale ce îmi revin, dar și public Primăriei Municipiului Drăgășani să convoace de urgență întâlniri directe cu președinții asociațiilor de proprietari, precum și cu cetățenii, în vederea intrării în legalitate și pentru a evita întreruperea apei potabile furnizate de către SC Apavil SA populației din Drăgășani. Fac un apel la maturitate și intrare în legalitate în vederea soluționării situației legate de alimentarea cu apă a Municipiului Drăgăşani. Sunt convins că vom găsi o soluție pentru rezolvarea acestei situații prin calm și obiectivitate din partea tuturor părților implicate”, a precizat prefectul Mihai Oprea.

Reprezentantul Guvernului a adăugat că Primăria Drăgăşani i-a comunicat faptul că, în ultima vreme, a mediat mai multe întâlniri între APAVIL şi președinții asociațiilor de proprietari, iar în urma acestora au fost convocate adunări generale în fiecare asociație. Bazându-se pe Legea 196 / 20 iulie 2018, actualizată, proprietarii au hotărât să încheie contracte individuale, notificând în acest sens APAVIL SA, numai că operatorul nu a fost de acord cu această variantă, solicitând în continuare încheierea unui singur contract, cu asociația. „Având în vedere refuzul nejustificat de a încheia contracte de furnizare/prestare cu operatorul regional, Societatea APAVIL S.A. se află în situaţia neplăcută de a proceda la sistarea furnizarii apei potabile, cu efect de la data de 17.03.2025, către asociațiile de proprietari din municipiul Drăgăşani. Această măsură are la bază neconformarea cu prevederile art. 31, alin. (1) din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 R și art. 96 din Legea nr. 196/2018 privind asociaţiile de proprietari. În conformitate cu prevederile legale, au fost realizate toate acțiunile prealabile pentru încheierea Contractului de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă si de canalizare. În acest sens, au fost convocate întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari și UAT Drăgăsani, în cadrul cărora s-a prezentat situația detaliată, iar discuţiile au fost consemnate prin minute. Toate asociațiile de proprietari din Municipiul Drăgăşani au fost notificate cu privire la obligația de a încheia contractul de furnizare/prestare a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, însă refuzul acestora, constatat în urma notificării, conduce la adoptarea măsurii administrative de sistare a furnizării serviciilor, până la conformarea cu normele legale. De asemenea, am făcut, prin intermediul presei, încă o dată, apel către asociaţiile de proprietari să se prezinte până vineri, 14.03.2025, la sediul APAVIL S.A. din Drăgăşani, str. Tudor Vladimirescu, nr. 444, cu documentele necesare în vederea încheierii contractului de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare pentru a evita sistarea furnizării serviciilor. Nu în ultimul rând, în urma discuţiilor din cadrul întâlnirilor stabilite de Instituția Prefectului, la care au participat reprezentanți ai Apavil, U.A.T. Drăgășani și Consiliului Judeţean Vâlcea, lucrurile nu au evoluat în direcția asumării respectări legii de către asociațiile de proprietari, astfel încât, Societatea Apavil se vede nevoită să procedeze la sistarea furnizării apei potabile. Reluarea furnizării servicilor va fi realizată în urma conformării cu cerinţele notificate materializată prin depunerea documentelor solicitate la sediul APAVIL S.A. din Drăgășani, vă mulţumim pentru implicare și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate”, a justificat directorul general al APAVIL, dr. ing. Ion Florescu.

