Acasă Auto-Moto Audi A1 Sportback – noul model compact în cinci uşi

Audi A1 Sportback – noul model compact în cinci uşi

689
0

Audi A3 white redSportiv şi eficient, juvenil şi comunicativ, emoţional şi individual – la începutul primăverii 2012 ia startul un nou membru al familiei, Audi A1 Sportback, versiunea A1 în cinci uşi.

Audi A1 Sportback este un model compact în cinci uşi care se adresează unui public urban, tânăr. Designul şi dimensiunile caroseriei uşoare de 3,98 de metri a noului model sunt foarte apropiate de modelul în trei uşi. Noul A1 este putin mai înalt decât cel în trei uşi, astfel oferind mai mult spaţiu persoanelor care vor lua loc pe bancheta din spate. A1 Spotback se va livra de regulă cu patru locuri, dar poate fi dotat la cerere cu cinci locuri, fără ca pretul sa sufere vreo modificare.
Clientii pot alege din patru motoare TFSI şi trei TDI, performanţa acestora începe de la 86 CP şi ajunge până la 185 CP. Cutie de viteze S-tronic în şapte trepte cu sistem de cuplare dublu schimbă vitezele confortabil, rapid şi fără a pierde din puterea de tracţiune a maşinii.
La capitolul Infotainment A1 Sportback aduce soluţii de înaltă clasă, printre care şi Audi connect. Combinând  sistemul de navigaţie MMI plus – sistemul media de înaltă calitate – cu un telefon cu acces la internet, maşina se poate conecta online. Acest sistem permite navigaţiei să se conecteze la Google Earth şi Google Street View. De asemenea, se pot primi informaţii precum ştiri, vreme, trafic şi Web radio.
La interior, A1 Sportback are un design aerisit şi juvenil; clienţii având posibilitatea de a alege culori proaspete şi diferite detalii pentru a-si personaliza maşina potrivit stilului lor.
Noul model Audi compact în cinci uşi – Audi A1 Sprtback
Audi isi extinde familia A1 – începutul primaverii 2012 aduce noul A1 Sportback. Modelul în cinci uşi este emoţional şi individual, comunicativ si juvenil, sportiv şi eficient. A1 Sportback va adăuga la succesul modelului A1 în trei uşi.

Plin de caracter: design exterior

Audi A1 Sportback pastreaza designul modelului A1 în trei uşi. Capota motorului şi a porbagajului învăluiesc caroseria, liniile ferme înconjoară întreaga maşină, iar acoperişul primeste forme elegante.
Faţa maşinii este dominată de grila noua, intr-o singură bucată, cu colţurile superioare tăiate. A1SB poate fi echipat cu faruri Xenon Plus, LED-urile creează o lumină naturală şi omogenă. Şi stopurile pot fi cu LED-uri, aşa numitele SuperRed-LEDs.
La cererea clientului, Audi poate vopsi acoperişul şi spoilerul într-una din cele trei culori de contrast. Pentru vopsirea maşinii stau la dispoziţie 12 tonuri de culori, printre care şi Samoa Orange, o culoare exclusivă modelului A1 Sportback. O altă opţiune care stă la dispoziţia clientului este pachetul de exterior S line, acesta ii adaugă detalii atât sportive, cât şi elegante. In viitor, programul de accesorii A1 Sportback va conţine kituri cu componente aerodinamice şi folii colorate.
Audi A1 Sportback are o lungime de 3,95 m şi un ampatament de 2,47 m; aceste dimensiuni sunt identice modelului în trei uşi. Diferenta consta in doar 6 mm in plus in inaltime si latime.

Uşor si sigur : caroseria

Caroseria noului A1 Sportback este facută 2/3 din întarituri de înaltă rezistenţă. Temperaturile înalte folosite în procesul de modelare oferă caroseriei o rezistenţă sporită. Astfel, nu sunt necesare multe întărituri şi de aceea se bucura de o greutate redusă.
Caroseria uşoară contribuie la greutatea redusă a maşinii – modelul A1 Sportback cu motor 1.2 TFSI are o greutate de doar 1.065 Kg. De asemenea, caroseria este în mare parte rigidă, de aceea este sigură la impact şi totodata, silenţioasă. Din aceste caracteristici rezultă calitatea superioară la condus a modelului Audi compact – este precis, fără vibraţii şi alte zgomote, un model Audi demn de clasa superioară.

