Liga II

„Ce rost mai are să continuăm în Zăvoi, dacă nu mai suntem doriţi?”

• din câte se pare, conducătorii CSM-ului au abandonat definitiv ideea de a mai activa în Zăvoi

CSM Rm. Vâlcea se află în prag de desfiinţare. Echipa în spatele căreia au înflorit la un moment dat speranţele tuturor microbiştilor vâlceni că va ajunge într-o zi pe prima scenă a ţării îşi duce ultimele zile de existenţă. Cauza? Primarul Mircia Gutău anunţat că nu va mai finanţa clubul cu partea care aparţine administraţiei publice locale (9 miliarde de lei vechi). În aceste condiţii, cum în actul constitutiv al CSM-ului se prevede că, dacă una dintre părţi iese din asociere, clubul se desfiinţează automat, este evident că sfârşitul e aproape!

„Nu e deloc plăcut când bagi sute de mii de euro în fotbal, iar în loc să fii apreciat, eşti înjurat!”

Conducătorii clubului din Zăvoi au simţit încă din toamnă începutul sfârşitului la CSM, mai precis după ce au observat că Primăria Râmnicului nu şi-a mai achitat toate drepturile financiare stipulate în contractul de asociere şi aprobate deja de Consiliul Local. „În luna februarie, se aprobase printr-o decizie a Consiliului Local mărirea bugetului pentru echipa de fotbal de la 9 la 12 miliarde de lei vechi. Însă, în octombrie, cele 3 miliarde au fost direcţionate către echipa de handbal. Acest lucru ne-a dat practic peste cap, deoarece noi ne făcusem unele calcule pentru finalul de an, ştiam că o să ne mai revină nişte bani de la Primărie şi când colo ne-am trezit fără ei! Când iei 3 miliarde de la fotbal şi le dai tot la handbal, este clar că vrei să moară CSM-ul, asta se înţelege! Tot în februarie, ni s-a aprobat de Primărie alocarea a 4 miliarde de lei vechi pentru Centrul de copii şi juniori, dar nici pe aceştia nu i-am mai primit! Oare ce puteam să înţelegem din toate acestea? Era clar că începusem să ne luptăm cu morile de vânt! Asta deşi situaţia clubului se îmbunătăţise total faţă de clipa când s-a pus la punct partneriatul cu Primăria Râmnicului”, au explicat oficialii clubului din Zăvoi.
„În aceste condiţii, ne-am întrebat: oare ce rost mai are să continuăm în Zăvoi, dacă nu mai suntem doriţi? Oare ce rost mai are să mergem mai departe, dacă Primăria vrea să ne alunge? Bineînţeles că am luat în calcul varianta de a continua activitatea la CSM, într-o altă formă, de a încerca să găsim soluţii financiare pentru a salva clubul. Dar pentru ce? Să zicem că am continua cu juniorii! Am pierde toate meciurile la scor şi ne-ar mai înjura şi oamenii degeaba! Am face un lucru bun pentru tinerii noştri fotbalişti şi când colo am observa că acesta a devenit ceva foarte rău! Plăcerea de a băga bani în fotbal costă mult şi nu se merită! Nu e deloc plăcut când bagi sute de mii de euro în fotbal, iar în loc să fii apreciat, eşti înjurat!”, au dezvăluit reprezentanţii CSM-ului.

„În primul an după preluarea clubului, conturile erau blocate, iar toţi banii alocaţi de Primărie intrau direct la Finanţele Publice”

Conducătorii din Zăvoi spun că nu au luat deloc în calcul varianta de a muta echipa în alt oraş şi de a evolua în continuare în Liga a II-a. „Nu ne interesează varianta de a juca în alt oraş. Am făcut toate aceste eforturi şi am cheltuit atâţia bani pentru a face performanţă în Zăvoi. Iar în primul an, până să fie depistate problemele de la Finanţe, ne-am bătut pentru promovare în Liga I. Când a apărut litigiul legat de convenţiile civile neachitate pentru jucătorii care au activat la CSM înainte de 2012, lucrurile au început să nu mai meargă în direcţia dorită. Problemele ne-au făcut să cerem insolvenţa, dar chiar şi în aceste condiţii tot nu ne-am făcut de râs din punct de vedere sportiv. Puţini oameni cunosc cu adevărat situaţia grea cu care ne-am confruntat la CSM. În primul an după ce a fost preluat clubul, conturile erau blocate, iar toţi banii alocaţi de Primărie intrau direct la Finanţele Publice, pentru că societatea avea datorii, deci nu ne-am putut folosi deloc de ei. Am făcut însă eforturi pentru a continua şi am susţinut integral activitatea clubului din punct de vedere financiar. Acest lucru se poate verifica uşor pe site-ul Ministerului Finanţelor, unde e publicat raportul de venituri şi cheltuieli. Ne-am gândit că, pe viitor, situaţia va fi mai bună. Asta pe lângă renovările pe care le-am făcut la stadion, care nu erau de datoria noastră”, a mai adăugat conducerea CSM-ului.
„Sunt şanse mari să câştigăm procesul cu Finanţele Publice, dar activitatea clubului nu mai e influenţată de acesta, ci de retragerea Primăriei din parteneriat. Dacă ştiam că se va ajunge în situaţia aceasta, în care nu se va mai dori colaborarea cu noi, am fi pus cruce clubului în momentul în care a apărut raportul de inspecţie fiscală şi ne-am trezit cu cele 33 de miliarde de lei vechi datorie. Porneam mai bine din nou din Liga a V-a sau poate nu mai porneam deloc! Dar ne-am gândit că dacă vom câştiga procesul, iar datoria se va diminua, şi situaţia clubului se va îmbunătăţi”, mai spun oficialii din Zăvoi.

„Oare câţi bani se vor mai cheltui în anii următori pentru a reveni la acest nivel, în Liga a II-a?

Oficialii CSM-ului au dezminţit şi zvonurile potrivit cărora acţionarul majoritar nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile financiare, iar clubul din Zăvoi ar fi trăit doar din sumele primite de la bugetul local, la fel ca în vremea fostului finanţator, Cătălin Rufă. „Nu poţi să ţii un club în Liga a II-a doar cu 9 miliarde! Cine crede asta, înseamnă că e prost informat! Nu poţi să plăteşti doar din banii aceştia utilităţi, angajaţi, jucătorii de la Liga a II-a şi să susţii în plus activitatea Centrului de copii şi juniori. Dacă se pun pe hârtie toate cheltuielile, cele 9 miliarde se termină în mai puţin de o jumătate de an. Cât despre alţi eventuali oameni de afaceri din Vâlcea dispuşi să ajute fotbalul, n-am găsit nici măcar unul să ne dea două baxuri de apă plată! Ne-ar fi ajutat enorm, de exemplu, să găsim o firmă în Vâlcea care să angajeze un jucător şi să-i dea un salariu de 20 de milioane de lei net pe lună. Dacă CSM moare, va fi foarte greu pentru Vâlcea ca în următorii cinci ani să aibă din nou o echipă în Liga a II-a. Ar trebui să se facă o analiză şi să se constate oare câţi bani se vor mai cheltui în anii următori pentru a reveni la acest nivel?”, au concluzionat reprezentanţii CSM-ului. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button