Buican îl acuză pe Cîlea că refuză dialogul cu PNL pentru că are un aranjament cu PD-L
Domnule deputat Cristian Buican, unul dintre cele mai intens discutate subiecte, în această perioadă, se referă la desemnarea candidatului USL pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea. În acest sens, s-a desfăşurat o competiţie internă, între dumneavoastră şi domnul Ion Cîlea, s-au făcut sondaje de opinie, mai mult sau mai puţin corecte… Implicit, s-a creat o stare extrem de tensionată între liberali şi social-democraţi, după ce foarte mulţi dintre colegii dumneavoastră i-au acuzat pe cei de la PSD că au fraudat sondajele. Cât va mai dura această poveste, total neproductivă pentru USL şi pentru ceea ce-şi propune această construcţie politică?
Sondajele s-au încheiat, dar rezultatele vor fi folosite doar în interior. Nu le ştim şi nu vor fi date publicităţii, cum am mai spus şi cu alte ocazii. Dacă unii s-au grăbit să arunce pe piaţă, sau aşa, la colţ de stradă, nişte cifre din burtă, nu pot să spun decât că e o prostie ce au făcut. Rezultatele vor fi cunoscute doar de conducerile centrale ale celor două partide, care în urma unor analize foarte profunde, în funcţie şi de rezultatele acestor sondaje, dar mai ales de prevederile din protocol, vor stabili candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Vâlcea. Aşa stau lucrurile. Dacă altcineva vă spune altceva, vă minte sau încearcă să vă manipuleze.
Concret, când vom afla numele candidatului USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean?
La începutul lunii august. Nu mai e mult, aveţi răbdare…
Acesta este termenul limită? Nu e posibil să se decaleze, să se întârzie?
Este posibil ca, în unele judeţe, să se decaleze acest termen, nu foarte mult, câteva zile, săptămâni, din cauză că se cade de acord mai greu asupra unor lucruri. Sunt însă foarte multe judeţe unde reprezentanţii PNL şi PSD s-au înţeles deja în ceea ce priveşte candidaţii, împărţindu-şi la masa verde candidaturile. Nu s-au mai făcut sondaje şi s-a evitat, aşa cum spuneaţi, orice situaţie neplăcută, tensionată, neproductivă.
În ce măsură contează rezultatul sondajului? Întreb pentru că nu pot să nu iau în calcul şi zvonurile potrivit cărora, în final, totul va fi stabilit tot prin negocieri.
Evident că, într-un judeţ, dacă unul dintre competitori n-are şanse să câştige alegerile, iar acest lucru este confirmat şi de sondaj, acesta îşi poate lua gândul de la candidatură.
Altfel spus, dacă într-un judeţ cineva a obţinut în sondaje 60 la sută şi contracandidatul său a obţinut 40 la sută, e posibil orice. Cel cu 40, în funcţie de negocieri, are şanse să fie desemnat candidat. La Vâlcea, cum credeţi că e? Şi ce şanse v-aţi da să câştigaţi preşedinţia CJV în 2012?
