Ancheta

Carmen Lixandru şi Stănescu, daţi pe mâna procurorilor. Gaura pe care au generat-o la Suteşti nu s-a oprit la 5,7 mil. Lei

  • cel mai probabil, şi furnizorii cu penalităţi absurde şi servicii nejustificate vor fi luaţi la purecat de către DNA

În ultimele săptămâni, situaţia de la Suteşti s-a complicat şi cel puţin bizar este faptul că, în loc să tacă, să-şi pună cenuşă în cap după toate relele pe care le-au făcut comunităţii locale, Stăneştii, foştii primari, au prins tupeu şi, acum, fac pe marii specialişti în administraţie.

Cât de «specialişti» sunt în administraţie ne arată gaura pe care au lăsat-o «moştenire» comunei Suteşti. Ei bine, aceasta nu s-a oprit la milionul de euro despre care auzeam la un moment dat, ci continuă să crească, deoarece furnizori apăruţi ca ciupercile după ploaie continuă să vină la primărie cu facturi noi şi penalităţi pentru servicii prestate acum 3, 4, poate chiar şi 5 ani. Spre exemplu, la finalul lunii iunie, a venit la primărie, de la firma ENEL, o obligaţie de plată de aproape 1,5 miliarde lei vechi… atenţie!… pentru servicii prestate prin 2017 şi mai târziu. Al exemplu: pe 27 iulie a.c., Primăria Comunei Suteşti a primit de la o altă societate comercială, MTN, o somaţie pentru suma de 3 miliarde lei vechi – aferentă unor servicii care s-ar fi făcut tot prin 2017. Din primele informaţii, reiese că, în acest caz, factura iniţială ar fi avut o valoare de aproximativ 60 de mii de lei şi se referea la închirieri de utilaje. Ce utilaje, pentru ce, cum? Asta numai Dumnezeu ştie, pentru că, în spatele facturii, nu există documente justificative – devize, situaţii de lucrări ş.a.m.d.. Şi mai grav este că primăriţa de atunci a acceptat penalităţi de 1 la sută pe zi. Pesemne că cea care se «îngrijea» la vremea respectivă de bugetul comunei Suteşti nu a citit contractul pe care l-a semnat şi a dat cu pixul fără să gândească sau, şi mai grav, a avut o înţelegere cu aşa-zisul furnizor. Ne putem duce cu gândul şi în această direcţie, dat fiind faptul că vorbim de contracte semnate doar de primari, nu şi de contabili sau alţi funcţionari cu atribuţii în achiziţiile publice.

Având în vedere evoluţia lucrurilor, la Suteşti, ne aşteptăm ca noul primar – Alin Dumbravă şi Consiliul Local să înceapă să formuleze plângeri penale împotriva celor care au condus comuna în ultimii 8 ani şi să-i pună să răspundă pentru prejudiciile create. Ce-i drept, altă soluţie nu au şi se aude că, zilele trecute, în şedinţa CL, s-a întors acest subiect pe toate părţile, concluzia fiind aceea că cei vinovaţi trebuie să răspună atât în faţa procurorilor, cât şi a cetăţenilor comunei Suteşti, privaţi din această cauză, de aproape un an, de o serie de investiţii care le-ar fi schimbat în bine viaţa şi nivelul de trai. În «găleată» va intra nu doar Carmen Lixandru, ci şi tatăl ei, Ion Stănescu, pentru contractul cu lăutarii, făcut tot cu penalităţi de 1 % / zi. Valoarea iniţială a fost de până în 30 de mii de lei, dar lăutarii au profitat de bunăvoinţa sau lipsa de vigilenţă a lui Ion Stănescu şi au reuşit să obţină penalităţi de 4 miliarde de lei vechi. Iar acum s-au gândit că mai doresc încă 6 miliarde de lei. Aşadar, este limpede că acest dezmăţ pe bani publici trebuie stopat şi acest lucru nu se poate întâmpla decât prin intervenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti, care are de mâncat o pâine bună la Suteşti. În prezent, gaura estimată de noul primar Alin Dumbravă şi Consiliul Local a crescut de la 5,7 milioane de lei la peste 6 milioane de lei. Probababil că actualul primar şi CL trebuie să angajeze şi un avocat foarte bun care nu doar să-i ajute să afle ce-au făcut Stăneştii, ce servicii s-au prestat, ce s-a întâmplat cu banii, cum s-au acceptat penalităţile respective, dar şi în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciului. Cel mai probabil, şi furnizorii cu penalităţi absurde şi servicii nejustificate vor fi luaţi la purecat de către DNA.

(va urma)

 

 

Articole Similare

Back to top button