SocialEconomieDiverse

Ceaiurile și plantele medicinale, la mare căutare în vreme de pandemie, la fel ca măștile de protecție sau dezinfectantele! ȘtefMar și-a golit depozitele în luna martie

Pe plan județean, există și companii de succes. Una dintre acestea este SC ȘtefMar SRL, înființată în urmă cu 20 de ani și specializată pe prelucrarea și ambalarea plantelor medicinale și aromatice. A pornit, ca orice afacere de familie, cu un efectiv redus de angajați. Astăzi, compania are peste 40 de oameni care câștigă un salariu decent. Activitatea se desfășoară în cele două puncte de lucru, din Rm. Vâlcea și de la Budești. Toată familia este implicată. Constantin și Valentina Ene au ajutoare de nădejde, pe cei doi băieți, Ștefan și Marian. Ștefan se ocupă de magazinul online, iar Marian coordonează activitatea firmei de condimente și semințe. Anul trecut, SC ȘtefMar SRL a ajuns la o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane de euro. Se numără printre puținele firme mari românești din acest sector. Dispune de peste 200 de sortimente de ceaiuri și tot la fel pe zona de condimente, mixuri de legume.

Firma lui Cristi Ene a livrat farmaciilor și depozitelor de profil, în luna lui ”mărțișor”, peste 500.000 de cutii cu produse medicinale

În vreme de pandemie, vânzările au explodat. ”Avem activitate și încă prea multă. Noi ne aflăm de cealaltă parte a baricadei. Se lucrează la foc automat. Reușim cu greu să facem față solicitărilor. Ceaiurile și plantele medicinale sunt aproape la fel de căutate ca măștile de protecție și dezinfectantele. Lucrăm și sâmbăta, și după program. Angajații de-abia așteaptă Paștele, să aibă și ei parte de câteva zile de odihnă. Aproape că am golit depozitele, am epuizat stocurile. Oamenii cumpără orice, de la produse pentru imunitate, cătină, măceșe, până la ceaiuri pentru căile respiratorii, tot ce înseamnă antitusiv, antibronșic, de la podbal, cimbrișor, pătlagină, mugur de pin, la iarbă mare, tei, mușețel, antiseptice. Deja nu mai avem materii prime, că nu au ieșit cele noi. Avem comenzi pe care nu le putem onora. În luna martie am înregistrat cele mai mari comenzi din existență. A fost o lună de vârf. Practic, au explodat vânzările. Niciodată nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație. Am ajuns la 530.000 de cutii vândute. Avem contracte pe zona de farmacii. Lucrăm cu depozitele mari. Acolo merge «grosul». Nu am avut niciodată depozitul gol. Chiar ziceam acum că putem să zugrăvim liniștiți, că nu prea mai avem nimic în hală. Materia primă o procurăm, mai nou, de la direcțiile silvice și mai puțin din structuri particulare. Vreo 10% din culturi se aduc și din afara țării. În general, de prin Egipt”, a precizat administratorul SC ȘtefMar SRL, Constantin Ene.

Botez amânat din cauza pandemiei de Coronavirus

Acesta este cunoscut în comunitatea locală și ca un apropiat al sportului. De-a lungul anilor, a sprijinit financiar activitatea unor echipe de pe plan județean și s-a implicat în organizarea unor turnee memoriale pentru fostul antrenor de la Chimia, Mitică Anescu și fostul antrenor, jucător și instructor sportiv, Marian ”Englezu`”Căruntu. Cristi Ene a jucat ultima dată fotbal în mod organizat la Unirea Tricolorul Golești. Și băiatul cel mic, Marian, a fost atras de sportul-rege. De câțiva ani, Constantin Ene a găsit o altă modalitate de a fi aproape de sport. E pasionat de ciclism. A făcut mii de kilometri pe bicicletă, pe șoselele din țară. A pedalat inclusiv în cursa de 300 de kilometri, până la mare, distanță parcursă în două zile. Acum, în vreme de pandemie, nu prea mai poate să scoată bicicleta din garaj. A ieșit ocazional, din motive întemeiate, cu declarația la purtător, astfel încât să nu se abată regulilor.

În altă ordine de idei, pandemia de Coronavirus i-a determinat pe administratorul de la ȘtefMar și familia acestuia și să renunțe la unele planuri. Își achiziționaseră bilete pentru vacanța de vară. Date fiind evenimentele din această perioadă, renunță la concediu. În plus, în luna mai urma să aibă loc o petrecere. Cristi și Valentina Ene au devenit, în urmă cu trei luni, pentru a doua oară, bunici. Au acum acasă două prințese: pe Maria și Elena. Elena urmează să fie creștinată. Petrecerea de botez trebuie amânată. Până cel puțin la ridicarea Stării de Urgență, care s-a prelungit până la jumătatea lunii mai, nu se pot organiza evenimente festive.  Acum, însă, pentru familia Ene, ca pentru toată lumea, contează mai puțin acest lucru. Pe primul loc e sănătatea. Restul se rezolvă. (S.S.)

Articole Similare

Back to top button