Acasă Administratie Centru cultural pentru inventatorul stiloului, Petrache Poenaru, la Bălceşti

Centru cultural pentru inventatorul stiloului, Petrache Poenaru, la Bălceşti

125
0

Primarul Constantin Aleca şi vicele Aurel Radu, de la Bălceşti, au încredinţat firmei Geotest Stud SRL, de la Craiova, misiunea de a elabora Studiul geotehnic pentru obiectivul „Consolidare, renovare şi dotare pentru înfiinţarea Centrului Cultural Petrache Poenaru”.

În ultimii ani, cei doi edili au reuşit să promoveze foarte multe proiecte cu finanţare din surse externe nerambursabile şi au în plan să procedeze la fel şi de această dată. Primarul Constantin Aleca şi vicele Aurel Radu speră ca, după ce va fi realizat şi pus în funcţiune, centrul dedicat inventatorului stiloului să devină o rampă de lansare pentru numeroase proiecte culturale locale, dar şi un muzeu care să atragă la Bălceşti foarte mulţi vizitatori.

Conform Wikipedia, Petrache Poenaru s-a născut pe 10 ianuarie 1799, la Beneşti, şi a murit pe 2 octombrie 1875, la București. A fost pedagog, inventator, inginer, matematician şi un reputat membru al Academiei Române. La rugămințile lui Tudor Vladimirescu, a plecat să studieze la Viena, apoi la Paris, aprofundându-şi cunoştinţele în filologie şi ştiinţele tehnice. Pe 25 mai 1827, a brevetat primul toc rezervor din lume, la Viena şi la Paris, dar invenţia sa nu a fost produsă în serie. De aceea, mai târziu, titlul de inventator al stiloului i-a fost atribuit, eronat, lui Lewis Edson Waterman. Puţini ştiu că Petrache Poenaru a fost şi primul român care a călătorit cu trenul. Se întâmpla pe 15 septembrie 1830, în Anglia, când s-a deschis prima cale ferată din lume. Aceasta făcea legătura între Liverpool şi Manchester, iar Petrache Poenaru consemna la momentul respectiv: „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una dintre minunile industriei secolului… douăzeci de trăsuri legate unele de altele, încărcate cu 240 de persoane şi trase deodată de o singură maşină cu aburi”.