Indiferent care va fi candidatul, eu, domnul Ion Cîlea, e limpede că, la Vâlcea, USL va obţine în jur de 60-70 la sută. Eu cred că aş avea un potenţial de creştere şi aş obţine mult mai mult de 70 la sută. Asta arată şi cifrele. În plus, eu n-am fost niciodată la putere. Dacă mă aflam la conducerea PNL în perioada în care partidul era la guvernare, sau dacă eram la putere măcar în judeţul Vâlcea, cum este PSD-ul, sondajele îmi evidenţiau potenţialul maxim. Ori, în situaţia de fapt, studiile, în cazul meu, arată punctul de la care încep să urc. Poate că n-am explicat ca un sociolog acest fenomen, dar cred că m-aţi înţeles. În orice caz, ca să ating şi celălalt punct al întrebării dumneavoastră, USL nu ar risca absolut deloc avându-mă pe mine candidat pentru preşedinţia CJV, ba din contră, ar avea toate şansele să-şi maximizeze rezultatul, să depăşească pragul de 70 la sută. Şi gândiţi-vă ce-ar însemna ca, la începutul lunii august, ipotetic vorbind, conducerea centrală a USL să anunţe că eu sunt candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Vâlcea. Inclusiv presa care mă critică, evident, nefondat, la comandă, sau pur şi simplu pentru a-şi dovedi slugărnicia faţă de cei care deţin puterea şi împart banii, ar începe să mă ia la periat, să-mi câştige bunăvoinţa. Toată lumea care acum trage la altă căruţă ar veni lângă mine. Şi dacă n-ar veni, ceea ce e puţin probabil, rezultatul ar fi acelaşi. În mod cert, aş câştiga alegerile. Cât priveşte şansele sau neşansele de a fi desemnat eu candidatul, aş mai adăuga un aspect. Ca să ne lămurim, rezultatul obţinut de noi, la Vâlcea, este în măsură să ne propulseze în rândul celor 20 de judeţe din ţară unde USL va avea candidaţi liberali pentru CJV.
În fiecare regiune, se va face o împărţire cât de cât echitabilă? În Oltenia, spre exemplu, judeţele se vor împărţi sau PSD ia tot aici?
Nu se merge pe ideea că un partid trebuie să aibă un anumit număr de judeţe într-o zonă, dar nici pe aceea că PSD ia tot în regiunea X sau că PNL ia tot în regiunea Y. Fiecare partid va avea reprezentare în toate regiunile. În Oltenia, pentru că aţi dat acest exemplu, la nivel de zvon, vă pot spune că eu cred că PNL nu va avea judeţele Dolj, Olt şi Gorj. În rest, e posibil orice. Nu e exclus ca PNL să ia celelalte judeţe, Vâlcea şi Mehedinţi, pe amândouă. Ce interes ar avea PNL să renunţe la un judeţ în care are 35 de primari, o organizaţie solidă, cu viitor, cu un potenţial fantastic? Cred că nici PSD nu are o organizaţie mai frumoasă decât a noastră şi mai viguroasă. PSD Vâlcea este o organizaţie care mie îmi pare că a devenit dependentă de Ion Cîlea. Nu ştiu ce se va întâmpla după ce dânsul se va retrage. Să nu uităm că domnul Ion Cîlea are, totuşi, 67 de ani. În curând e ziua dumnealui: La mulţi ani! Ce va urma după domnul Cîlea? Deşertul? Vedeţi dumneavoastră, PNL Vâlcea nu e în situaţia asta. E o organizaţie nu vie, ci cea mai vie şi nu uitaţi că a trecut cu bine, fără să pierdem oameni, peste cea mai grea perioadă a sa, când, repet, am fost în opoziţie şi la nivel naţional şi în judeţ. Şi încă mai suntem…
Pe bursa zvonurilor, circula informaţia că Mihai Voicu i-ar fi spus domnului Cîlea că el va fi candidatul pentru preşedinţia CJV. E posibil aşa ceva?
Sunt bârfe ieftine şi, din păcate, aceste bârfe sunt lansate de cineva de la Vâlcea. Dumneavoastră chiar credeţi că primul vicepreşedinte al partidului era capabil să facă o asemenea gafă? Exclus!
Nu neapărat. Putea s-o spună ca să-i îmbete cu apă chioară pe cei de la PSD.
Nu cred. Mihai Voicu nu-şi permitea să lanseze bârfe. Sunt convins că tot cineva de la Vâlcea a venit cu aceste tâmpenii, crezând că poate manipula.
Senatorul Emilian Frâncu era foarte fericit la o emisiune televizată şi anunţa că preşedintele Crin Antonescu sau altcineva din conducerea centrală a PNL i-ar fi spus că el va fi candidatul USL pentru funcţia de primar al Râmnicului. E adevărat?
