Acasă Diverse Alicia Fernandez şi Samara da Silva sunt jucătoarele din lotul SCM-ului care...

Alicia Fernandez şi Samara da Silva sunt jucătoarele din lotul SCM-ului care nu se încadrează în criteriile FRH

1532
0

S-a tot vorbit despre criteriile impuse de Federaţia Română de Handbal pe care o echipă din Liga Florilor trebuie să le îndeplinească. Petre Berbecaru, unul dintre cei mai experimentaţi oameni pe care-i are handbalul românesc, care-şi desfăşoară activitatea în sfera sportului cu mingea mică de câteva decenii, a explicat ce presupune îndeplinirea acestora criterii şi ce înseamnă ele pentru SCM Rm. Vâlcea. „În privinţa jucătoarelor sub 21 de ani, regulamentul este simplu. O handbalistă din această categorie trebuie să joace minim 10 minute pe meci pentru o echipă. Dar nu neapărat în fiecare meci. De exemplu, în cazul nostru, dacă o jucătoare sub 21 de ani a jucat 60 de minute într-un meci cu Rapid, şase meciuri suntem asiguraţi. Trebuie ţinută foarte atent evidenţa la foaie. Dacă la final de campionat se constată că nu ai respectat regulamentul, te depunctează. Noi avem trei jucătoare care se încadrează în criterii, pe Ciucă, Dana Marin şi Stamin. Pot să adune minute bune în nişte jocuri mai accesibile”, a punctat consilierul sportiv al campioanei.

„Criteriile sunt făcute aiurea. Glibko, cea mai bună stranieră din România, nu se încadrează în ele. Exemplele pot continua”

În ceea ce priveşte jucătoarele de naţionalitate străină, echipele din Liga Florilor au dreptul să aibă în lot doar două care nu se încadrează în criteriile FRH. SCM a fost nevoită să renunţe la Blazek, Khouildi şi Vasileuskaya. Au fost păstrate Alicia Fernandez Fraga şi Samara da Silva. „O jucătoare străină se încadrează în criterii dacă s-a regăsit pe foaia de joc între cele 16 pe care s-a bazat o echipă naţională clasată în primele 10 la campionate europene şi mondiale. La Olimpiadă a fost o problemă. Se pare că s-a revenit. Trebuia să fii în primii 10, dar numai în ultimii doi ani. Ori Olimpiada se ţine din 4 în 4 ani. Noi o avem pe Marta Lopez. Ea a venit pe 3 la Olimpiadă cu echipa Spaniei şi până la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, de anul viitor, e în criterii. Era o greşeală să nu fie.

Alicia Fernandez nu e în criterii, pentru că din păcate a venit pe 11 la Europene cu echipa Spaniei. Nici brazilianca Da Silva nu e în criterii. Acesta este motivul pentru care nu am mai putut să o ţinem pe Vasileuskaya, în aceeaşi situaţie ca şi ele. Norocul a fost că am prins-o sub contract pe Glibko şi nu mai putea fi luată în calcul, pentru că altfel nici ea nu era în criterii. Aici sunt mult discuţii. Sunt aiurea făcute aceste criterii. Glibko, cea mai bună jucătoare străină care evoluează în România, dată de FRH, nu se încadrează în ele. Adică nu are valoare!? Sunt jucătoare care nu au valoarea ei şi au prins un loc pe foaie la una din echipele care au venit pe 9, pe 10, la Mondiale. Dau alt exemplu, dacă nu avea cetăţenie română, Dumanska, declarată cea mai bună jucătoare română, nu era în criterii. Nu e în regulă! Tot aşa, niciodată nu o să fie în criterii o jucătoare precum Petra Blazek, care, individual, este tare, dar Austria niciodată nu o să ajungă în primele 10 la un turneu final. Pentru că handbalul nu e prioritate în Austria. Nici Petra şi nici Ines nu mai erau în criterii. Dacă la poartă am rezolvat-o şi am adus-o pe Batinovic, care e poate chiar un plus, un mare minus este absenţa lui Ines, care ca apărător central era extraordinară. Am avut de ales şi le-am păstrat pe Fernandez şi Da silva. Alicia nu mai vorbim, iar Da Silva îţi rezolvă inter stâng, inter drept, pivot şi apărător. E o jucătoare polivalentă. Acesta a fost atuul ei vizavi de Natalia, care îţi rezolva interul drept şi apărător intermediar, dar nu central”, a explicat Petre Berbecaru.

„De anul viitor se pare că FRH va mări la 3 numărul jucătoarelor din afara criteriilor pe care le poţi legitima. S-ar putea să mai apară o chestiune, pentru că sunt mari discuţii legate de dreptul la muncă. Nu e în criterii Alicia Fernandez, dar ea e cetăţean european. Ce faci, îi iei dreptul la muncă? Handbalul e sport profesionist. Ea a venit aici şi s-a angajat. Dacă intervine comisia de discriminare atunci s-ar putea ca jucătoarele din Uniunea Europeană să nu intre în această discuţie”, a mai adăugat Berbecaru. (S.S.)