Diverse

Cele mai bune remedii naturale pentru durerile în gât

Durerile în gât reprezintă un simptom frecvent întâlnit, ce poate avea diverse cauze, de la infecții virale sau bacteriene, cum ar fi gripa, răceala sau amigdalita, până la alergii sau suprasolicitarea corzilor vocale.[2] Indiferent de cauză, pot fi extrem de neplăcute și este firesc să cauți metode a le ameliora. În rândurile de mai jos vei descoperi câteva remedii simple, dar foarte populare când vine vorba de soluții ce te pot ajuta să scapi de nedoritele dureri în gât.

1. Mierea

Mierea este remediu binecunoscut pentru durerile în gât și unul a cărui eficiență a fost confirmată în repetate rânduri, inclusiv de oamenii de știință. Ea are proprietăți antiinflamatorii, datorită cărora poate contribui la reducerea inflamației și a iritației gâtului, ajutând astfel la atenuarea durerii. De asemenea, mai este cunoscută și pentru proprietățile sale antimicrobiene, datorită cărora poate ajuta la lupta împotriva bacteriilor care pot cauza infecții ale gâtului, ducând la apariția acestor dureri atât de neplăcute.[2][5]

Mierea poate fi consumată ca atare sau adăugată în ceai sau alte băuturi calde (nu fierbinți) pentru a calma durerile în gât. În plus, mai prezintă și avantajul că este un remediu la care aproape oricine poate apela. Excepție fac, evident, persoanele alergice la polen sau alte produse apicole. De asemenea, mierea nu ar trebui să fie niciodată administrată copiilor cu vârsta sub un an, deoarece există un risc crescut de botulism infantil.[2]

2. Albastrul de metil

Albastrul de metil este un compus chimic cu proprietăți antibacteriene, utilizat adesea pentru atenuarea durerilor în gât[4] și a altor simptome asociate cu răceala. Albastrul de metil poate fi utilizat sub formă de soluție diluată pentru gargară, dar îl poți găsi și ca ingredient în diverse medicamente destinate tocmai ameliorării durerilor în gât.

Este recomandat să cauți mai multe informații despre albastrul de metil: beneficii, proprietăți și contraindicații înainte de a-l utiliza sub o formă sau alta. Nu uita, de asemenea, să ceri sfatul unui medic ori al unui farmacist înainte și să urmezi cu atenție instrucțiunile de utilizare.

3. Ceaiul de mușețel

Mușețelul este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și astringente, proprietăți datorită cărora poate ajuta la ameliorarea inflamației gâtului, nasului și ochilor. De asemenea, poate contribui și la întărirea imunității și deci și la prevenirea și combaterea infecțiilor care ar putea duce la apariția durerilor în gât.

Pentru prepararea ceaiului de mușețel, este nevoie de o lingură de flori de mușețel și o cană de apă fierbinte. Florile se lasă la infuzat timp de 5-10 minute, după care se strecoară. Ceaiul de mușețel se poate bea cald, cu sau fără miere, de 2-3 ori pe zi.

Este important de menționat că, deși ceaiul de mușețel este considerat un remediu natural sigur pentru majoritatea persoanelor, există cazuri în care poate provoca reacții alergice. De asemenea, nu este recomandat să se consume mușețel în cantități excesive sau pe termen lung fără consult medical.[1][5]

4. Gargara cu sare

Gargara cu sare este un remediu tradițional și eficient pentru ameliorarea durerilor în gât. Sarea are proprietăți antibacteriene și antiseptice, ceea ce ajută la eliminarea bacteriilor și a microorganismelor care pot provoca infecții în gât. De asemenea, gargara cu sare poate reduce inflamația și poate calma durerea, oferindu-ți o senzație de ușurare și confort.

Pentru a prepara corect gargară cu sare, urmează aceste instrucțiuni simple: amestecă într-un pahar cu apă caldă jumătate de linguriță de sare. Asigură-te că sarea este complet dizolvată în apă înainte de a începe gargară. Apoi, clătește gâtul timp de aproximativ 30 de secunde cu amestecul de apă și sare. Repetă acest proces de câteva ori pe zi, în funcție de intensitatea durerii în gât și ai grijă să nu înghiți amestecul de apă cu sare.[3]

Durerile în gât pot fi extrem de neplăcute, dar, din fericire, există numeroase soluții pentru ameliorarea lor, inclusiv remediile menționate mai sus. Nu uita însă să ceri sfatul unui specialist înainte de a le încerca. Numai un medic poate stabili cauza durerilor în gât și care este tratamentul potrivit pentru acestea.

Bibliografie:

  1. „Chamomile”, NCCIH, 2019, www.nccih.nih.gov/health/chamomile. Accessed 24 July 2023.
  2. „Honey for Your Sore Throat and Cough”, Cleveland Clinic, 13 Feb. 2023, health.clevelandclinic.org/honey-for-sore-throat-and-cough/. Accessed 24 July 2023.
  3. „Does Gargling Salt Water for a Sore Throat Work?”, Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com/gargling-salt-water-for-sore-throat-7496954. Accessed 24 July 2023.
  4. Roldan, Carlos J, et al. „Methylene Blue for the Treatment of Intractable Pain Associated with Oral Mucositis”, Pain Pract., Vol. 17, no. 8, 17 Mar. 2017, pp. 1115–1121, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28226414/, https://doi.org/10.1111/papr.12566. Accessed 24 July 2023.
  5. Story, Colleen M. „Sore Throat Remedies That Work (and What Not to Do)”, Healthline, 29 Mar. 2017, www.healthline.com/health/cold-flu/sore-throat-natural-remedies. Accessed 24 July 2023.

Articole Similare

Back to top button