Acasă Liga Nationala Cinci handbaliste vâlcene au promovat cu CSM Deva în Liga Florilor

Cinci handbaliste vâlcene au promovat cu CSM Deva în Liga Florilor

585
0

Turneul final al Diviziei A la handbal feminin a avut loc în week-end, în perioada 14-16 mai, la Blejoi. Au obţinut calificarea în această fază a competiţiei: Corona Braşov, HCF Piatra Neamţ, CSM Roman, CSM Deva, CSM Tg. Jiu, CSU Oradea, Ştiinţa Bucureşti, CSU Neptun Constanţa. Corona Braşov, formaţie pregătită de Simona Gogîrlă, era cotată mare favorită la promovarea directă în Liga Florilor, după un an de exil în eşalonul secund, ca urma a descalificării după scandalul de dopaj. Pentru cel de-al doilea loc, lupta era mai echilibrată. Până la urmă, în Liga Florilor au promovat Ştiinţa Bucureşti şi CSM Deva. Corona a pierdut meciul decisiv, cu Ştiinţa, la aruncările de departajare, de la 7 metri (la finalul timpului regulamentar scorul a fost egal: 25-25). Formaţia din Capitală a câştigat confruntarea cu 28-26 şi a sărbătorit pentru succesul care i-a asigurat prezenţa pe prima scenă handbalistică a ţării. În celălalt joc, CSM Deva a câştigat fără drept de apel partida cu Roman (37-26). La performanţa realizată de gruparea hunedoreană şi-au adus adus contribuţia cinci handbaliste vâlcene, toate formate la poalele Capelei, la Chimia, foste eleve ale Nicoletei Lazăr. Este vorba despre portarul Letiţia Dumitru şi jucătoarele Croitoru, Bărboi, Petrescu şi Gîjulete.

Corona Braşov şi CSM Roman mai au o şansă să revină în primul eşalon. Vor juca în barajul pentru promovare, în care vor întâlni ocupantele locurilor 11 şi 12 din Liga Florilor. Pentru ambele va fi greu, indiferent de adversare.
Din Liga Florilor vor retrograda direct ultimele patru clasate. Cum Crişul Chişineu Criş s-a retras, au mai rămas doar trei locuri retrogradabile, ocupate, în acest moment, de CSM Galaţi, Universitatea Cluj şi Activ Prahova Ploieşti, care vor ajunge în Divia A. Slatina şi Mioveni se află pe locuri de baraj acum, cu şase etape înainte de finalul campionatului. Una din ele poate evita barajul. SCM Craiova e cu un picior în ”groapă”.

Referitor la Corona Braşov, formaţie care va juca la baraj, trebuie menţionat că aceasta s-a bazat, în ultimele meciuri, şi pe Sorina Tîrcă, ultima dintre handbalistele sancţionate după scandalul de dopaj căreia i-a expirat suspendarea, jucătoare dorită de cluburi mari din România. Sorina Tîrcă şi Alicia Gogîrlă, fiicele fostelor mari handbaliste ale României, Mariana Tîrcă şi Simona Gogîrlă, au fost cele mai bune marcatoare ale echipei în timpul regulamentar al jocului, cu 8, respectiv 7 goluri, dar s-au regăsit şi printre jucătoarele care au ratat la aruncările de departajare. Alicia Gogîrlă a jucat în tot acest sezon pentru Corona, în Divizia A, fiind golghetera echipei, cu 54 de goluri.