Social

Ca să scape de primarii PSD şi PNL, PD-L începe să desfiinţeze unele comune vâlcene

Multe din primăriile înfiinţate după 2000 ar putea dispărea în următorii ani. Guvernul Boc doreşte să reducă în acest fel numărul comunelor şi oraşelor mici conduse de aleşi PSD şi PNL. Comasarea i-ar putea lăsa fără funcţii inclusiv pe primarii din Tetoiu, Mitrofani sau Runcu.

Săptămâna trecută, Corpul de Control al Primului Ministru a poposit în Vâlcea după ce sindicatele i-au transmis lui Boc o situaţie în care angajaţii primăriei Mitrofani ameninţau cu greva foamei pentru că nu şi-au primit salariile de luni bune. Vizita inspectorilor guvernamentali s-ar putea să le lase un gust amar multor primari vâlceni care s-au plâns de lipsa banilor. După ce au pus toate actele pe masă, la dispoziţia inspectorilor guvernamentali, în speranţa că vor primi fonduri, mulţi dintre primari se vor alege însă doar cu sancţiuni. Prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, i-a anunţat deja pe aleşi să nu se aştepte la minuni, ci la comasarea comunelor şi oraşelor mici. „S-au depus nişte concluzii, iar în maxim două săptămâni vom avea raportul, după ce va fi aprobat de ministrul Blaga. Unii dintre primari au crezut că cei de la Guvern au venit să dea bani. Erau nişte plângeri de genul celei făcută de doamna primar de la Runcu, care zicea că a intrat în greva foamei şi d-abia am convins-o să nu slăbească, până la alţii care se plângeau de cofinanţări. Ce-au zis oamenii Guvernului? «Domne, în principal, oamenii au dreptate, sunt lucrări începute pentru care nu mai sunt bani, se alege praful de ele, mulţi nu au bani de salarii, unii au dat şi note explicative pentru asta». Sunt şi concluzii care n-or să vă convină. O concluzie e clară: toată acea deşănţată campanie din 2000-2004, de a înfiinţa comune şi oraşe, a fost păguboasă. Cred că se va merge pe o reorganizare administrativă, care e un lucru mai greu de făcut decât modificarea Constituţiei. Oamenii de la Runcu, Titeşti sau Mitrofani vor avea surprize. Comasările făcute de Ceauşescu erau hulite, dar probabil că sunt sau vor fi o soluţie”, a anunţat prefectul Ungureanu. 

Tetoiu, Mitrofani şi Runcu ar putea dispărea de pe harta judeţului 

Iniţial, primarii vâlceni au primit bine controlul de la Bucureşti. Aceştia sperau că vor primi bani pentru salariile angajaţilor sau pentru plata ajutoarelor sociale. Spre exemplu, primarul comunei Runcu, Maria Dina, luată peste picior de prefect în timpul unei şedinţe cu aleşii locali, speră în continuare la mai bine. „Sperăm să dea roade prezenţa Corpului de Control în Vâlcea. Am dat o notă explicativă cu ce avem nevoie şi cum considerăm noi că trebuie repartizaţi banii. Şi vrem să nu se mai ţină cont nici de formula de la Finanţe. Le-am făcut o situaţie cu restanţele la plata salariilor şi iluminatul public. Avem datorii de patru miliarde de lei vechi”, a arătat Maria Dina. Speranţa primăriţei liberale nu se potriveşte însă cu planurile Guvernului. Comuna Runcu ar putea să dispară de pe harta judeţului dacă se va adopta o lege privind comasarea localităţilor mici. Acelaşi lucru îl riscă şi comuna Mitrofani. De asemenea, comuna Lăcusteni este pe cale să fie desfiinţată, chiar dacă primarul Marin Puchin e convins că Guvernul îl va ajuta. „Eu, după control, aştept să fie bine pentru că am promisiuni, pentru că au venit doi domni de la MIRA şi cred că se va rezolva situaţia. Este vorba şi de plata salariilor restante conform acelei formule nenorocită, unde 50 % din localităţi sunt vitregite de fonduri pentru că se ţine cont în principal de suprafaţă şi numărul de locuitori”, s-a plâns primarul social-democrat. 

Comuna Lăcusteni, datoare vândută din cauza Guvernului 

Primăria comunei Lăcusteni a ajuns chiar să fie dată drept exemplu negativ după ce a împrumutat bani de la o bancă pentru a plăti TVA-ul pentru proiectul de alimentare cu apă a comunei, deşi Guvernul era cel care, în mod normal, ar fi trebuit să plătească acei bani. „Sunt localităţi precum Lăcusteniul, unde datoria publică e pe 20 de ani. Sigur că trebuie să vă şi gândiţi atunci care sunt soluţiile, ce bază de impozitare este, dar nu mai putem reveni asupra lor acum”, a spus prefectul de Vâlcea. Primarul Marin Puchin a ajuns oaia neagră la Prefectură după ce a împrumutat 14 miliarde de lei vechi pentru sistemul de apă şi canalizare al comunei. Acesta a avut de ales între a pierde finanţarea europeană de 2 milioane de euro pentru proiect şi a face împrumut la bancă pentru a continua investiţia. „Fac parte din primii cinci primari care au depus proiecte. La ora actual, investiţia privind introducerea reţelei de alimentare cu apă, canalizare şi amenajarea staţiei de epurare este în derulare. Am făcut împrumut la BCR, am solicitat suma necesară plăţii TVA-ului. Banca ne-a întrebat cine plăteşte TVA-ul. Am spus că Guvernul, dar care Guvern dacă el e în imposibilitate de plată? Proiectul are o valoare de 2,5 milioane de euro şi am împrumutat 14,8 miliarde de lei vechi pentru TVA. Altfel, pierdeam investiţia”, a explicat Marin Puchin. 

Control cu dedicaţie 

În timp ce unii primari s-au bucurat că Boc va cunoaşte în sfârşit situaţia financiară grea în care se află, alţii cred că acest control le face rău şi i-a vizat, în sensul negativ al cuvântului, doar pe social-democraţii şi liberalii din fruntea unor comune. „A fost o chestiune regizată. Eu am datorii de 4 miliarde de lei vechi la drumuri şi 150 de milioane de lei vechi la apele minerale. M-au întrebat dacă am avut prevederi bugetare şi s-au legat de contabilă, pe care au întrebat-o ce studii are. N-am văzut un primar portocaliu – n-am nimic cu ei – care să fie luat la rost. Noi nu rămânem cu nimic după acest control. Probabil se va demonstra că nu avem motiv să cerem bani, deşi toată lumea ştie cum stau lucruri”, a apreciat primarul comunei Mihăesti, Nicolae Stănică. Primarii vâlceni neagreaţi de Guvernul PD-L vor afla în câteva săptămâni dacă vor fi nevoiţi să dea cu subsemnaţii pe la vreo instituţie şi dacă acest controlul a fost unul cu dedicaţie sau nu.

Ioana Maior

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button