Acasă Diverse Cât de importantă este structura de rezistenţă într-un proiect de casă

Cât de importantă este structura de rezistenţă într-un proiect de casă

87
0
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/architecture-family-house-front-yard-1836070/

Structura de rezistenţă face parte din orice proiect de casă şi este un aspect foarte important pe termen lung. Interiorul şi exteriorul unei case contează foarte mult, din punct de vedere estetic şi al confortului, dar structura de rezistenţă este importantă pentru siguranţa membrilor familiei sau a locatarilor pe termen lung. Înainte de a alege compania potrivită pentru a pune la punct chiar şi cele mai importante proiecte de casă, este important de avut în vedere structura de rezistenţă care protejează de cutremure şi care conferă siguranţă necesară.

Ce înseamnă structura de rezistenţă într-un proiect de casă?

Structura de rezistenţă reprezintă elementele verticale şi orizontale deopotrivă care preiau încărcările şi le transmit terenului prin fundaţie. Pe lângă greutatea elementelor de structură, mobilier, finisaje, oameni, zăpadă, în forţele care schimbă ideea de proiectare a unei structuri de rezistenţă intra şi forţa seismică.

Câte tipuri de structuri de rezistenţă există?

În proiectele de case există mai multe tipuri de structurii de rezistenţă:
· În cadre – prin care încărcăturile sau forţele seismice sunt preluate de un sistem alcătuit din stâlpi şi din grinzi din beton armat;
· Din pereţi portanţi de beton armat – prin care încărcările şi forţele seismice sunt preluate de către aceşti pereţi;
· Din zidărie portanta – prin care încărcările şi forţele seismice vor fi preluate de către pereţii portanţi din cărămidă, care este prevăzută cu sâmburi de beton armat şi centuri de beton armat;
· Din metal – prin care încărcările şi forţele seismice sunt preluate de elemente de metal

Citește și: Ce este CLT şi de ce materialul este ales pentru construirea caselor?

Sistemul structural va fi ales împreună cu inginerul structurist sau de către acesta în funcţie de necesităţi şi de ceea ce proprietarii doresc de la propria lor locuinţă, spre exemplu dacă doresc spaţii vitrate mai multe, dacă vor un spaţiu clasic care să satisfacă acestora nevoile de convieţuire şi nevoile financiare sau dacă nu doresc să facă modificări de recompartimentare.

Cerinţe la care trebuie să răspundă structura de rezistenţă

Structura de rezistenţă a unei clădiri trebuie să răspundă unor cerinţe foarte clar formulate în domeniul construcţiilor. Aceste cerinţe sunt de ordin:
· Ingineresc – structura de rezistenţă trebuie să asigure stabilitate, rezistență, siguranţă în exploatare;
· Arhitectural – structura de rezistenţă trebuie să aibă în aspect estetic agreabil;
· Economic – structura de rezistenţă trebuie să reducă costurile de materiale, cheltuielile privind execuţia, dar şi transportul şi montajul elementelor structurale şi mentenanţa în timp. Structura de rezistenţă trebuie să fie eficientă şi sustenabilă.
Pentru orice construcţie, este important ca structură de rezistenţă să fie stabilă, rezistentă, cu costuri de execuţie minime. Optimizarea unui proiect de structură de rezistenţă face că proiectul să poată fi executat cu minim consum de resurse materiale, tehnologice şi umane, asigurând rezistența şi stabilitatea construcţiei care este proiectată.