Acasă Fără categorie Care sunt cele mai mari turnee de jocuri ale minții din Europa?

Care sunt cele mai mari turnee de jocuri ale minții din Europa?

97
0

Nu trebuie să părăsești continentul pentru a participa la turnee importante de jocuri ale minții, precum poker sau șah.

Află care sunt cele mai mari și mai populare turnee de șah și poker, care au loc chiar aici, în Europa.

Atât pokerul, cât și șahul sunt cunoscute ca jocuri ale minții sau sporturi ale creierului. Cele două ascut abilitățile minții precum gândirea logică, analiza, capacitatea de rezolvare a problemelor, gândirea rațională, atenția și procesarea vizuală.

 

https://www.pexels.com/photo/white-chess-piece-on-top-of-chess-board-814133/
https://www.pexels.com/photo/white-chess-piece-on-top-of-chess-board-814133/

Photo

Șahul este un joc care necesită gândire structurată și deliberare și a devenit o analogie pentru strategia organizațională. Jocul te învață să creezi și să exploatezi un avantaj, să ai un plan B și un plan C și să gândești secvențial. Actorul de la Hollywood John Wayne, romancierul rus Lev Tolstoi și informaticianul Alan Turing, toți erau jucători de șah.

Cu toate acestea, se poate argumenta că jucătorii de cărți sunt cei mai buni strategi. Președinții SUA, inclusiv George Washington, Harry Truman și George W. Bush, au fost jucători de poker.

Spre deosebire de șah, unde poți vedea întreaga tablă, în viață, o mare parte a „tablei” este ascunsă de tine. Jocurile de cărți precum pokerul și bridge-ul sunt jocuri sociale, care îi antrenează pe jucători să gândească într-un cadru de grup, deducând informații din interacțiunile repetate cu oamenii de la masă.

Dacă în trecut erau doar câteva competiții de amatori sau profesioniști la șah sau poker în Europa, acest lucru s-a schimbat în ultimii ani, iar pasionații europeni de jocuri ale minții au multe turnee majore la care se pot înscrie în 2022, chiar aici, pe continent.

Competiții de poker în Europa

Statele Unite au fost întotdeauna locația preferată pentru turneele mari de poker, dar Europa încearcă să le ajungă din urmă cu evenimente precum Turneul European de Poker și Battle of Malta, care atrag jucători din întreaga lume.

Turneul European de Poker (EPT) este cel mai bogat și mai popular turneu de poker din Europa. EPT a fost creat în 2004 de către PokerStars. De-a lungul istoriei sale, a avut loc opriri în unele dintre cele mai spectaculoase destinații europene, cum ar fi Monte Carlo, Londra, Berlin, Barcelona și multe altele. În 2017, turneul a fost înlocuit temporar de PokerStars Championship, dar EPT-ul a revenit în 2018. Acesta continuă să atragă pe unii dintre cei mai buni jucători de poker din întreaga lume. În 2022, acest eveniment va avea loc în august, în Barcelona.

Battle of Malta Bătălia este un festival de poker cu nouă evenimente, în valoare de mai multe milioane de euro, care reprezintă un punct fix în circuitul european de poker și o oprire obligatorie pentru mii de jucători de poker recreaționali și profesioniști din întreaga lume. Conceput pentru jucătorii de poker cu mize mici și medii, Battle of Malta a crescut din ce în ce mai mult din momentul lansării sale în 2012 și este acum unul dintre cele mai populare evenimente de sine stătătoare din Europa. Battle of Malta a câștigat titlul „Evenimentul anului” European Poker Awards 2014, la categoria pentru buy-in-uri de până la 2.000 €. Anul acesta competiția va avea loc în luna octombrie.

Photo

Dacă nu ești pregătit să mergi la un turneu real, alături de cei mai mari jucători ai jocului, poți totuși să experimentezi atmosfera unui turneu de poker live și să-ți exersezi jocul, din confortul propriei case, participând la evenimente online precum cel european, Poker Tour sau Seria Braziliană de Poker (BSOP). Același lucru este valabil și pentru turneele de șah online, care au devenit foarte populare între jucătorii de șah amatori. Unul dintre cele mai populare turnee de șah online din Cupa Europeană a Cluburilor Online, este turneul anual de șah pentru echipele de cluburi din Europa, organizat de Uniunea Europeană de Șah. Competiția se desfășoară cu sistemul elvețian în șapte runde. Aceste eveniment online este format din două secțiuni, deschisă și feminină, fiecare echipă prezentând șase și, respectiv, patru jucători la fiecare meci.

Competiții de șah în Europa

Înainte de a vorbi despre campionatele europene de șah de anul acesta, trebuie să menționăm cel mai mare campionat de șah din lume, Olimpiada de șah, care are loc din doi în doi ani, inclusiv în 2022. Olimpiada de șah este un eveniment de șah la nivel mondial, în care echipe de jucători de top concurează pentru națiunile lor. Cei mai buni jucători din lume își reprezintă țările la nivel global. FIDE, Federația Internațională de Șah, selectează națiunea gazdă (țara care găzduiește turneul) și organizează turneul, iar Federația Română de Șah decide cine reprezintă țara la turneu.

FIDE este organismul de conducere de șah al Comitetului Olimpic Internațional, dar acest eveniment nu are nicio legătură oficială cu Jocurile Olimpice. În esență, câștigătorul Olimpiadei de șah este cea mai puternică națiune de șah din acea vreme și este considerat Campionul echipei FIDE.

Dar până să ajungi la Olimpiada de șah, te poți antrena anul acesta la evenimente precum Campionatul European Individual de șah 2022, care se desfășoară în Slovenia, Campionatul European de șah pe Echipe pentru Tineret 2022 din Grecia sau Cupa Europeană a Cluburilor de șah 2022.

Campionatul European Individual de șah se joacă în 11 runde, sistem elvețian, cu control al timpului: 90 de minute pentru 40 de mutări, plus 30 de minute pentru restul jocului, cu un increment de 30 de secunde pe mutare, începând de la prima mutare. Alături de premiile regulate pentru cei mai bine clasați 23 de jucători, vor fi distribuite premiile speciale pentru cele mai bune jucătoare de șah de sex feminin, cele mai bune jucătoare de juniori, cele mai bune jucătoare de seniori și cele mai bune jucătoare ACP.

Campionatul European de Șah pe Echipe de Tineret (EYTCC) include patru competiții separate, o competiție deschisă și o competiție de fete la categoriile U12 și U18. Jucătorii echipelor nu trebuie să fi împlinit vârsta de 12 sau 18 ani, în funcție de categorie, până la 1 ianuarie 2022. Evenimentele se vor juca în 7 runde, sistem elvețian, cu control al timpului: 90 de minute pentru 40 de mutări + 30 de minute pentru restul jocului + increment de 30 sec pentru fiecare mutare jucată începând de la mutarea 1.

Cea de-a 37-a Cupă europeană a cluburilor de șah și cea de-a 26-a Cupă Europeană a cluburilor de șah feminin vor avea loc simultan în perioada 2-10 octombrie la Mayrhofen, Austria. Ambele evenimente se vor juca în 7 runde, sistem elvețian, cu control al timpului: 90 de minute pentru 40 de mutări, plus 30 de minute pentru restul jocului, cu un increment de 30 de secunde pe mutare, începând de la prima mutare.

Acestea sunt doar câteva din competițiile de șah care au loc anul acesta în Europa. Puteți consulta toate competițiile din Europa din 2022 pe site-ul oficial al Uniunii Europene de Șah.