Ce este fibromul uterin și cum se manifestă?
Fibromul uterin este o tumoră benignă care se poate dezvolta în peretele uterului, fiind întâlnită în rândul femeilor aflate la vârstă reproductivă. De cele mai multe ori, este o afecțiune lipsită de simptome, însă există și situații în care pot apărea tulburări de menstruație sau dureri pelvine. Citește în continuare și află ce este fibromul uterin, cum se manifestă și care sunt modalitățile de diagnostic și opțiunile de tratament!
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o tumoare benignă (non-canceroasă) care se poate dezvolta în peretele uterului. Aceste tumori sunt formate din țesut muscular și pot varia în mărime de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne ale uterului și afectează aproximativ 70% dintre femeile de până la 45 de ani.
Manifestările fibromului uterin
Deși în multe cazuri, fibroamele uterine sunt lipsite de simptome și ajung să fie descoperite accidental în cadrul controalelor ginecologice de rutină. În anumite situații, aceste tumori pot determina manifestări neplăcute cu impact asupra calității vieții. Aproximativ un sfert dintre femeile caucaziene dezvoltă simptome. Cele mai frecvente simptome cauzate de fibroamele uterine sunt:
- menstruații neregulate;
- flux menstrual abundent (în unele situații, sângerarea poate fi atât de severă încât să cauzeze anemie);
- sângerări în afara perioadei menstruale;
- dureri pelvine;
- urgența de a urina;
- dureri în timpul actului sexual;
- umflarea abdomenului;
- constipație;
- senzație de greutate în abdomen.
Cauzele fibromului uterin
Nu se cunoaște cu precizie cauza fibroamelor uterine, însă există o serie de factori personali și de mediu care pot crește riscul apariției acestor tumori. Printre aceștia se numără:
- vârsta de peste 35 de ani;
- istoricul familial de fibroame uterine;
- rasa afro-americană;
- obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat.
Diagnosticarea fibromului uterin
Analiza simptomelor, a istoricului medical și a factorilor de risc, precum și efectuarea examenului clinic (e.g. examinarea prin palpare a abdomenului și efectuarea unui tușeu vaginal) pot conduce la suspiciunea de fibrom uterin. Stabilirea diagnosticului de fibrom uterin se face prin efectuarea unei ecografii pelvine (cel mai frecvent) sau a unui RMN (rezonanță magnetică nucleară), investigații cu ajutorul căruia medicul obține imagini detaliate ale uterului și anexelor.
Tratamentul fibromului uterin
Există mai multe opțiuni de tratament pentru fibroamele uterine, în funcție de mărimea și poziția lor și de simptomele prezentate de pacientă. Fibroamele uterine care nu conduc la apariția simptomelor nu necesită în general tratament.
Opțiunile de tratament pot include:
- medicamente care reglează nivelul hormonilor sexuali și conduc la scăderea dimensiunilor fibroamelor;
- proceduri minim invazive, cum ar fi embolizarea fibroamelor (procedură care blochează fluxul de sânge către tumoră);
- îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor prin intermediul unui laparoscop;
- îndepărtarea chirurgicală a uterului (histerectomie).
Prețul operației pentru îndepărtarea fibromului uterin poate varia în funcție de mărimea și poziția acestuia, precum și de localizarea sa la nivelul uterului.
În concluzie, fibromul uterin este cel mai comun tip de tumoră pelvină și de cele mai multe ori nu provoacă simptome. Alegerea tratamentului depinde de prezența sau absența simptomelor, precum și de caracteristicile tumorii. Dacă te confrunți cu fibroame uterine, discută și tu cu medicul tău ginecolog și află care este cea mai bună opțiune de tratament pentru tine!
Surse informative
Mutch, David G., and Scott W. Biest. “Uterine Fibroids – Gynecology and Obstetrics.” MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 14 Dec. 2022, www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/uterine-fibroids/uterine-fibroids.