Acasă Diverse Cele mai bine plătite locuri de muncă din aviație

Cele mai bine plătite locuri de muncă din aviație

119
0
meserii in aviatie (FOTO: Sorin Cuzuban / airlinestravel.ro)

Trăim într-o lume globalizată și conectată, în care costul călătoriei cu avionul e accesibil majorității oamenilor, iar milioane de pasageri călătoresc în fiecare zi. Indiferent de țară și destinație, orice zbor începe și se termină la aeroport.
În fiecare aeroport din întreaga lume, lucrurile sunt puse în mișcare de lucrătorii specializați în diferite domenii de activitate. Aviația nu înseamnă doar avioane și zboruri, ci și multe alte meserii conexe ce contribuie la buna desfășurare a zborului și la siguranța și securitatea acestuia.
Un avion nu există fără inginerii de proiectare și fabricare, fără cei ce pun piesele cap la cap pentru a da forma aparatului cu aripi. Un avion nu poate decola dacă nu a fost alimentat la timp de un angajat al aeroportului desemnat pentru această acțiune.
Pasagerii nu pot urca în avion dacă cineva din sistemul de verificare și control nu își face treaba la timp. Avioanele nu pot fi puse în mișcare fără piloți și fără controlorii de trafic aerian.
Dacă aveți în plan să începeți o carieră în aviație, trebuie să țineți cont că sunt zeci de meserii la sol și în aer, unele mai ușoare, iar altele mai solicitante. În funcție de poziția ocupată și de meserie, diferă și salariul. Contează la fel de mult nivelul de pregătire, unele meserii fiind ușor accesibile pentru cei ce au terminat studii medii, altele necesită studii superioare. Mai jos aveți menționate câteva meserii din aviație, unele plătite mai bine ca altele, dar și cu diferite grade de stres și dificultate.
Printre cele mai bine plătite meserii din aviație se regăsește cea de controlor de trafic aerian. Controlorii au biroul în turnul de control al aeroportului și în centrele regionale. Aceștia au misiunea de a dirija tot traficul aerian la sol și în aer, de a comunica cu piloții pentru o bună coordonare, pentru a evita coliziunile și pentru a-i ajuta să aterizeze sau să decoleze pe baza informațiilor de dirijare.
Se spune că această meserie ar fi una dintre cele mai stresante din lume, care necesită o atenție deosebită la detalii și un nivel de concentrare ridicat. De controlorii de trafic depind viețile a miliarde de pasageri ce aleg să zboare în fiecare an. Totodată, această meserie necesită studii superioare și testare periodică.
Controlorii de trafic aerian lucrează în ture pentru a putea asigura dirijarea avioanelor 24/24. Au dreptul la pauze de relaxare, timp în care se pot odihni, pot asculta muzică, se pot juca sau citi. De ce nu, chiar pot accesa Cazino RO pentru a-și încerca norocul și pentru divertisment. Important este să se se deconecteze câteva minute de la stresul meseriei. Salariul unui control de trafic aerian poate ajunge la câteva mii de dolari pe lună, în funcție de traficul aerian dirijat și de nivelul pregătirii.
La mare căutare este și meseria de pilot de linie. milioane de oameni își doresc să ocupe un scaun în cockpitului un avion. Acest lucru este datorat prestigiului și responsabilității, dar și datorită recompenselor financiare. Se spune că cea mai frumoasă priveliște se vede din cockpitul unui avion.
Salariile mari vin la pachet cu responsabilități și stres pe măsură. În mâinile piloților sunt viețile a milioane de pasageri ce urcă în avioane, dar tot ei răspund și de avioane în limitele pregătirii lor. În funcție de licența obținută, de tipul de avion pilotat, dar și de distanțele parcurse, un pilot poate câștiga câteva mii de de dolari pe lună, poate chiar zeci de mii de dolari.
Meserii foarte bine plătite în aviație sunt și următoarele: inginer aerospațial, inspector de siguranță, instructor de zbor, manager de aeroport, tehnician avionic, însoțitor de bord, manipulator de bagaje, operator de securitate, agent de salubritate.
După cum se poate observa, aviația este complexă și cuprinde zeci de meserii și locuri de muncă. Depinde de voi unde vă încadrați și în ce ramoră doriți să faceți carieră. Salariile variază în funcție de mulți factori!