Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ancheta

Comuna Lăcusteni a returnat Ministerului Dezvoltării banii pentru DC 73. Mai are de clarificat situaţia cu AFIR-ul, care cere 2 milioane de euro

După cum am mai spus şi cu alte ocazii, abia în aprilie 2021, DNA l-a trimis în judecată pe Marin Puchin, fostul primar al comunei Lăcusteni, iar procesul prin care AFIR încearcă să recupereze în jur de 2 milioane de euro, adică suma alocată pentru proiectul de apă şi canalizare, a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde va rămâne în stand-by până la finalizarea dosarului penal.


Asta înseamnă că problemele cu care se confruntă comuna Lăcusteni, din 2012 încoace, ar mai putea continua încă un deceniu. Totul depinde de avocaţi şi de judecători, ceea ce nu-i deloc bine! Şi, din păcate, problema cu DNA şi AFIR nu a fost singura pe care Puchin a lăsat-o moştenire. Pentru o altă lucrare, derulată prin Ministerul Dezvoltării, comuna Lăcusteni a fost obligată să returneze alţi 200 de mii de euro, în condiţiile în care fonduri nu poate primi decât cu „pipeta”. Tot din cauza situaţiilor amintite.
În ultimii ani, cu eforturi colosale, noul primar – Cosmin Bocşaru (foto) şi Consiliul Local au reuşit să returneze banii către Ministerul Dezvoltării, dar şi să-i achite sumele datorate constructorului care a modernizat DC 73, drumul ce tranzitează satele Găneşti şi Lăcustenii de Sus. Pentru a afla cum stau lucrurile la ora actuală, l-am contactat pe actualul edil al localităţii, care ne-a precizat: „Rămâne să lămurim cu cele aproximativ 100 de miliarde pe care AFIR-ul le cere înapoi. Aşteptăm o hotărâre definitivă şi momentul în care vom încheia cu această situaţie, pentru că ne-am săturat de conturi blocate, să nu putem face investiţiile pe care le dorim, să nu putem accesa fonduri europene, să nu putem dota primăria cu utilajele şi să ne chinuim! Până şi Xerox-ul din primărie îl avem de la prieteni. Pe ce-a avut primăria s-a pus sechestru şi s-a vândut. Dar, revenind la procesul de la ÎCCJ, suntem cu el de vreo 5 ani. Au fost zeci de amânări şi s-a suspendat la finele anului 2020”. Referindu-se la calitatea apei furnizată la Lăcusteni, despre care procurorii DNA spuneau la un moment dat că n-ar fi potabilă, Cosmin Bocşaru a explicat că, după venirea sa la primărie, reţeaua a fost predată APAVIL-ului, iar staţiile au fost puse la punct, astfel că problemele din trecut, cel puţin din acest punct de vedere, au fost rezolvate. „De ceva vreme, încercăm să găsim soluţii pentru extinderea sistemelor de apă şi canalizare. Am încercat şi am sperat să reuşim acest lucru prin proiectul judeţean pe POIM 2014-2020, dar nu am putut îndeplini anumite condiţii. Acum, am mai făcut câteva modificări la documentaţie şi încercăm să obţinem fondurile necesare prin CNI. Problema este că noi nu putem accesa fonduri europene, ci doar guvernamentale, din cauza acelei pete negre. Vă dau doar un exemplu: am încercat în 2017 să fac un proiect de extindere la gaze, împreună cu Liţoiu, de la Zătreni. Păi, s-a blocat totul când să cerem certificat de atestare fiscală”, a adăugat primarul din Lăcusteni.

Articole Similare

Back to top button