V-am spus. Nu s-a stabilit nici un candidat, dar m-aş bucura ca domnul Frâncu să aibă dreptate şi dânsul să reprezinte USL în competiţia pentru funcţia de primar al Râmnicului. În ultimele săptămâni, eu am participat la toate şedinţele forurilor de conducere ale PNL şi nu s-a stabilit nimic.
Am şi o întrebare care s-ar putea să vă deranjeze destul de mult. În competiţia internă, la Vâlcea, au venit să-l susţină pe Ion Cîlea câţiva dintre colegii săi de la Bucureşti. Vorbim de nume grele, Liviu Dragnea şi alţii. De la PNL, n-a venit nimeni. Nu i-a interesat pe colegii dumneavoastră din conducerea centrală a PNL soarta organizaţiei de la Vâlcea? Mi-aduc aminte că, în urmă cu câţiva ani, aţi riscat enorm susţinându-l pe Crin Antonescu în competiţia cu Călin Popescu Tăriceanu. A uitat sau îmi scapă mie ceva?
Întrebarea nu mă deranjează deloc. De fapt, chiar vă mulţumesc că mi-aţi pus-o. N-am invitat pe nimeni de la Bucureşti, pentru că nu era o competiţie între cei de la Bucureşti. Ce făceam? Îl invitam eu pe preşedintele Crin Antonescu, Ion Cîlea îl invita pe Victor Ponta? Păi, era competiţie între Antonescu şi Ponta? N-am invitat pe nimeni şi pentru că am considerat că nu e necesar. Sunt major, vaccinat, nu simt nevoia să mă ascund în spatele cuiva, să mă salveze. N-am astfel de trăiri. PNL Vâlcea e o organizaţie puternică şi îşi are singură de grijă. De aceea, am considerat că e bine ca liderii centrali ai PNL să-şi ocupe timpul sprijinind filialele noastre mai slăbuţe din ţară. La Vâlcea, a fost o competiţie între mine şi Ion Cîlea şi aşa am privit-o. Că dânsul i-a chemat pe Dragnea, pe Bruce Lee sau pe Vali Vijelie, ca să arate că „uite, domne, cine mă susţine!” chiar nu mă interesează. Fiecare cu strategia lui! Şi… scuzaţi-mă… dar eu mi-amintesc că pentru Ion Cîlea a venit doar Liviu Dragnea. A fost o vizită la cerea insistentă a domnului Cîlea, care avea mari emoţii din cauza competiţiei, a sondajelor. În rest, eu nu ştiu care sunt „şi alţii”.
Ion Cîlea, emoţii?
Domnul ziarist, de când conduce domnul Cîlea judeţul? De aproape 8 ani. A fost aici, zilnic. A avut toate sforile în mâini. Eu ce-am avut? Şi când am început eu să-mi fac campanie în judeţ pentru preşedinţia CJV? Cât timp am avut la dispoziţie? Câteva luni, 2-3? În aceste luni, am arat judeţul de câteva ori, de la un capăt la altul, am făcut „n” acţiuni reuşite, am lansat nişte proiecte interesante, am câştigat susţinerea tuturor oamenilor pe care i-am întâlnit în teritoriu. Ce se întâmpla dacă aveam un an la dispoziţie? Îi zăpăceam…
Şi, totuşi, cum e cu emoţiile?
În timpul sondajului, n-aţi observat că avea emoţii? Nu l-aţi văzut agitat? Nu dumneavoastră, ziariştii, scriaţi că nu se mai înţelegea nimeni cu el, nici măcar colegii săi de partid? Încă ceva: liberalii nici măcar n-au încercat să influenţeze sondajele, darămite să le trucheze. În schimb, în presă, au apărut informaţii şi dovezi clare că aliaţii noştri au procedat altfel decât noi. Dacă n-aveau emoţii, oamenii domnului Cîlea nu duceau operatorii cu maşinile numai în zonele populate de pesedişti, care aşteptau cu sufletul la gură să răspundă la întrebările pe care le ştiau dinainte. Dacă n-aveau emoţii, nu completau chestionarele, pe genunchi, în curţile liderilor locali PSD. Eu am vrut o competiţie corectă, constructivă, dar dacă a ieşit altceva nu e vina mea. Ce au scris ziariştii care roiesc în jurul Consiliului Judeţean, pentru că au anumite interese, avantaje, că am sau n-am eu şanse nu mă interesează.
