Acasă Editorial Brazilia lui Neymar

Brazilia lui Neymar

228
0

Săptămâna trecută în calendarul FIFA şi UEFA au fost programate nenumărate meciuri oficiale şi amicale. Naţionala României a mai făcut un pas spre prăbuşirea totală a fotbalului românesc sub comanda „de vis” Mircea Sandu – Dumitru Dragomir prin înfrângerea dureroasă, dar meritată de la Zenica, 1-2 cu Bosnia.

Au fost multe meciuri interesante, unele dramatice, cu deznodământ amânat până spre minutul 90 sau în prelungiri. Suporterul de fotbal adevărat a avut duminică după amiază un amical de lux, Brazilia – Scoţia, la Londra pe un Emirates Stadium arhiplin, meci în care naţionala „cariocas” ne-a arătat din nou frumuseţea fotbalului din ţara sambei şi a cafelei. După dezastrul din Africa de Sud din vara trecută, Dunga cu al său fotbal urât, tacticizat şi europenizat la maxim, a fost înlocuit cu necunoscutul Mano Menezes care încearcă să redea Braziliei strălucirea de altădată. De-a lungul timpului, cvintupla campioană mondială a lăsat pe altarul nemuriri fotbalistice jucători precum Leonidas, Ademir, Vava, Garrincha, Pele, Zico, Socrates, Romario, Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho şi naţionale de fotbal spectacol ca cele din 1958, 1962,1970,1982 (fără să fie campioană mondială!),1994 şi 2002.
În ultimul timp s-a vorbit foarte mult despre „puştiul” de 19 ani de la FC Santos, Neymar, ca despre un posibil nou Pele având în vedere talentul şi faptul că provine de la aceeaşi echipă ca şi El Rey. După ce Dunga a renunţat la petrecăreţul Ronaldinho, este posibil ca Mano Menezes să renunţe la mofturosul Robinho şi la mereu accidentatul Kaká creându-se astfel culoar favorabil pentru afirmarea lui Neymar. Duminică după amiaza acesta ne-a arătat că poate să-i egaleze şi chiar să-i depăşească în strălucire pe cei trei enumeraţi mai sus care sunt încă în activitate, dar departe de valoarea arătată în perioada 2006-2010.
Preluări superbe, driblinguri în mare viteză, schimbări de direcţie năucitoare, un-doi-uri de senzaţie, călcâie derutante, pase exacte şi goluri, mai ales goluri, toate acestea în dreptul unui Neymar strălucitor într-o echipă a Braziliei întinerită, în care doar Lucio pare uneori un elefant într-o sufragerie cu bibelouri. Barcelona încearcă deja să-l aducă pe Neymar lângă Messi, aşa cum cu vreo 4-5 ani în urmă l-a adus pe Messi lângă Ronaldinho…

Dan SĂRARU