Acasă Economie Clarificări în urma afirmaţiilor făcute în cadrul conferinţei Mediafax din 12 aprilie

Clarificări în urma afirmaţiilor făcute în cadrul conferinţei Mediafax din 12 aprilie

184
0

Pentru corecta informare a opiniei publice, S.C. OLTCHIM S.A. a dorit să facă o serie de clarificări în contextul unor afirmaţii făcute de către unii dintre invitaţi, în cadrul conferinţei „Mediafax Talks about the Restructuring of Making – Loss Companies”, organizată în data de 12 aprilie 2011.
Una din aceste afirmaţii greşite se referă la includerea SC OLTCHIM SA Rm Vâlcea în topul datornicilor companiilor de stat la Bugetul de Stat, cu suma de 1,1 miliarde lei, în condiţiile în care societatea nu are nicio datorie restantă la Bugetul de stat, conform certificatului de atestare fiscală anexat.
În ceea ce priveşte comentariul conform căruia Bugetul societăţii pe anul 2011 conţine cifre nerealiste, aceasta este o afirmaţie total subiectivă, fără a avea în spate calcule şi studii în consecinţă. Subliniem faptul că bugetul Oltchim de venituri şi cheltuieli aferent anului 2011 a fost conceput pe baza unei strategii integrate de funcţionare cu activitatea de petrochimie, prevăzută a demara începând cu luna iunie. Acest lucru va conduce la creşterea producţiilor fabricate comparativ cu anul 2010 când societatea a funcţionat la 35% din capacitate.
În condiţiile creşterii producţiilor fabricate, consecinţă directă a funcţionării integrate cu activitatea de petrochimie, Oltchim estimează următoarele trenduri financiare: – creşterea veniturilor totale cu 1.007 milioane lei, respectiv cu 171 %, de la 1.428 milioane lei în anul 2010 la 2.435 milioane lei în anul 2011; – creşterea vânzărilor la export cu 168 milioane EUR, respectiv cu 173% de la 230 milioane EUR la 398 milioane EUR; – înregistrarea de profit pe total activitate de 2.100 mii lei, spre deosebire de anul 2010 când societatea înregistrat pierderi în valoare de 223 milioane lei datorită funcţionării reduse la 35% din capacitate.
Referitor la programul de investiţii prevăzut de OLTCHIM SA pentru anul 2011, acesta are în vedere efectuarea de investiţii atât în cadrul activităţii de pe platforma Rm. Vâlcea cât şi pe platforma industrială de la Divizia Petrochimică Piteşti. Investiţiile sunt necesare a fi efectuate de către societate pentru a-şi dezvolta în continuare activitatea, iar această necesitate a fost observată şi concluzionată de unele din cele mai importante şi profesioniste firme de consultanţă, cum ar fi ROLAND BERGER şi NEXANT.
Valoarea investiţiilor programate pentru anul 2011, de 600 milioane lei, reprezintă o creştere cu 174% faţă de realizările anului 2010, iar dacă avem în vedere că procentul de creştere al veniturilor totale, respectiv a activităţii, este cu 171%, considerăm creşterea cheltuielilor cu investiţiile fundamentată şi normală.
Este important de subliniat că estimările bugetare şi financiare ale Oltchim se bazează pe o viziune integrată a activităţii combinatului cu activitatea de petrochimie de la Piteşti. Scoaterea din acest context strategic a cifrelor prezentate la conferinţa Mediafax face ca acestea să pară nerealiste, ceea ce aduce grave deservicii Oltchim şi trădează o rea intenţie din partea celor care le-au prezentat fără a menţiona condiţiile de realizare a acestor estimări. În plus, prezentarea exclusivă a creditelor, fără menţionarea investiţiilor pe care Oltchim intenţionează să le realizeze în 2011, duce la estimări eronate ale acestora, cum ar fi procentajul de 1185% menţionat în cadrul conferinţei.
În final, în deplin acord cu declaraţiile D-nlui Victor Vlad Cazana, seful OPSPI, considerăm că o privatizare pripită a Oltchim, înainte ca acesta să-şi realizeze programul de investiţii şi să ajungă la funcţionarea la capacitate, ar conduce la un aranjament nefavorabil pentru statul român. Combinatul Oltchim este un obiectiv industrial strategic al statului român, care trebuie valorizat la adevărata sa importanţă şi nu îndepărtat ca pe un corp străin.

DIRECTOR GENERAL
ROIBU CONSTANTIN