După problemele acestea cu sondajele, mai credeţi în viitorul USL?
De ce n-aş crede? Eu nu privesc USL-ul ca pe o rampă de lansare pentru mine, pentru domnul Cîlea, pentru a obţine anumite funcţii. Este o construcţie cu obiective foarte serioase în ceea ce priveşte viitorul României. Este deasupra orgoliilor, ambiţiilor cuiva. Şi nu contează dacă îmi place sau nu-mi place mie domnul Cîlea. Acum parcurgem o etapă, a fost o competiţie, acest moment va trece, va fi desemnat un candidat, după care cu toţii trecem la muncă, facem front comun pentru a atinge obiectivele USL. Social-democraţii şi liberalii au acelaşi ţel şi fără îndoială că şi-l vor atinge.
Totuşi, din ce informaţii am, PNL va avea la alegerile locale candidaţi separaţi, cel puţin în judeţul Vâlcea.
Din păcate, de 2-3 luni, domnul Cîlea refuză să se întâlnească în cadrul USL cu partenerii de uniune pentru a discuta aceste probleme. Am făcut chiar şi o adresă oficială către conducerea judeţeană a PSD pentru a-l convinge pe domnul Cîlea să ne întâlnim să stabilim principiile pe baza cărora ne vom desemna candidaţii la alegerile locale. Indiferent cine va fi candidatul la preşedinţia CJV… Sunt localităţi unde încă mai există probleme de compatibilizare a filialelor. Sunt localităţi unde USL nu are primari şi trebuie să susţinem nişte candidaţi cu care să nu riscăm în nici un fel să pierdem. Sunt multe de discutat.
Este posibil ca PSD să nu vrea să meargă la locale cu candidaţi comuni?
E posibil orice, dar eu nu cred că PSD ar fi avantajat în acest fel. Noi, liberalii, am fi. De ce? În primul rând pentru că PSD are la Vâlcea doar 31 de primari. Mulţi sunt la al 3-lea, al 4-lea mandat. Şi-au erodat imaginea. Mulţi au câştigat alegerile după turul doi. La PNL, nu e aşa. Ai noştri, foarte mulţi, au ieşit din primul tur. Avem 35 de primari, care au toate şansele să obţină un nou mandat. În ACD, PNL şi PC au 40 de primari. Asta înseamnă o forţă incredibilă. Revin, însă, şi spun că, indiferent că PNL ar fi avantajat dacă s-ar merge în locale cu candidaţi separaţi, tot trebuie să avem discuţii cu domnul Cîlea, pentru că numai prin dialog putem face cea mai bună strategie. Din păcate, până acum, n-am avut nici un feetback de la domnul Cîlea. Cu colegii noştri din ACD, conservatorii, ne-am întâlnit periodic, am stabilit un plan de acţiune. Ne-am întâlnit chiar şi în această săptămână şi am stabilit principiile desemnării candidaţilor noştri.
Care este obiectivul PNL Vâlcea în perspectiva alegerilor locale?
Obiectivul nostru este să obţinem cel puţin 35 de primari. Noi sperăm la mai mulţi.
Dar obiectivul ACD?
La obiectivul nostru, mai adăugaţi cel puţin 10 primării, câte doresc să câştige preşedintele Ionel Giuran şi Partidul Conservator.
Puteţi aprecia care este motivul pentru care, în Consiliul Judeţean, în momentul de faţă, nu funcţionează alianţa aceasta dintre dumneavoastră şi PSD?
