Liga 6Fotbal

”Au fost cinci scenarii și s-a ales al șaselea. Echipele de Liga a IV-a sunt clar dezavantajate de noul sistem de promovare”

Echipele de Liga a IV-a nu au primit cu bucurie vestea schimbării sistemului de promovare în Liga a III-a. În loc de un baraj între reprezentantele a două județe, FRF ia în calcul organizarea unor baraje în trei, din care să promoveze 14 echipe, în loc de 21. Dezavantajată de acest nou sistem este și viitoarea campioană a Superligii vâlcene, Minerul Costești, formație care își dorește promovarea în cel de-al treilea eșalon. Gruparea primarului Toma Peștereanu ar fi trebuit să se lupte cu campioana din Dâmbovița pentru un loc în Liga a III-a. Planurile se schimbă.

”Au fost cinci scenarii vehiculate și până la urmă s-a ales al șaselea, pe care nimeni nu îl lua în calcul. Echipele de Liga a IV-a sunt clar dezavantajate de noul sistem de promovare. Nu știu cum a fost gândită toată treaba asta. La Liga a III-a s-a înghețat campionatul, iar Liga a IV-a trebuie să încheie sezonul pe teren și să joace baraje în trei. S-au schimbat regulile în timpul jocului. Aceste noi idei anulează toate planurile noastre. Avem nevoie de o nouă strategie. Ne vom pregăti pentru scenariul luat în calcul acum de FRF. Așteptăm o nouă tragere la sorți. Am pornit pe un drum și vrem să-l ducem până la capăt cu bine. Am mare încredere în băieți, în lotul pe care-l avem. Sunt convins că ne vom prezenta bine la baraj, indiferent de situație”, a spus antrenorul liderei, Marius Vlădoi.

”Ar fi fost mai potrivit ca Liga a III-a să fie structurată în șase serii a câte 16 echipe”

”Nu am înțeles logica noului sistem propus de FRF. Sunt echipe care au două puncte într-un tur de campionat la Liga a III-a, care nu au făcut eforturi să se mențină în acest eșalon și primesc această veste, că vor continua în cel de-al treilea eșalon. E ca o mană cerească. Au făcut economii, au jucat doar o jumătate de sezon, iar anul viitor sunt tot în Liga a III-a. Iar munca unor formații din Liga a IV-a cu gânduri de promovare se poate anula. Dacă tot se dorea menținerea tuturor echipelor din cel de-al treilea eșalon, mai potrivit era ca Liga a III-a să fie structurată în șase serii de câte 16 echipe. Se mențineau barajele normale pentru promovare între două județe și se puteau forma serii cu adevărat pe criterii geografice. Erau meciuri mai puține, deplasări mai scurte și implicit cheltuieli mai mici decât în cazul unei Ligi a III-a cu cinci serii a câte 18 echipe. Anul acesta, Șelimbăr mergea la Baia Mare, iar Viitorul Dăești sau Horezu se duceau la Arad. Undeva nu se leagă lucrurile. Trebuie să luăm în calcul și că se preconizează o criză economică, iar echipele nu trebuie împovărate cu cheltuieli și mai mari. Dacă se menține acest scenariu, cred că vor fi campioane de la Liga a IV-a care nu vor participa la aceste baraje în trei. Despre un plus de siguranță, nici nu poate fi vorba dacă vor fi strânse trei echipe la un loc. În contextul actual consider că ar fi fost indicat să se organizeze un meci de baraj între două județe, pe teren neutru”, este de părere Vlădoi.

”La județ, cred că se mai pot juca cele trei meciuri din sezonul regulat și Cupa României”

Marius Vlădoi și toți cei din staff-ul tehnic și de conducere al formației Minerul Costești așteaptă decizia oficială a Consiliului de Administrație al FRF, care ar urma să fie anunțată marți, 12 mai, iar în funcție de aceasta și de ce se va lua în calcul pe plan județean, vor stabili ce e de făcut astfel încât obiectivul vizat să nu fie pus în pericol. ”Trebuie să vedem exact când se vor relaxa măsurile impuse de autorități, dacă și cum ne vom putea relua antrenamentele și ce se decide în privința competiției de pe plan județean. Deși ne-am dori să revenim pe teren cât mai repede, nu riscă nimeni nimic. Probabil după 15 iunie va fi posibil să ne reluăm activitatea. Am avea nevoie de cel puțin trei săptămâni de pregătire înaintea reluării meciurilor oficiale. La Superligă, nu cred că mai e posibil să jucăm toate etapele, inclusiv cele din play-off și play-out. Nu vreau să par subiectiv, dar cred că am mai putea juca doar cele trei runde rămase din sezonul regulat și Cupa României. Pentru noi, teoretic, ar însemna șase meciuri. Nici nu cred că poate suporta programul mai multe. Suntem, totuși, la nivel de fotbal amator. Jucătorii au serviciu, vin la ora 16.00 de la muncă și nu poți să-i chemi de patru-cinci ori pe săptămână la antrenamentele, după ora 17.00. Nu se poate juca sâmbătă-miercuri-sâmbătă, timp de o lună și jumătate sau două, pe perioada verii. Noi, la barajul în trei (care nu știm deocamdată cum se va putea juca, dacă se va termina în două-trei zile), preconizat pentru începutul lunii august, am ajunge sufocați. Iar referitor la regulament, glumind acum, dacă în eșaloanele superioare s-a luat decizia suplimentării numărului de înlocuiri permise de la trei la cinci, la noi, la județ, dacă acum se fac patru înlocuiri, mergând pe aceeași linie, să se ia în calcul efectuarea a șase schimbări. La pauză, schimbăm liniile, ca la hochei. Revenind la lucruri serioase, trebuie văzut și ce se va întâmpla cu jucătorii cărora le expiră contractele la 30 iunie. Avem și noi astfel de situații. Probabil că le vor fi prelungite automat până după baraj. Despre transferuri până la meciurile de baraj nu mai poate fi vorba. Dacă nu se întrerupea campionatul, ne mai puteam consolida lotul până intram în ultimele șase etape”, a mai declarat Marius Vlădoi, antrenorul-jucător al viitoarei campioane din fotbalul județean. (S.S.)

Articole Similare

Back to top button