Liga V

Arbitrul Iulian Truşcă şi asistentul Marius Glodeanu, bătuţi la Oteşani

* din această cauză, meciul AS Oteşani – Athletico Rm. Vâlcea a fost întrerupt în minutul 68, la scorul de 2-1 pentru formaţia vizitatoare

Fotbalul judeţean a fost zguduit duminica trecută de un incident grav, care le întrece, de departe, pe toate celelalte petrecute în acest sezon. Evenimentul reprobabil a avut loc la meciul de Liga a V-a dintre AS Oteşani şi Athletico Rm. Vâlcea. Arbitrul de centru Iulian Truşcă şi asistentul Marius Glodeanu au fost loviţi crunt de jucătorii echipei gazdă, motiv pentru care partida a fost întreruptă în minutul 68, la scorul de 2-1 pentru oaspeţi. Faptele grave de la Oteşani s-au produs chiar în faţa şefului CJA Vâlcea, Gigi Mosor, prezent în calitate de observator la acel meci. De altfel, acesta ne-a relatat pe îndelete cum au decurs lucrurile pe teren şi cum s-a ajuns la incidente atât de grave.

Jucătorii Ioan Marius Sandu şi Adrian Ionuţ Purece au fost autorii incidentelor

Scandalul a început în minutul 61, după o lovitură liberă, despre care gazdele spun că nu ar fi trebuit să fie acordată echipei vizitatoare. Faultul s-a produs pe la mijlocul terenului, la vreo 35 de metri de poartă şi la doi metri de tuşă. Un jucător de la AS Oteşani, Ioan Marius Sandu, a protestat şi i-ar fi zis centralului că îl aleargă pe tot terenul şi îl omoară dacă îl va sancţiona cu cartonaş galben. Truşcă a rămas ferm pe poziţie, iar jucătorul de la Oteşani, supărat pe decizie, l-a înjurat pe central şi l-a alergat pe teren, fiind oprit cu greu de coechiperi să nu-l lovească pe arbitru. După acel incident, Ioan Marius Sandu a primit cartonaşul roşu şi a părăsit jocul. Partida a continuat până în minutul 68, când s-a produs cel de-al doilea incident care a pus capăt meciului, în care a fost implicat un alt jucător de la AS Oteşani, Adrian Ionuţ Purece. Acesta l-a lovit cu pumnul după ureche pe Iulian Truşcă, la mijlocul terenului, motiv pentru care centralul a fluierat şi sfârşitul partidei. Imediat după aceea, când arbitrii părăseau terenul de joc, primul jucător eliminat, Ioan Marius Sandu, s-a dus către asistentul Marius Glodeanu, fără ca nimeni să-l vadă, şi l-a lovit cu pumnul în faţă. Mosor intrase atunci pe teren şi încerca să-i conducă pe arbitri către maşină, ca să plece de la stadion, când Truşcă i-a zis că Glodeanu e lovit. Când observatorul a întors capul, asistentul era deja cu mâna la nas şi plin de sânge. Asistenta medicală prezentă la teren i-a acordat imediat acestuia îngrijiri medicale. S-a produs apoi un meleu, jucătorii de la Oteşani l-au lovit peste picioare pe central, iar acesta s-a prăbuşit la pământ, fiind lovit cu picioarele de fotbaliştii echipei gazdă.
Un aspect care poate a condus la incidentele din final este acela că, la Oteşani, arbitrii nu se dezbracă în vestiar, ci în maşină, printre spectatori! Clădirea vestiarelor e degeaba acolo, e închisă, ceea ce e absurd.

Gigi Mosor, preşedintele CJA Vâlcea:
„E cel mai grav incident la care am asistat în sezonul acesta, în campionatele judeţene”

La final, Iulian Truşcă a oprit legitimaţiile celor doi fotbalişti agresori, Sandu şi Purece, precum şi pe cea a lui Nicolae Diaconu, delegat şi jucător la AS Oteşani. Deşi răspunde de echipă şi ar fi trebuit să aplaneze conflictul iscat, şi acesta din urmă a participat însă la «păruială». „Doar celor trei li s-au reţinut carnetele de joc, ei fiind agresorii principali. Pe ceilalţi jucători de la AS Oteşani care au mai lovit, nu am putut să-i indentificăm. La final, Purece a venit la mine şi a jurat că n-a lovit în viaţa lui pe nimeni şi că nu l-a pocnit nici pe arbitrul asistent. Când i-am deschis carnetul, am văzut o grămadă de sancţiuni, multe de 3-4 etape. E strigător la cer ce s-a întâmplat la Oteşani! E cel mai grav incident la care am asistat în sezonul acesta. Nu am mai avut asemenea probleme până acum, au mai fost doar unele minore. Chiar nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat! Mai ales că meciul nu se anunţa a fi unul de risc. Prima repriză s-a desfăşurat fără probleme, AS Oteşani a condus cu 1-0, dar a fost egalată înainte de pauză, dintr-un penalti clar, care n-a fost comentat de nimeni. În plus, şi în primul sfert de oră de după pauză s-a jucat frumos. Nici la golul al doilea al oaspeţilor n-a zis nimeni nimic sau la vreo altă fază. Dintr-o dată, a apărut însă acel incident care a dat totul peste cap. Ioan Marius Sandu a fost recalcitrant tot timpul pe teren, dar s-a temperat cât de cât până în minutul 61”, a spus Gigi Mosor, observator la meciul de la Oteşani.

Comisia de Disciplină nu poate dicta decât excluderea din fotbal pentru agresorii de la Oteşani

În încheiere, şeful Comisiei Judeţene de Arbitri Vâlcea s-a arătat surprins şi de faptul că faza de la care au pornit incidentele a fost una banală: o lovitură liberă de la 35 de metri de poartă, aproape de linia de tuşă. „Mă întreb şi eu, oare cât de importantă putea fi faza aceea, de au reacţionat cei de la Oteşani atât de dur? Aş mai fi înţeles dacă era vorba de un penalti, un gol anulat, atunci mai merită să protestezi, însă doar pentru o lovitură de la centrul terenului, chiar e absurd să faci atâta scandal! Oare ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat dubii, de exemplu, la penaltiul dictat împotriva celor de la Oteşani? I-ar fi omorât jucătorii de la Oteşani pe arbitri? Dureros pentru cei de la AS Oteşani a fost faptul că primiseră cel de-al doilea gol chiar înainte de acea lovitură. Probabil că din această cauză au luat foc jucătorii, mai ales că echipa gazdă a condus cu 1-0 în prima repriză”, a mai spus Mosor.
În mod normal, sancţiunea pentru agresorii de la Oteşani ar fi excluderea din fotbal. Asta dacă nu cumva membrilor Comisiei de Disciplină a AJF Vâlcea li se va face din nou milă şi îi vor sancţiona doar cu 3-4 etape de suspendare, cum s-a mai întâmplat după un alt joc din Liga a V-a, tot din Seria Nord. Este vorba de partida dintre AS Rm. Vâlcea 2016 şi Athletico Rm. Vâlcea (4-3), din 12 martie, când arbitrii au fost agresaţi chiar sub ochii observatorului Vasile Niculicioiu, dar jucătorii implicaţi în acel incident au scăpat doar cu câte 4 etape de suspendare. (N.C.)

Articole Similare

One Comment

  1. Echipele fara vestiar ai un teren practicabil nu ar trebui inscrise in campionate

Lasă un răspuns

Back to top button