Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Editorial Politic

Alegerile s-au încheiat… urmează alegeri!

La începutul săptămânii, AEP a comunicat rezultatele finale ale alegerilor locale din 27 septembrie 2020 şi vedem că, deşi vremea a fost frumoasă, prezenţa la vot a fost scăzută, în jurul a 46%, adică o cifră care nu dă, în niciun caz, o legitimitate certă cuiva care a fost ales chiar cu peste 50%. Cei care pot face analize îşi dau seama de ce s-au opus unii cu înverşunare alegerilor în două tururi de scrutin.

România nu mai este preponderent roşie (ca la alegerile locale din 2016), ci “galben-roşie”, cu câteva nuanţe de verde. Ca număr de primari, social-democraţii au un mic avans, dar rezultatele finale le vom vedea după învestire (sunt 103 aleşi locali în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, iar ANI a trimis tuturor judecătoriilor din ţară în arondismentul cărora au candidat aceştia numele lor şi hotărârea judecătorească definitivă; ce urmează în aceste cazuri, vom vedea, căci legea este strâmbă şi interpretabilă în acest caz). La Bucureşti, unirea face puterea, Nicuşor Dan susţinut de PNL şi USR+ câştigă în faţa primarului în funcţie, Gabriela Firea (43% la 38%). Surprinde scorul obţinut de Traian Băsescu – 11%, care arată că fostul preşedinte ştie să se “sacrifice” pentru partid şi are încă mulţi susţinători. De fapt, în opinia mea, surpriza pozitivă a acestor alegeri este PMP, “cel mai mare partid dintre cele mici”, aşa cum l-a caracterizat Traian Băsescu (cu aproape 7% la nivelul întregii ţări). Perdanţii sunt Alde şi Pro România, care în acest moment sunt în cădere liberă, iar viitorul lor politic este cu mulţi nori negri la orizont. Perdantă este şi alianţa USR-PLUS, care nu a reuşit să câştige (pe vot politic) în nici un judeţ, în pofida unor victorii surpriză în două mari oraşe: Timişoara şi Braşov. Mizând mult pe votul corporatiştilor şi al studenţilor, neavând aportul diasporei, afectaţi de prezenţa scăzută la vot, fără structuri în teritoriu (în comune) şi cu 2 preşedinţi din ce în ce mai contestaţi ai alianţei, al treilea partid al ţării înregistrează finalmente o mare înfrângere…

La Vâlcea noastră cea de toate zilele, unirea face puterea, iar binomul PSD-PER rezistă, Constantin Rădulescu şi Mircia Gutău rămân în funcţii, cel de-a doilea însă cu un Consiliu municipal minoritar (11-12). În ceasul al 12-lea, cei de la USR+ au înţeles că doar în alianţă cu PNL pot obţine ceva la Vâlcea. Au făcut-o post-electoral şi probabil vor avea un post de viceprimar la municipiu. În judeţ, PNL deţine în continuare supremaţia la numărul de primari (48-36), dar acum 4 ani “scorul” era cu 5 în faţă. Abia s-au terminat localele şi urmează parlamentarele (6 decembrie), deşi situaţia de ultimă oră (explozia cazurilor de coronavirus) arată că nu este exclusă amânarea acestora pentru primăvara viitoare (14 martie sau cine ştie…). Cei mai disperaţi şi vehemenţi în a cere amânarea alegerilor sunt aldiştii (sub 3% la locale), mai ales liderii lor – Tăriceanu şi Vosganian, cu grele dosare la care s-a definitivat cercetarea, dar salvaţi de la trimiterea în judecată de majoritatea încă roşie din Parlament. Închei cu acelaşi îndemn început în luna martie: # Aveţi grijă de voi! # Respectaţi regulile impuse de autorităţi!

• profesor Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button