Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Opinii

Antrenorul formează în primul rând caractere şi după aceea fotbalişti

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII

* concluziile unui dialog interesant purtat cu antrenorul şi portarul de la CSM Rm. Vâlcea, Robert Tufişi

„Omul sănătos munceşte cu plăcere şi spor, se poate bucura de viaţă, de realizări, priveşte cu încredere viitorul. Omul bolnav, suspicios, suferă mult, devine neîncrezător în puterile proprii şi în alţi oameni, e nefericit”. Ar fi cazul ca şi antrenorii să ţină seama de cele spuse de oameni mai luminaţi ca noi, care se ghidează după principiul: fără muncă, modestie, sacrificii, caracter, nu se poate face nimic.
Din fericire pentru noi, în curtea clubului CSM Rm. Vâlcea se află un om cu un astfel de profil, antrenorul şi portarul Robert Tufişi.
„Antrenorul formează în primul rând caractere şi după aceea fotbalişti”. Într-un scurt dialog purtat cu Robert Tufişi, acesta a ţinut să-mi precizeze că un antrenor bun care lucrează la nivel de copii şi juniori este obligat să se plieze el după programul copiilor şi nu invers. Nu de puţine ori, s-au făcut antrenamente cu portarii chiar şi la ore când oamenii de rând îşi fac toaleta de dimineaţă, înainte de a pleca la serviciu. Iar rezultatele se văd!
Concluzia e simplă: atunci când vii regulat la antrenamente, o faci pentru tine; atunci când nu pierzi noţile la calculator şi discotecă poţi să rezişti la o şedinţă de pregătire de două ore făcută de Robert Tufişi. Copiii au înţeles acest lucru şi, datorită respectului pe care îl impune, la meciurile de juniori-republicani am putut vedea un plus în pregătirea portarilor, o siguranţă şi un tupeu pozitiv în joc. Portarii dialoghează parcă mai mult cu coechipierii în timpul meciului, ies mai bine şi curajos pe centrări, degajările sunt mai eficiente, iar colegii din atac se află în situaţii bune de gol.

Robert Tufişi nu a pus banii înaintea familiei

Robert Tufişi a avut mai multe oferte înainte de a veni la Vâlcea. M-am întrebat, oare ce l-a determinat să revină acasă? Principalul motiv e simplu de ghicit: nu a pus banii înaintea familiei. Iar asta pentru că are o familie frumoasă, la care ţine foarte mult, apoi pentru că vrea să ajute clubul din Zăvoi, atât ca jucător, cât şi ca antrenor.
L-am întrebat ce părere are despre portarul Laurenţiu Brănescu, dacă îşi merită toate laudele? Robert Tufişi nu pune pe seama lui creşterea valorică a tânărului portar, dar un gram de merit crede că are şi el. Antrenându-se împreună, Laurenţiu Brănescu a câştigat la capitolul mentalitate. Până la urmă, nu spun nicio noutate când afirm că numai un portar „hârşit” în meserie poate să-ţi împărtăşească din secretele acestei profesii. În fond, orice portar are nevoie de mult curaj, de mult tupeu.
Ţinând cont că Laurenţiu se va lovi, în viitor, cu lacunele fotbalului românesc la nivel de loturi naţionale, adică pile, cunoştinţe şi relaţii, sperăm totuşi ca norocul să fie de partea sa, iar în plus să fie ferit de accidentări sau anturaje dubioase.

Dacă ai valoare, nimeni nu-ţi fură meritele!

Este bine ca acest tânăr portar să plece atât de devreme de la Vâlcea, l-am mai întrebat pe experimentatul Robert Tufişi? După un moment de ezitare, răspunsul a fost la fel de tranşant, cinstit şi realist: „Cariera oricărui portar depinde de mulţi factori. Soarta, norocul, banii, impresarii sau antrenorii pe care îi va avea de-a lungul carierei, totul contează. Ce să spun, Laurenţiu Brănescu are talent cu carul, dar în fotbalul nostru plin de incompetenţi este greu să răzbată! Poate că i-ar fi mai bine în străinătate, unde într-adevăr valoarea face diferenţa”.

Mentaliatea unui sportiv se formează din tinereţe

La meciul Oltchim Rm. Vâlcea – Prometeu Craiova, din Liga a III-a, l-am putut vedea la lucru pe tânărul şi talentatul jucător Leo Săraru. L-am abordat la două zile după acel joc. Şi câtă maturitate am observat la acest copil!? „Decât să stau rezervă la CSM Rm. Vâlcea, să mă pozez în lotul divizionarei B, mai bine joc la Liga a III-a. Mai ales pentru că, ceea ce este mai important, am avut norocul să întâlnesc un antrenor excelent (Lucian Catargiu), un bun psiholog care mi-a acordat încredere”, mi-a spus tânărul fotbalist. Cu toate că a avut parte şi de vreo două accidentări serioase, nu se dă la o parte să bage „materiale” – cum spun fotbaliştii.
Plecarea lui Leo Săraru din Zăvoi a reprezentat o pierdere mare pentru juniorii-republicani A de la CSM Rm. Vâlcea, dar antrenorul Cristi Lazăr se bucură când un (fost) elev de-al său este lăudat meci de meci în tricoul Oltchim-ului. Este bucuros pentru că ştie că Leo Săraru nu face parte din categoria jucătorilor-problemă, de bani gata, că are o educaţie aleasă şi o ambiţie fantastică de a demonstra că este un jucător valoros. De aceea, şi noi îi dorim succes!

Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button