Editorial

Circul licenţelor

„Este nedrept ca viaţa, viitorul unui om să atârne mereu de condiţii asupra cărora el nu are nici o putere, sau să depindă de alţii mai tari ca el” (Alba de Cespedes). Iniţial am vrut ca editorialul de astăzi să fie mai „de vacanţă”, dar pe zi ce trece mi se întăreşte convingerea că suntem o naţiune condamnată la „prostie”, fără nici o şansă de graţiere. Omului i-a fost dat să înţeleagă şi să aleagă. El poate iubi, poate ierta, poate urî sau poate lovi. De cele mai multe ori totul se întâmplă fără să facă o alegere în acest sens, el doar face pur şi simplu inerţial, pentru că a uitat să mai înţeleagă. A uitat…
Zilele trecute s-a încheiat procesul de licenţiere şi la nivelul Ligii a II-a. Fiind primul an, mă aşteptam ca procesul să fie mai blând, având în vedere că foarte multe echipe treceau pentru prima dată prin această procedură. În 3 martie 2011, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal a aprobat noul regulament pe baza căruia toate cluburile din eşalonul secund vor fi supuse procesului de licenţiere începând cu sezonul 2011-2012. De asemenea, au fost făcute modificările necesare la articolul 20 din ROAF, prin care se stipulează ce se întâmplă cu grupările care nu obţin licenţă la nivelul primelor două ligi. Manualul de licenţiere pentru liga secundă nu a suferit modificări majore faţă de cel aplicat la Liga 1. Singura diferenţă notabilă constă în faptul că în procesul de bază nu se iau în considerare datoriile cluburilor faţă de bugetul de stat. Mai mult decât atât ,sfârşitul lunii ianuarie aducea o veste proastă pentru multe echipe din Liga a II-a şi a III-a. O directivă de la FIFA impunea celor de la FRF să facă ordine prin ogradă şi să nu mai permită promovarea echipelor care au eludat meritul sportiv în sezoanele anterioare. Ce însemna asta? 22 de echipe primeau interdicţie de a mai promova timp de 3 ani de la data de la care au făcut operaţiuni prin care au eludat meritul sportiv pentru a promova într-o ligă superioară sau a-şi păstra locul în liga din care au fost retrogradate. FRF a fost vinovată de producerea unui haos fără precedent fiindcă în ciuda recomandărilor FIFA existente încă din 2008, a permis în ultimii ani să se facă fuziuni, cedări de locuri etc, pentru a nu-şi pierde masa de contribuabili la buget prin taxele percepute. Şi de aici începe circul… Din echipele ce ţinteau promovarea aflate pe lista neagră, unele s-au retras din campionat (FC Drobeta Turnu Severin), altele s-au reorganizat şi au renunţat la lupta pentru promovare (UTA Arad, FC Hunedoara), iar câteva au ştiut că trăim în România şi orice lege de azi-mâine poate fi interpretată sau aplicată altfel. Şi au câştigat…
Săgeata Năvodari, în vara lui 2009 fuziona cu CS Buftea, echipă prezentă în Liga a II-a şi-i prelua acesteia locul în cel de-al doilea eşalon fotbalistic. Iniţial, Săgeata nu a obţinut licenţa pentru Liga I, dar au făcut recurs şi au câştigat. Culmea e că nici până astăzi nu avem o motivare a Comisiei de Apel. Ciudat este că unul din motivele pentru care Univ. Craiova nu a primit licenţa este tocmai încălcarea art. 11 (2) din regulamentul de licenţiere privind solicitantul de licenţă. Să ne mire ceva? Suntem în România doar. Pentru Liga a II-a au solicitat licenţa 29 cluburi. Iniţial doar Chindia Târgovişte a primit licenţa!!! Comic nu? Pentru că Voinţei Sibiu, în primă instanţă, îi fusese refuzata licenţa pe motiv că nu avea 3 ani de afiliere, deşi promovase pe merit sportiv două sezoane consecutive, iar Chindia este un club înfiinţat în 2010, care a cesionat un loc de Liga a III-a. Apoi, la recurs, în afară de Farul Constanţa, Gloria Buzău şi Juventus Bucureşti, restul au primit licenţa. Şi nu mai este vorba doar de favoritism, ci de grosolănie şi complicitate, ambele voluntare, pentru a oferi alibiuri solide evenimentelor ce se vor produce în lunile următoare.

• Ec. Mădălin DOBRE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button