Social

Acțiuni de îndrumare și control privind modul de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS)

Acțiuni de îndrumare și control privind modul de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora

Afecțiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă. Ele afectează milioane de lucrători din întreaga Europă și presupun cheltuieli de miliarde de euro din partea angajatorilor. Combaterea acestora contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, dar este justificată și din punct de vedere economic.

Afecțiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare. În această categorie se încadrează orice leziune sau afecțiune a articulațiilor sau a altor țesuturi. Problemele de sănătate pot varia de la dureri și disconforturi minore până la afecțiuni mai grave, care necesită repaus sau tratament medical. În situații cronice, se poate ajunge chiar la infirmitate și la necesitatea de a abandona activitatea profesională.

Majoritatea afecțiunilor musculo-scheletice profesionale se dezvoltă în timp. De regulă, aceste afecțiuni nu au o cauză unică, ci sunt provocate de diverși factori care acționează combinat, principalele cauze ale acestora fiind:

– manipularea maselor, în special când este însoțită de mișcări de aplecare și răsucire;

– mișcările repetitive sau energice;

– pozițiile incomode și statice;

– vibrațiile, iluminatul insuficient sau mediile de lucru friguroase;

– munca accelerată;

– șederea sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeași poziție.

În ultimul timp, cercetătorii au depistat tot mai multe dovezi care stabilesc o corelație între afecțiunile musculo-scheletice și factorii de risc psihosociali (în special în combinație cu riscurile fizice), cum ar fi:

– munca solicitantă sau gradul scăzut de autonomie;

– nivelul scăzut de satisfacție în muncă.

Nu există o soluție unică pentru prevenirea afecțiunilor musculo-scheletice, iar în cazul problemelor deosebite sau grave poate fi necesară consultanță de specialitate.

Pentru a combate afecțiunile musculo-scheletice, angajatorii ar trebui să utilizeze următoarele măsuri combinate:

– evaluarea riscurilor: adoptarea unei abordări holistice, cu evaluarea și combaterea tuturor cauzelor;

– participarea angajaților: includerea personalului și a reprezentanților săi în discuțiile privind posibilele probleme și soluții.

Având în vedere cele menționate mai sus, în perioada martie – octombrie 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a demarat acțiuni de  îndrumare și control la angajatori din sectorul public și privat din următoarele sectoare de activitate: silvicultură și exploatări forestiere (CAEN 02), extracția cărbunelui superior și inferior (CAEN 05), extracția pietrei, nisipului, argilei, sării, turbei, mineralelor etc. (CAEN 08), prelucrarea lemnului(CAEN 16), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (CAEN 22), industria construcțiilor metalice (CAEN 25), fabricarea de mobilă (CAEN 31), comerț cu ridicata și amănuntul  (CAEN 46/47), depozitare și activități auxiliare pentru transporturi  (CAEN 52) și activități de poștă și curierat (CAEN 53).

În urma acestei acţiuni, au fost efectuate controale la un număr de 18 unităţi economice, fiind constatate 119 neconformităţi pentru care au fost aplicate 119 sancţiuni contravenţionale.

Inspector Şef,

Livia Mariana Drugan

Inspector Șef Adjunct R.M.

Articole Similare

Back to top button