Acasă Atletism Se amână și Olimpiada din Japonia!

Se amână și Olimpiada din Japonia!

69
0

După ce Federația Europeană de Fotbal a decis să amâne cu un an Campionatul European care ar fi trebuit să aibă loc în această vară, la fel a hotărât și Comitetul Internațional Olimpic în privința Olimpiadei de la Tokyo, din acest an, după o discuție avută cu liderii din Japonia. ”Președintele CIO, Thomas Bach și premierul Japoniei, Shinzo Abe și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu pandemia COVID-19 la nivel mondial și ceea ce face aceasta cu viețile oamenilor și impactul semnificativ pe care îl are asupra pregătirii sportivilor la nivel mondial în vederea participării la Jocurile Olimpice. Într-o întâlnire foarte prietenoasă și constructivă, cei doi lideri au lăudat activitatea Comitetului de Organizare de la Tokyo 2020 și au remarcat progresele deosebite făcute în Japonia în lupta cu COVID-19. Răspândirea fără precedent și imprevizibilă a focarului a făcut ca situația pentru restul lumii să se deterioreze. Ieri (n.r. – luni, 22 martie), directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că pandemia COVID-19 se „accelerează”. Există peste 375.000 de cazuri înregistrate acum în toată lumea și în aproape fiecare țară, iar numărul acestora crește de la oră la oră. În circumstanțele actuale și pe baza informațiilor furnizate de OMS, președintele COI și premierul Japoniei au ajuns la concluzia că Jocurile Olimpiadei a XXXII-a de la Tokyo trebuie să fie reprogramate dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara 2021, pentru a proteja sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicați în Jocurile Olimpice și a comunității internaționale.

Liderii au convenit că Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea fi precum un far al speranței lumii în aceste vremuri tulburi și că flacăra olimpică ar putea deveni lumina de la capătul tunelului în care se află lumea în prezent. Prin urmare, s-a convenit că flacăra olimpică va rămâne în Japonia. De asemenea, Jocurile vor păstra numele Jocurilor Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020”, se arată în comunicatul transmis pe site-ul Comitetului Olimpic Internațional.

Canada și Australia anunțaseră deja că nu-și vor trimite sportivii dacă Olimpiada va avea loc în această vară.

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori: ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial, ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al doilea Război Mondial și ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial”, a amintit site-ul Eurosport.

Diferența față de acele perioade sumbre este că acum Olimpiada a fost amânată, nu anulată!

Vâlcea are un singur sportiv calificat, până acum, la Jocurile Olimpice. Este vorba despre discobolul Alin Firfirică, sportiv format la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”, legitimat în prezent la Clubul Sportiv al Armatei, CSA Steaua București.