Luni seara, Costinel Stoica, noul primar de la Drăgăşani, a încercat încă o mediere APAVIL – asociaţii, de această dată invitând şi presa. Din motive neclare, reprezentanţii operatorului nu au participat, dar pentru prima oară s-au tras câteva concluzii importante. „Măsura întreruperii apei, anunţată de operator, nu afectează decât blocurile. Deci nu au treabă restul, casele, agenţii economici, instituţiile etc.. Acum, cu blocurile… APAVIL nu acceptă varianta contractelor individuale din cauza pierderilor, pe care trebuie să le suporte cineva. Problema apare din cauză că nu ştie nimeni câtă apă intră la blocul X, să zicem, din cauză că acele cămine din faţa blocurilor sunt colmatate şi nimeni n-a citit de ani buni apometrele, pentru că nici nu funcţionează, nu mai sunt conforme. Căminele nu sunt ale asociaţiilor, ci sunt predate cu proces verbal la ADI Apa Vâlcea, deci sunt ale APAVIL. Iar APAVIL trebuie să le pună la punct. Ar fi primul pas în rezolvarea situaţiei, pentru că am ştii clar câtă apă consumă un bloc şi oamenii ar avea garanţia că nu plătesc pentru pierderi din alte părţi ale reţelei. La rândul lor, probabil că oamenii de la blocuri trebuie să-şi pună fiecare apometre cu citire la distanţă sau cum sunt prin alte părţi. În felul acesta, nu ar mai conta că locatarul X nu e în ţară şi nu raportează consumul. Consumul ar trebui să fie zero, dacă nu stă acolo, dar mai sunt lucruri administrate la comun cu ceilalţi proprietari. De asemenea, când asociaţiile de proprietari iau o decizie, toţi trebuie să o respecte. Din 2008, oamenii de la blocurile din Drăgăşani au avut contracte individuale cu operatorul şi n-au fost probleme. Cam toţi au plătit şi, iarăşi, nu e normal să tai apa la toată lumea pentru că unul este mai căpos sau are probleme cu banii. La ora actuală, fiecare apartament dă indexul şi aşa se plăteşte”, a explicat edilul. Preşedinţii asociaţiilor de proprietari au completat spusele primarului: „Sunt pierderi în reţea şi probabil că cei de la APAVIL le estimează pe baza cantităţii care pleacă de la staţie. Sunt pierderi între staţii şi aceste cămine din faţa blocurilor şi mai sunt şi racordări ilegale. Credem că este misiunea APAVIL-ului să le depisteze, nu a noastră. Nu ne putem asuma noi aceste pierderi. Noi răspundem doar pe ceea ce intră în bloc. Mai este o problemă. Nu s-au făcut investiţii şi, zilnic, se sparg conductele pe străzi. Se pierd cantităţi uriaşe de apă. Noi sunăm, semnalăm şi aceste situaţii, dar se intervine foarte greu, când deja pierderile sunt uriaşe. Vă dăm un exemplu: în spate la T5, un an şi jumătate a curs apa pe stradă. I-am sunat de „n” ori… Au venit abia după şedinţa cu domnul primar. (…) Având în vedere modul în care s-a pus problema cu oprirea apei, noi am făcut şi plângeri penale, inclusiv pentru şantaj, şi am cerut ordonanţă preşedinţială împotriva măsurii de întrerupere a furnizării apei, care va intra în „pâine” atunci când APAVIL va recurge la ceea ce a spus”.

După ce toată lumea şi-a spus punctul de vedere, primarul Costinel Stoica şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ceea ce ar putea urma: „Conform legii, APAVIL nu are voie să oprească apa. Legea 196 a apărut în 2018… De ce timp de 6 ani nu s-a făcut nimic? Acum, ce urmează… dacă se opreşte apa, intrăm într-o situaţie de risc epidemiologic, adică punem în pericol viaţa oamenilor. Indiferent cine are dreptate. În secunda 2, voi convoca Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi declar stare de urgenţă. Apoi, CJSU trebuie să ia măsuri în consecinţă. Noi, primăria, asta putem face. În acest conflict, dintre APAVIL şi asociaţii, suntem un mediator. Nici APAVIL, nici asociaţiile, nu ni se subordonează. Am avut zeci de întâlniri şi, cu toate acestea, ne-am învârtit într-un cerc vicios. Scopul meu, ca primar, este să nu ajungem în situaţia de a nu avea apă la blocurile din Drăgăşani. APAVIL deţine monopolul în Vâlcea şi nu avem altă variantă, alt operator. Oamenilor nu le convine nici calitatea apei, nici preţul piperat, dar… ce putem face?! Prin dialog, prin înţelegere, trebuie să găsim o soluţie. Şi sper să o găsim zilele acestea, fără să se ajungă la măsuri radicale. Ambele părţi trebuie să cedeze, să facă mici compromisuri şi cred că au înţeles deja asta”.

Joi, inevitabilul s-a produs. Furnizarea apei la blocurile din Drăgăşani a încetat, iar părţile implicate sunt nevoite să se reaşeze la masa dialogului pentru a căuta soluţii. Din punctul de vedere al directorului general de la APAVIL, care coincide și cu cel al acționarilor societății, pierderile care trebuie suportate la Drăgășani nu sunt cele dintre stație şi căminele blocurilor, ci s-ar înregistra în subsoluri și scări. Reprezentanții operatorului regional de apă şi canalizare mai susțin, în totală opoziție cu președinții asociațiilor, că sunt oameni care raportează un consum neadevărat şi, din acest motiv, nici nu permit accesul cititorilor de la APAVIL în locuinţe. De aceea, ar exista discrepanţe mari între ceea ce se raportează şi consumul real, iar pierderile APAVIL, doar la Drăgăşani, ar fi de 40 la sută.

În a doua parte a zilei de joi, ca răspuns la măsura pusă în aplicare de APAVIL – de oprire a apei la blocurile din Drăgăşani – primarul Costinel Stoica a intrat în grevă. I s-au alăturat sute de oameni din oraş, în speranţa că APAVIL va reveni asupra deciziei. (va urma)

Articole Similare

Back to top button