Acasă Auto-Moto Anvelope de vară vs. anvelope all-season – cum le alegi pe cele...

Anvelope de vară vs. anvelope all-season – cum le alegi pe cele adaptate nevoilor tale

64
0
auto iAgency

Înainte de a-ți prezenta principalele caracteristici și beneficii ale fiecărui tip de anvelope, este esențial să-ți spunem de la început că setul de anvelope perfect pentru orice tip de șofer nu există. Este posibil ca anvelopele all-season cu care se mândrește cel mai bun prieten al tău să nu fie neapărat cea mai inspirată alegere pentru tine, la fel cum anvelopele de vară pe care și le-a montat recent colegul de serviciu să nu corespundă așteptărilor tale.

Ori de câte ori ești în căutarea unui set de anvelope calitative și durabile pentru mașina ta, îți recomandăm să te informezi înainte, astfel încât să te asiguri că-l alegi pe cel care se ridică la înălțimea așteptărilor tale și se potrivește cu stilul tău de șofat.

Deși este posibil să tot auzi că nu există diferențe semnificative între anvelopele de vară și anvelopele all-season, realitatea este cu totul alta. Tocmai de aceea ți-am pregătit un scurt ghid care conține informații clare, corecte și sigure despre caracteristicile, beneficiile celor două tipuri de anvelope, precum și o serie de diferențe între anvelopele de vară și anvelopele all-season.

4 diferențe esențiale între anvelopele de vară și anvelopele all-season

Ai putea fi tentat(ă) să crezi că anvelopele all-season sunt potrivite pentru orice anotimp. Acest lucru este adevărat, cu o singură mențiune extrem de importantă: dacă ai așteptări ridicate în ceea ce privește performanța, manevrabilitatea sau confortul general pe traseu, atunci lucrurile se schimbă. Iată, așadar, o primă diferență esențială:

  • Cauciucurile de vară asigură performanță, manevrabilitate și confort sporite în comparație cu anvelopele all-season. Ca să înțelegi acest lucru din punct de vedere tehnic, gândește-te la faptul că anvelopele all-season și anvelopele de vară au o adâncime a profilului diferită, cele all-season fiind special concepute să ofere stabilitate și la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius.

 

  • Fiind special concepute pentru sezonul cald, anvelopele de vară asigură o aderență optimă chiar și la temperaturi extrem de ridicate, de 35-40 de grade Celsius. Pe de altă parte, deși sunt sigure inclusiv în sezonul cald, anvelopele all-season nu au același grad de aderență. Iată de ce: anvelopele de vară au o compoziție diferită, iar designul profilului de rulare asigură o suprafață mai mare de contact pe asfalt.

 

  • Anvelopele de vară asigură o stabilitate mai mare în viraje, precum și o tracțiune mai bună la accelerare și o performanță excelentă la frânare. Cu toate că sunt, la rândul lor, sigure, anvelopele all-season s-ar putea să nu se ridice la înălțimea așteptărilor tale când vine vorba despre aceste trei criterii, mai ales dacă până acum ai folosit exclusiv anvelope de vară. Totuși, contează foarte mult ce stil de șofat ai.

 

  • Nu în ultimul rând, anvelopele de vară asigură o performanță sporită inclusiv în condiții de ploaie, spre deosebire de cele all-season, care au un grad de performanță mai scăzut.

 

După cum poți observa, anvelopele de vară excelează la capitolul performanță, manevrabilitate, confort, aderență, stabilitate în viraje și, bineînțeles, siguranță. Explicația este simplă: ele sunt special concepute pentru condițiile specifice sezonului cald, spre deosebire de anvelopele all-season, care trebuie să facă față condițiilor – uneori foarte diferite – din toate anotimpurile.

 

Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu poate fi o idee bună să optezi pentru un set de anvelope all-season. Îți explicăm în continuare când anvelopele all-season s-ar putea dovedi o alegere mai mult decât inspirată.

Este foarte posibil ca anvelopele all-season să fie pentru tine dacă…

  • Vrei să scapi de grija înlocuirii anvelopelor de iarnă cu cele de vară, odată cu sosirea sezonului cald, și viceversa. Atenție, însă: pentru a beneficia de siguranță, contează să alegi anvelope all-season marcate cu simbolurile M și S.
  • Nu ai suficient spațiu de depozitare pentru anvelope.
  • Vrei să economisești niște bani: anvelopele all-season au un preț mai mic decât al anvelopelor special concepute pentru fiecare sezon în parte. Dar nu uita că prețul mai mic se traduce prin performanță mai scăzută.
  • Locuiești într-o zonă în care iernile sunt în general blânde (temperaturile scad destul de rar sub 7 grade Celsius).

Indiferent de tipul de anvelope ales, specialiștii anvelope.ro îți recomandă să investești de fiecare dată în produsul de care ai nevoie. Investiția într-un set de anvelope este, de fapt, o investiție în siguranța ta și a celorlalți pe traseu. Călătorii plăcute și drumuri sigure!