Editorial Politic

Cât mai ţine Consiliul Judeţean Cernobîl-ul pe DJ 678? Proiectul european a devenit afacere pesedistă?

De câteva luni, 5 sate traversate de DJ 678 – Bercioiu, Ruda, Bârseşti, Barza şi Budeşti parcă ar fi Cernobîl. În zonă, stratul prafului depus pe case, maşini, culturi ş.a.m.d. este de două degete, în condiţiile în care totuşi mai plouă. Motivul este faptul că asocierea care a câştigat execuţia proiectului european de modernizare a drumului, Panadria – Reimar Construct, a început lucrările cu o întârziere foarte mare şi le execută prost.


Referindu-se la acest subiect, Constantin Daniel Tudor, cel mai tânăr primar din Vâlcea, a explicat că nu înţelege de ce, în loc să fie încurajat şi sprijinit, mai ales în condiţiile în care a demonstrat că face treabă, i se pun piedici şi este pus mereu la coada listei cu alocări de fonduri. „Pentru că îmi place să vorbesc pe lucruri concrete, vreau să amintesc faptul că, pe 17 decembrie 2020, Consiliul Judeţean Vâlcea a împărţit 27.316.000 lei pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi Şuşani a primit una dintre cele mai mici sume – doar 290.000 lei. Pe 21 aprilie 2021, s-au repartizat alţi 27.134.000 lei şi comuna Şuşani a fost pusă din nou în coada listei, cu 280.000 lei. În februarie 2022, aceeaşi poveste. S-au împărţit 32.994.000 lei şi, iarăşi, localitatea noastră a fost lăsată la urmă. Ni s-au alocat 360.000 lei, în condiţiile în care comune mai mici, cu administraţii neperformante, au primit 400.000 lei sau şi mai mult. În 2023, totul tras la indigo. S-au repartizat 38 de milioane de lei, iar Şuşaniul a fost trecut cu 331.000 de lei, adică mai puţin cu o sută şi ceva de mii faţă de majoritatea. Au fost comune care au primit 480.000-500.000 de lei şi n-aş vrea să vorbesc pe ce s-au dus banii acolo. Iar anul acesta, parcă au copiat proiectul de hotărâre din 2023. Tot 331.000 şi tot mult mai puţin decât restul. (…) Din fericire, am reuşit să mă descurc chiar şi în aceste condiţii. Am atras fonduri din surse externe nerambursabile şi am realizat numeroase obiective”, a semnalat primarul de la Şuşani. Din punctul său de vedere, Consiliul Judeţean Vâlcea ar trebui să nu mai trateze comunităţile locale în funcţie de apartenenţa politică a primarilor, ci să aplice un sistem onest de repartizare a fondurilor. „Sunt localităţi în care actuala putere de la judeţ are bazine electorale importante, dar oamenii au de suferit, pentru că susţinerea nu li se întoarce, ci dimpotrivă. CJV ia decizii împotriva lor. Nici asta nu este normal, cum nu e normal nici să tai din fondurile unei comunităţi pe criterii politice. Este un mod de gândire cu care eu, unul, nu pot fi de acord şi mă surprinde când îl văd la lideri politici care susţin că doresc să ajute tinerii şi comunităţile în care se munceşte şi se trage tare pentru o dezvoltare armonioasă şi sustenabilă”, a adăugat Constantin Daniel Tudor.

Dacă de la Panadria şi Reimar Construct nu avem nicio aşteptare, de la Constantin Rădulescu, preşedintele CJ Vâlcea, speram să aibă măcar bunul simţ de a-i informa pe oameni cât timp mai au de îndurat şi când începe asfaltarea. După cum aţi sesizat, n-am spus nimic despre firmele pesediste către care s-au subcontractat, pe uşa din dos, părţi din contract, dar mai avem timp să o facem. Într-o ediţie viitoare, vom relua şi subiectul referitor la un alt proiect european „driblat” de Consiliul Judeţean – aşa zisa modernizare a DJ 677 A. Acolo, văzând că Vâlcea este sat fără câini, fără procurori, iar liberalii sunt mult-mult prea proşti, CJV a dat-o într-o nesimţire fără margini! Drumul este decopertat de un an!

(va urma)

Eduard Dulăcioiu

 

Articole Similare

Back to top button