Acasă Liga III Andrei Iana a început antrenamentele cu noua echipă. ”Sunt condiţii excelente. Nici...

Andrei Iana a început antrenamentele cu noua echipă. ”Sunt condiţii excelente. Nici în străinătate nu vezi aşa ceva. E de vis!”

1175
0

Tânărul fotbalist vâlcean Andrei Iana (18 ani), care în sezonul precedent a evoluat pentru echipa de Liga a III-a din Deva, nu va mai continua sub comanda lui Ştefan Nanu. În următorul campionat îşi doreşte să evolueze pe cea de-a doua scenă fotbalistică a ţării. S-a alăturat deja noii echipe. De săptămâna trecută, Andrei se pregăteşte sub comanda lui Mihai Ianovschi Jr., la Slatina. CSM Slatina, formaţie pentru care mai joacă alţi doi vâlceni, Grigore Ceapă şi Ovidiu Popescu, şi-a reluat antrenamentele în perspectiva meciurilor de baraj pe care le va disputa contra bucureştenilor de la Progresul Spartac pentru promovarea în Liga a II-a.

”Da, Andrei este la Slatina. Am luat acordul Universităţii Craiova şi de la CSM Deva până pe 30 iunie. Apoi negociem, să vedem dacă ne dau drumul sau nu cei de la Craiova. Noi asta ne dorim, ca Andrei să joace la Slatina, dacă echipa va promova în Liga a II-a. Nu cred că va avea dreptul să participe şi la barajul pentru promovare. Dar se antrenează acolo pentru că trebuie să fie pregătit şi să se integreze în grup. Am înţeles că noul sezon de Liga a II-a va începe imediat după baraj, la 10 zile distanţă. La Slatina sunt condiţii extraordinare. Pe unde am umblat nu am văzut aşa ceva decât poate la Berceni, când Andrei era la Steaua. Au trei terenuri de iarbă, de 100 de metri. Se face acum stadionul. Au obţinut aprobarea, iar în doi ani va fi ca la Tg. Jiu. Am rămas uimit. E prevăzut cu vestiare moderne, hidromasaje, saune, piscine, vor avea asistenţă medicală permanentă la stadion. Au şi salon de înfrumuseţare pentru fotbalişti şi toţi sportivii, cu frizer, stilist anagajat! Aşa li s-a impus, conform proiectului. Nici în străinătate nu vezi aşa ceva. E ceva de vis!”, a spus Cosmin Iana, cu privire la ultimele noutăţi legate de fiul său, Andrei (care este impresariat de renumiţii fraţi Giovani şi Victor Becali).

Ianovschi l-a vrut şi la Piteşti

Andrei Iana a avut ocazia să lucreze cu familia Ianovschi şi în trecut. ”Domnul Ianovschi a vrut să-l ia acum 3-4 ani la Piteşti. Am ales altceva. Andrei a mers la Steaua. Aşa a fost să fie. Mai târziu, însă, uite că tot pe mâna dânsului a ajuns. Sperăm să fie bine. Pentru toată ascensiunea lui Andrei îi mulţumim profesorului Emil Popescu şi în special lui Ştefan Nanu. Au fost adevăraţi părinţi spirituali pentru el. Până acum, poate doar cu o excepţie, Andrei nu a avut experienţe neplăcute la cluburile la care a fost legitimat. Şi la Vâlcea a fost foarte bine, a avut condiţii bune de pregătire. Jean Turmacu, Marius Țuca, primarul Mircia Gutău, au fost aproape de echipă, au asigurat tot necesarul. Lui Andrei nu i-a lipsit nimic. Acum, la Slatina, a primit un apartament cu două camere. La mijlocul săptămânii trecute s-au reluat pregătirile. Andrei a făcut testele, tot ce a trebuit. Se munceşte profesionist acolo. Jucătorii se antrenează în grupuri de câte şase. Au patru terenuri mari şi dacă nu plouă pot face în acelaşi timp, dar pe terenuri diferite. Au mai fost şi alte oferte pentru Andrei, dar am ales Slatina pentru că sunt condiţii bune şi e mai aproape de casă. Anul viitor termină liceul şi are Bacalaureatul. Decât să stea pe drum, să facă naveta între Vâlcea şi Suceava, Botoşani sau Buzău, mai bine rămâne aici, economiseşte timp, face meditaţie, învaţă pentru BAC şi se poate concentra în acelaşi timp şi pe fotbal. Trebuie să fie odihnit pentru că anul viitor nu are doar «examenul maturităţii», ci şi Campionatul European Under 19, unde România este calificată. Pentru asta am ales Slatina, pentru condiţiile care i s-au oferit şi perspectivele pe care le are. Nu financiare, pentru că nu ne interesează acest lucru acum. Tot ce contează e să joace, să fie sănătos şi să participe anul viitor la Campionatul European. Apoi se poate gândi şi la aspectul financiar”, a mai declarat seniorul Iana, care mai are o sportivă în familie, pe Andreea, surioara mai mică a lui Andrei, care trece în clasa a VI-a. Andreea merge la dansuri populare. Pandemia i-a întrerupt activitatea. ”Dumnezeu ne-a binecuvântat cu doi copii buni. Ne mândrim atât cu băiatul, cât şi cu fetiţa noastră. Dacă Andrei face fotbal de la o vârstă fragedă, cea mică s-a axat pe carte. Merge şi la dansuri populare. Şi-a întrerupt activitatea în perioada stărilor de urgenţă şi de alertă, dar când va fi posibil, se va întoarce la cursuri, pe scenă”, a concluzionat comisarul Iana. (S.S.)