Diverse

Ce este pneumonia bacteriană?

Pneumonia bacteriana este o boala inflamatorie a plamanilor cauzata de infectia cu o bacterie.

In cele mai multe cazuri, afectiunea se vindeca complet. Cu toate acestea, copiii, varstnicii si persoanele cu sistem imunitar scazut au un risc crescut de a dezvolta complicatii, inclusiv insuficienta respiratorie si deces. Afla din acest articol cum apare pneumonia bacteriana, cum se manifesta si cat de grava este aceasta afectiune pulmonara!

Cum apare pneumonia bacteriana?

Pneumonia bacteriana apare atunci cand diverse bacterii sunt inhalate din aer si intra in plamani.

Acolo ele se reproduc, provocand o infectie. Aceasta determina inflamatia alveolelor (micii saci de aer din plamani) si umplerea lor cu puroi si lichid. Plamanii devin mai putin elastici, nu pot lua oxigen din aer si nu pot elimina dioxidul de carbon din sange la fel de eficient ca de obicei.

Cel mai comun mod prin care se ia pneumonia este aspirarea bacteriilor din caile respiratorii superioare, de obicei din cavitatea bucala. De asemenea, bacteriile se pot lua prin respirarea picaturilor de aer infectate de la cineva care are deja pneumonie. In unele cazuri, bacteriile pot fi generate de un aparat de aer conditionat necuratat in mod corespunzator.

O alta sursa a acestei afectiuni pulmonare este infectia raspandita din alta parte a corpului, cum ar fi rinichiul. Bacteriile pot patrunde in fluxul sanguin si pot fi depuse in plamani, provocand pneumonie.

Cea mai frecventa cauza a pneumoniei bacteriene este Streptococcus pneumoniae.

Alte bacterii majore care pot provoca boala sunt: Haemophilus influenzae, Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae si Legionella pneumophila.

Exista in principal 2 tipuri de pneumonie bacteriana, clasificate in functie de modul in care a fost dobandita afectiunea:

  • Pneumonie dobandita in comunitate -Aceasta este cea mai intalnita forma de pneumonie.
  • Pneumonie dobandita in spital -Aceasta este mai periculoasa deoarece bacteriile din spital sunt mai rezistente la medicamente.

Simptomele pneumoniei bacteriene

Simptomele pneumoniei bacteriene debuteaza de obicei, brusc, in termen de 24 de ore de la infectare. Ele pot fi usoare sau severe, in functie de varsta pacientului si starea sa generala de sanatate. Cele mai frecvente simptome ale pneumoniei bacteriene sunt:

  • Dispnee (lipsa respiratiei). Cand alveolele nu functioneaza eficient, plamanii sunt mai putin capabili sa extraga oxigenul din aer. Acest lucru provoaca lipsa respiratiei.
  • Tuse productiva (cu mucus galben- verzui). Prin tuse, organismul incearca sa elimine puroiul si lichidul acumulat in plamani.
  • Febra este o reactie normala a sistemului de aparare a organismului care incearca sa combata infectia.
  • Dureri in piept (pleurezie). Plamanii nu au fibre dureroase, dar sunt inconjurati de o membrana numita pleura. Pleura contine multe fibre nervoase si, daca se inflameaza cu o infectie adiacenta in plamani, poate rezulta durere semnificativa.

Alte simptome care pot aparea in pneumonia bacteriana includ:

  • Dureri in tot corpul (dureri musculare, abdominale sau articulare)
  • Stare de slabiciune si oboseala
  • Tahicardie (ritm cardiac accelerat)
  • Albastrirea unghiilor si buzelor
  • Stare de confuzie si delir (in special la persoanele in varsta)

Cat de grava este pneumonia bacteriana?

In general, pneumonia bacteriana raspunde bine la tratamentul cu antibiotice. In marea majoritate a cazurilor, pacientii se pot trata singuri la domiciliu. Pe langa medicamente, tratamentul include hidratare, odihna, nutritie sanatoasa si renuntarea la fumat.

Pneumonia dobandita in spital este cea mai periculoasa deoarece bacteriile care o cauzeaza pot fi mai rezistente la antibiotice.

In plus, persoanele care se imbolnavesc au deja alte boli grave. De obicei, pacientii care se afla in unitatile de terapie intensiva prezinta un risc mai mare de dezvoltare a acestui tip de pneumonie. De asemenea, persoanele in varsta, infectia severa cu organisme agresive (de exemplu Klebsiella, Legionella, Streptoccocus pneumoniae rezistent) si comorbiditatile existente cresc mortalitatea in randul pacientilor cu pneumonie bacteriana.

Fara un tratament adecvat, pneumonia poate avea o rata generala a mortalitatii mai mare de 30%.

In concluzie, pneumonia bacteriana este cauzata de infectia plamanilor cu o bacterie.

De obicei, este o afectiune care se vindeca complet, cu tratament corespunzator. Totusi, in unele cazuri poate provoca probleme grave de sanatate, principalii factori de risc pentru dezvoltarea complicatiilor fiind varsta pacientului, comorbiditatile acestuia si severitatea infectiei. Este important sa cunosti cauzele pneumoniei si simptomele sale pentru a incepe tratamentul cat mai devreme!

 

Articole Similare

Back to top button