Ancheta

Cine sau ce a pus pe butuci APAVIL-ul?

După ce, zilele trecute, Mircia Gutău, primarul Râmnicului, a făcut dezvăluiri explozive, anunţând că operatorul regional de apă şi canalizare APAVIL ar fi cu un picior în groapă, toată lumea a început să se gândească ce soluţii există, dar mai ales cine ar fi vinovat pentru situaţia în care a ajuns societatea – fosta conducere sau directorii promovaţi politic de PSD şi PER, din 2018 încoace?


Actualul director general, Ioan Florescu, promovat şi susţinut de PER, Mircia Gutău şi Ştefan Prală, susţine că dracul nu ar fi chiar aşa de negru şi că lucrurile sunt sub control. Mai exact, proiectul european, prin POIM 2014-2020, estimat la 200 de milioane de euro, nu ar fi în pericol, chiar dacă se tot taie din lista cu investiţii, iar alimentarea cu apă din sursa Brădişor ar urma să se întrerupă doar două luni, în 2023 sau chiar 2024, cât timp decolmatează lacul cei de la Hidroelectrica.

Pentru scurta perioadă în care magistrala cu apă nu va putea fi alimentată din lacul Brădişor, trebuie găsite alte soluţii, iar actualul director general de la APAVIL, Ion Florescu, susţine că se lucrează intens la asta şi există mai multe alternative, unele dintre acestea fiind discutate deja inclusiv cu prefectul Sebastian Fârtat, ISU, ANAR şi reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene. „Noi speram să facem sursa alternativă prin proiectul POIM pe care îl avem. Ne-ar mai întârzia vreo două luni, dar nu cred că ar fi un capăt de ţară. Numai că, de la Bucureşti, ni s-a recomandat să nu ne complicăm şi să elaborăm o altă documentaţie, un alt proiect. Cum spuneam, sunt mai multe variante. Problema e că noi, APAVIL-ul, nu dispunem de forţa de muncă calificată… Avem ingineri, avem specialişti, dar acolo trebuie să fie cineva care să spună sigur: trebuie asta, asta, asta! Trebuie ţinut cont de tot: unele localităţi au sursă de apă. Altele, cum ar fi Muereasca, n-au. Sunt, apoi, oraşele, cele mai mare consumatoare: Rm. Vâlcea, Brezoi, Călimăneşti, Băbeni ş.a.m.d.. (…) În orice caz, primul pas este găsirea finanţării. Şi vom găsi, aşa că lumea trebuie să stea liniştită. Este o problemă în care nu suntem singuri, ci sunt alături de noi Consiliul Judeţean, Primăria Râmnicului, acţionarii principali ai societăţii. Nu ne confruntăm cu ceva de nerezolvat”, a transmis managerul. Întrebat de problemele de natură financiară ale APAVIL-ului, Florescu a spus că, într-adevăr, este o situaţie reală. „Nu sunt însă atât de grave încât să se închidă, Doamne fereşte! Sunt situaţii speciale cu beneficiarii care nu achită, cu nişte linii de credit mai vechi, de pe timpul domnului Jianu. Eu sunt director de 4-5 luni şi mă zbat să găsim soluţii. Prefer să privesc înainte şi să fiu optimist”, a adăugat Ion Florescu.

Fostul director general Cristi Jianu nu se simte deloc vizat şi atrage atenţia că, în mandatul său, societatea nu avea probleme deosebite şi întotdeauna se găseau soluţii. „În perioada respectivă, se achitau la timp salariile, ratele, dobânzile, furnizorii. Nu poate să spună nimeni că din cauza mea… Ştiu ei foarte bine de ce se alege praful: au stat 3 ani şi n-au făcut nimic! Nici până azi nu au semnat contractul de finanţare pe POIM. În schimb, şi-au mărit salariile… doar unora… Le-au dublat. Sunt 500 de milioane în plus, lunar, numai de la conducere. Nu mai vorbesc de alte şi alte lucruri… Nu mă miră că se duce în cap! Eu regret pentru că am muncit enorm acolo, am pus foarte mult suflet şi mergea treaba, dar când merge treaba i se năzăreşte te miri cui să facă ceva ca să distrugă! Asta-i România! Dar, revenind la POIM, pe măsură ce a trecut timpul şi ei s-au uitat pe pereţi, condiţiile de finanţare s-au înăsprit. Dacă la început erau mai lejere, acum sunt din ce în ce mai dure, pentru că bani n-au fost de la început pentru toate lucrările. S-a ştiut de la început că, pentru tot ce se doreşte, e necesară o sumă şi doar jumătate era disponibilă. Dacă eram director în continuare, în trei luni, adică în iunie 2018, era semnat contractul de finanţare”, a spus fostul manager. Rugat să-şi spună punctul de vedere în legătură cu oportunitatea alimentării Râmnicului cu apă din sursa „Cheia”, în situaţia în care Brădişorul s-ar închide o perioadă, Jianu a contrazis Executivul local, explicând că nu ar vedea nicio problemă. „În 2003, sursa Cheia făcea faţă, că s-a spălat magistrala şi am încercat-o. Când am plecat eu din APAVIL, în 2018, toată apa pe care o vindea (inclusiv la Drăgăşani, Bălceşti, Horezu…) era mai puţină decât ceea ce vindea Acvarim în 2003. Faceţi şi dumneavoastră calculele – de ce să nu ajungă? Ce să aşteptaţi să zică şi ei – că au luat-o în barbă? Că au promovat nişte băieţi care habar n-au şi vine momentul în care trebuie să-şi asume? Până la un punct, pot înţelege să pui politic un director general, dar şi pe cel tehnic la fel? Este halucinant! Bine, am mai văzut zilele astea una şi mai şi: declara cineva la TV că a dat dispoziţie ca, anul viitor, la APAVIL, să se prindă mai mulţi bani pentru canalizarea din Rm. Vâlcea. Acesta este autodenunţ pentru abuz în serviciu, de şantaj, de ce vreţi dumneavoastră!”, a conchis Jianu.

Singurul care nu a comentat în nici un fel „bombele” aruncate de Gutău a fost Gigi Preduş, de la PSD, exact omul de la care erau aşteptate cele mai multe răspunsuri şi explicaţii. Social-democratul a fost pus director general la APAVIL la începutul lui 2018 şi a fost menţinut acolo până anul trecut.

Neoficial, liberalii acuză că, în ultimii ani, la APAVIL, zeci de politicieni şi-au angajat amantele, copiii şi nepoţii, generând un prejudiciu colosal, deoarece aceştia nu produc şi cel mult plimbă o hârtie dintr-un birou într-altul. În opinia lor, PSD şi PER au sufocat compania cu sute de piloşi, iar soluţia salvării este una singură şi o bănuiţi cu toţii! (va urma)

Articole Similare

Back to top button