Noi am avut o anexă la protocol prin care se stabilea ca, de fiecare dată când se discută despre proiectele judeţului Vâlcea, să ne întâlnim şi să le adaptăm în funcţie de dorinţele şi propunerile fiecărei formaţiuni politice. Trebuia să facem o evaluare a programului de dezvoltare a judeţului Vâlcea, a managementului instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean. Această evaluare trebuia făcută până pe 31 mai. Nu s-a făcut… Probabil că domnul Cîlea a fost ocupat până peste cap cu această competiţie internă. De la 31 a trecut însă mai mult de o lună şi noi n-am făcut nimic. Domnul Cîlea colaborează în continuare cu PD-L în Consiliul Judeţean. Colaborează la nivelul conducerii CJV, dar şi la nivelul conducerii unor instituţii precum Spitalul Judeţean, unde în funcţia de director a fost păstrată o persoană de la PD-L, doamna Georgeta Sălişte, în ciuda unor probleme grave, semnalate chiar şi de mulţi dintre colegii de partid ai domnului Cîlea. La Maternitate, dar şi în alte instituţii, situaţia e cam la fel.
N-aţi spus nimic de împărţirea consiliilor de administraţie, unde, la fel, urma să se facă o împărţire.
Nu ne interesează să promovăm liberali în consilii de administraţie, doar aşa, de dragul de a ne promova oamenii. De aceea, am spus că trebuie făcută o analiză. Nu ne interesează să înlocuim lipitorii de afişe ai PD-L cu ai noştri. Dorim să îmbunătăţim managementul acestor instituţii, care influenţează direct viaţa cetăţenilor, a pacienţilor, în cazul SJU. Aceste instituţii au nevoie de specialişti.
S-a aflat la Bucureşti că nici până în momentul de faţă PNL n-a primit una dintre cele două funcţii de vicepreşedinte în CJV?
Nu ne-am plâns la Bucureşti. Am considerat că ne putem rezolva singuri problemele. Sper că nu va mai dura mult timp până când domnul Cîlea va accepta să discutăm toate aceste chestiuni. Altfel, sigur că nu voi avea altă soluţie decât să informez conducerea centrală a USL în legătură cu refuzul său de a colabora cu noi. Dacă nici săptămâna aceasta nu vom avea o întâlnire în cadrul USL, la Vâlcea, atunci vom cere conducerii centrale a USL pentru a face ca şi la Vâlcea USL-ul să funcţioneze.
Care este obiectivul PNL Vâlcea în perspectiva parlamentarelor de anul viitor?
Noi am venit cu acea propunere privind reducerea numărului de parlamentari la 325, adică 216 deputaţi şi 109 senatori. În Vâlcea, vor rămâne 4 deputaţi şi 2 senatori. În aceste condiţii, va rămâne liber un singur post de deputat. În zona Drăgăşani, care va fi extinsă, va rămâne deputat Vasile Bleotu (PSD). Zona Horezu va fi tot a PSD, unde deputat este Aurel Vlădoiu. Zona de nord a judeţului are deputat PNL. Deci, rămâne un singur colegiu în care USL mai trebuie să propună pe cineva. Colegiul „vacant” revine, conform protocolului, ACD-ului (PNL-PC). La Senat, atât PNL, cât şi PSD, vor avea câte un reprezentant. În concluzie, PNL va avea doi deputaţi şi un senator, la fel şi PSD. V-am spus care este planul, deşi mă aştept ca PD-L să dea înapoi acum şi să se împotrivească propunerii privind reducerea numărului de parlamentar. Democrat-liberalii au constatat că PD-L ar pierde enorm şi s-au răzgândit. PD-L are un număr mare de parlamentari, dar un scor foarte mic în sondaje. Şi-ar tăia singuri craca de sub picioare.
Eduard Dulăcioiu
Felicitari domnule deputat pentru raspunsurile la acest dialog ! Felicitari pentru ambitia de care dati dovada, felicitari pentru statutul de candidat la Consiliul Judetean Valcea pe care il veti obtine in curand !!! Cristian Buican Presedinte la Consiliul Judetean !!!!!!!!!!!!1
Cristian Buican cred ca este unul dintre cei mai potriviti oameni pentru a fi desemnat candidat la CJ Valcea !