Acasă Volei Cinci jucătoare de la CNMB s-au făcut arbitre de volei

Cinci jucătoare de la CNMB s-au făcut arbitre de volei

1868
0

* este vorba de Alina Blăgan (căpitanul echipei de junioare), Andreea Cârstea, Naide Luican, Teodora şi Raluca Vâlcu (ultimele două fiind surori gemene) * în plus, la cursurile organizate de Valentin Besoi s-au înscris şi doi voleibalişti: Rareş Cristian Gheorghe şi Teodor Gruia

Câteva dintre voleibalistele de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, precum şi doi dintre juniori, urmează în această perioadă cursurile şcolii de arbitri de volei. Este vorba de Alina Blăgan (căpitanul echipei de junioare), Andreea Cârstea, Naide Luican, Teodora şi Raluca Vâlcu (ultimele două fiind surori gemene), Rareş Cristian Gheorghe şi Teodor Gruia. Antrenorul Marius Mărgărit, care se ocupă de pregătirea echipelor de junioare şi de juniori la CNMB, s-a declarat încântat de faptul că elevele şi elevii săi sunt atraşi atât de mult de volei şi că au ales să urmeze inclusiv o carieră în arbitraj.

„Cele cinci fete şi cei doi băieţi ne vor scoate peri albi prin deciziile lor peste câţiva ani! Lăsând gluma la o parte, consider că îi ajută pe toţi faptul că sunt şi arbitri, în niciun caz nu-i încurcă, pentru că astfel pot să înveţe mai bine regulamentele de volei. Cursurile au demarat la începutul anului şi durează cam şase luni. De pregătirea lor se ocupă Valentin Besoi, şeful Comisiei Judeţene de Arbitri de Volei Vâlcea. Cursurile pe care elevii noştri le urmează acum sunt de categoria a IV-a şi le dau dreptul să fie tuşieri şi scoreri. Ulterior, vor trebui să urmeze un alt curs, pentru a urca în competiţiile de juniori şi în Divizia A2. Ca să ajungă mai apoi arbitrii de scaun, care sunt cei mai experimentaţi, au nevoie să urce la o altă categorie, în speţă să treacă prin alte examene”, a spus Marius Mărgărit.

În trecut, şi alte foste voleibaliste de la CNMB au îmbrăţişat o carieră în arbitraj

Acesta şi-a adus aminte în continuare de faptul că nu doar cele cinci fete şi cei doi băieţi din echipele actuale au îmbrăţişat cariera de arbitri. „În generaţiile vechi, au mai fost alte câteva jucătoare care au optat pentru cariera de arbitru şi îmi aduc aminte de Carmen Ilie şi Andreea Marica, însă ambele s-au lăsat între timp. Ultima jucătoare care mai locuieşte în Vâlcea şi care se mai află încă în activitate ca arbitră este Ana Hodoroagă. Ea conduce meciuri în competiţiile de juniori, cadeţi, dar şi în Divizia A2. Altfel, mai avem alte două foste voleibaliste, mă refer la Cristina Bîrzan (sora Simonei Bîrzan), care a absolvit liceul prin 2010, şi la Violeta Jianu (aşa cum o chema pe vremea când era jucătoare la Vâlcea). Ambele activează acum la Bucureşti şi oficiază ca arbitri inclusiv în Divizia A2, dar şi în competiţii internaţionale. Niciuna dintre acestea n-a ajuns încă la Divizia A1, acolo unde Vâlcea e reprezentată de un singur arbitru, Valentin Besoi. Înainte, am avut şi alţi arbitri de primă divizie (cum ar fi Aleodor Năstac) sau de Divizia A2 (Bobo Dârnescu, Mircea Grozea etc). Din ce ştiu, la volei, din arbitraj se iese la «pensie» vârsta de 55 de ani”, ne-a mai precizat Mărgărit. (N.C.)