Încăpător: interior

Interiorul noului Audi A1 Sportback este spaţios şi bine iluminat, iar liniile sale conferă eleganţă. Consola centrala are influente ale cock-pit-ului unui avion, la fel si gurile de aerisire sunt de asemenea inspirate din aeronautica.
Utilizarea intuitivă şi prelucrarea de înaltă calitate fac parte din atuurile Audi. Detalii concepute cu mare grijă, precum precizia comenzilor de la aerul condiţionat şi cusăturile de pe volanul de piele, ilustrează caracterul premium al modelului A1 Sportback.
În mod normal Audi A1 Sportback se va livra de regulă cu patru locuri, dar poate fi dotat la cerere cu cinci; acestea oferă o poziţie joasă cu suport lateral asemănător scaunelor sport. Faţă de modelul în trei uşi, A1 Sportback oferă mai mult spaţiu de mişcare. Toate cele patru uşi vin dotate cu spaţii de stocare mari, suport de pahar/sticla şi priză de 12 Volţi. La cerere, acestora li se poate adăuga un pachet de stocare.
Portbagajul modelului A1 Sportback are o capacitate de 270 L iar dacă se rabatează scaunele din spate, capacitatea acestuia creşte la 920 L. Pachetul opţional pentru portbagaj face încărcatul maşinii mult mai practic – cu ajutorul unor rafturi bine compartimentate sub podeaua portbagajului, cat şi a altor facilităţi.

Puternic şi eficient: motorizarea

Audi livrează noul A1 Sportback cu şase motoare în patru cilindri, trei TFSI şi trei TDI. Toate urmează principiul de downsizing- inlocuiesc cilindreea cu supraalimentarea, alimentarea se face prin injectie directa. Anumite variante, cu excepţia modelul 1.6 TDI cu cutie de viteze S tronic şi cel cu cea mai înaltă motorizare pe benzină, vin dotate cu sistemul Start-Stop.
Motorul de bază, 1.2 TFSI, are o putere de 86 CP; un sistem performant de termoreglare ajută la consumul de doar 5,1 l/ 100 km, cele două motoare TFSI de 1,4 l au o putere de 122 CP, respectiv 185 CP. Motorul de top pe benzină este alimentat de un turbocompresor – rezultatele sunt 250 Nm cuplu, 0-100 km/h în 7,0 secunde şi atinge o viteză maximă de 227 km/h.
Cele trei motoare TDI completează oferta. Motorul de 1,6 l poate fi livrat în două variante, cu 90 CP şi 105 CP. Ambele motoare, in varianta de cutie de viteze manuală, au un consum de 3,8 l la 100 km – şi o emisie de CO2 echivalentă cu 99 de grame pe km. Motorul de 2.0 TDI are o putere de 140 CP, A1 Sportback atinge 100 km/h în 8,5 secude, cu un consum de doar 4,1 l la 100 km.
Şi la capitolul transmisie iese în evidenţă  caracterul high-tech al modelului A1 Sportback şi poziţia sa superioară în segmental compact. La motoarele de 1.4 TFSI cu o putere de 122 CP şi 1,6 TDI cu 185 CP, Audi oferă ca variantă cutia de viteze în şapte trepte S tronic; la motorizarea pe benzină de top TFSI de 185 CP cutia de viteze S tronic este oferită din dotare. Cutia de viteze S-tronic în şapte trepte cu sistem dublu de cuplare  schimbă vitezele confortabil, rapid şi fără a pierde din puterea de tracţiune a maşinii. Şi cutiile de viteze manuale în cinci sau şase trepte combină perfect eficinţa şi sportivitatea .

Sportiv şi stabil: trenul de rulare

Fie ca te afli în oraş, pe autostradă sau pe drumuri rurale – noul A1 Sportback este o plăcere la condus. Axa faţă este reprezentată de un model Mc-Pherson. Distribuţia greutăţii este în perfectă armonie cu tracţiunea frontală, iar direcţia asistată electric este extrem de directă 14,8 : 1. Trenul de rulare este bine potrivit – la modelele Ambition, acesta este mai sportiv şi cu pachetul S line devine mult mai dinamic.
Varianta Attraction vine cu jante de 15’’, iar Ambition cu jante de 16” din aluminiu (1.4 TFSI cu 185 CP cu jante de 17” din dotare). La cerere, maşina poate fi dotată cu jante pe 17” şi cauciucuri 215/40; noul model de jante cu şapte spiţe este exclusiv pentru Audi A1 Sportback. Pentru o imagine mai sportivă se poate opta pentru jante de 18” din aluminiu quattro.
Noul Audi A1 Sportback are frâne puternice, discurile faţă fiind aerisite. Sistemul de stabilitate ESP cu blocare transversală electrică aparţine dotărilor de serie; acesta măreşte precizia în viraje şi creşte siguranţa. În situaţii limită scade subvirarea prin impulsuri de frânare scurta la rotile faţă.

