Acasă Editorial Politic Bugetarii, fără sporuri

Bugetarii, fără sporuri

396
0

Este în chinurile facerii bugetul pentru anul în curs. Construcția bugetului pentru 2021 este, bineînțeles, una grea, mai ales în contextul actual, al pandemiei globale, care a creat criza mondială sanitară și, pe cale de consecință, o nouă criză economică. Opoziția parlamentară reprezentată de PSD și AUR, ajutată la greu de televiziunile prietene și de conducătorii marilor centrale sindicale, care au fost, sunt şi vor fi oamenii de stânga, atacă “la baionetă” guvernul pentru lipsa bugetului și măsurile de austeritate preconizate.

Cea mai criticată măsură este cea a suspendării sau a tăierii anumitor sporuri din sectorul bugetar. Intenția guvernanților este de a suspenda indemnizația de hrană, care în unele instituții este cât două salarii minime pe economie (!), precum și a voucherele de vacanță, întrucât din cauza pandemiei și a măsurilor restrictive din sistemul “Horeca” sunt neutilizate o parte din cele din 2019, dar mai ales cele din 2020. Economiile la bugetul statului vor fi de 800 de milioane de lei pentru indemnizația de hrană și de 1,2 miliarde de lei pentru ne-emiterea voucherelor de vacanță, bani care vor fi folosiți la investiții pentru dezvoltare așa cum trebuie într-un stat de la coada clasamentelor U.E. în privința infrastructurii, a sistemului de sănătate, a învățământului şi nu numai.

Există și intenția de a se tăia sporurile pentru condiții vătămătoare / de periculozitate, sporul de 35 % pentru cei care lucrează cu PNDL, sporul de urbanism de 35% (!), sporul “Covid” de 30% pentru cei din prefecturi și se amână acordarea unor beneficii pentru personalul feroviar. Pentru studenți, se limitează gratuitățile acordate în ultimii ani, în principal cele pe transportul feroviar, în sensul că se va stabili un număr maxim de călătorii suportate de stat. Pentru toate aceste măsuri, urmează să se dea O.U.G., iar acolo unde vor fi tăieri, vor fi amendamente la anumite legi, care vor fi trimise spre dezbatere în Parlament.

Primul ministru dorește desființarea majorității sporurilor nejustificate din sectorul bugetar și a cerut companiilor de stat planuri de restructurare, în caz contrar urmând ca Guvernul să nu le mai acorde subvenții. Subiectul sensibil al pensiilor speciale va fi tratat separat pentru fiecare categorie de beneficiari, pentru a nu mai fi blocate la C.C.R., iar acestea vor fi tăiate sau impozitate masiv cu ajutorul majorității din Parlament. Toate aceste măsuri sunt şi vor fi luate pentru încadrarea în ținta de deficit maxim preconizat de 7,2%. Intențiile acestea au creat multă emoție în rândul celor “afectați”, dar sunt necesare pentru “însănătoșirea” economiei românești.

Nu uitați: #Purtați mască! # Respectați regulile impuse de către autorități! # Eu mă vaccinez!

Dan- Cătălin Săraru