Individualist: Dotări

Audi A1 Sportback are un pachet bogat de dotări inca de la modelul de bază Attaction: sistem de climatizare manual, spatar spate rabatabil, închidere centralizată cu telecomandă, oglinzi laterale electrice, geamuri electrice, radio Chorus şi scaun şofer cu reglare pe înălţime. Dotările de siguranţă includ două airbaguri frontale, airbaguri laterale pentru torace şi bazin şi airbag de plafon. De asemenea, centurile de siguranţă sunt reglabile pe inălţime şi sunt pretensionate, pe langa acestea si pachetul complet de protecţie pentru cap şi sistemul de fixare a scaunului pentru copil Isofix.
Modelul Ambition poate fi recunoscut la exterior după jantele de 16” din aluminiu, ţevile de eşapament cromate şi farurile de ceaţă. Scaunele sport au suport lombar şi sunt reglabile pe înălţime. Volanul, schimbatorul de viteze şi frâna de mână sunt îmbrăcate în piele, iar interiorul are inserţii metalice. Computerul de bord este dotat cu program de eficienţă care indică momentul optim pentru schimbarea vitezei (valabil numai pentru modelele cu schimbător de viteze manual). Pentru varianta Ambition vin in completare soluţii speciale pentru nuanţa tapiţeriei şi a huselor de scaune.
Prin multitudinea de opţiuni existenta, Audi A1 Sportback îşi arată competenţa high-tech. Opţiunile includ faruri Xenon plus cu LED-uri pentru iluminarea de zi şi stopuri tot cu LED, sistem de asistare pentru faza lungă, senzori de lumină şi de ploaie, trapă panoramică, sistem de alarmă, senzor de parcare în două variante, cheie confort şi temporizator de viteză.
În plus, Audi oferă sistem de climatizare automat, geamuri fumurii, încălzire în scaune şi un volan multifuncţional sport din piele, care poate fi dotat cu clape pentru cutia de viteze S tronic. Dacă doreşti culori speciale pentru gurile de aerisire sau tapiţerie de piele – lista de opţiuni acoperă aproape toate dorinţele de individualizare a maşinii.
Pentru ambele variante de echipare mai stau la dispoziţie două pachete de opţiuni. Pachetul Media conţine sistemul audio Concert, pachetul Connectivity, volanul sport multifuncţional din piele şi sistemul de informare al computerului de bord. Pachetul Style oferă culori proaspete pentru interior şi pachetul de iluminare de interior LED. Alte opţiuni de exterior includ acoperis în culoare contrast, stopuri LED şi oglinzi retrovizoare în culoarea maşinii. quattro GmbH oferă pachetul S line exterior, pachetul S line sport şi pachetul Audi exclusive. În cadrul programului de accesorii, clienţii au posibilitatea de a comanda ulterior diferite kit-uri de interior şi exterior.

Comunicativ: Infotainment şi Audi Connect

Oferta pentru sistemul Infotainment pentru Audi A1 Sportback are o structură modulară, componentele sale provenind din clasele superioare.
Prima componentă a sistemului Infotainment este radioul Concert, acesta vine cu un cititor de carduri SD şi stă la baza pachetului Connectivity – aduce interfaţa Audi Music, suport Bluetooth şi navigaţie; clientul având opţiunea de a monta navigaţia şi sistemul Bluetooth ulterior. Următorul pas îl reprezintă pachetul de navigaţie, acesta oferă sistemul de navigaţie pre-instalat.
În vârful ofertei de Infotainment se află pachetul MMI Navigation plus, care în segmentul maşinilor de clasă mică stabileşte standardele. Acesta cuprinde o memorie mare, sistem de operare conceput după principiul MMI, un cititor de DVD-uri şi comandă vocală performantă. Monitorul de 6,5 ofera grafică tridimensională îmtr-o rezoluţie înaltă.
De asemenea stau la dispoziţia clienţilor funcţii  High-end, precum: tuner audio digital şi sistemul Surround Sound Bose de 456 vati şi 14 boxe; subwoofer-ele fiind iluminate LED. Telefonul şi alte gageturi externe pot fi conectate cu ajutorul Bluetooth sau cablu.
O altă noutate pentru acest segment este sistemul Bluetooth Autotelefon online, acesta oferă acces la noile servicii online oferite de Audi pentru A1 Sportback – această inovaţie se numeşte Audi connect. Acest sistem se referă la sistemul de navigaţie care integrează Google Earth şi Google Street View, de asemenea Audi connect oferă buletine de ştiri, vreme şi informaţii de călătorie special create pentru utilizatorii acestui serviciu. Sistemul de infotrafic oferit de Audi  livrează o imagine exactă a traficului pentru ruta aleasă.

Sursa: www.autopassione.ro