Politica

Buican&Co au făcut show la Consiliul Judeţean

Liberalii au reuşit să fie de-a dreptul haioşi cu ocazia şedinţei de constituire a noului Consiliu Judeţean, care a avut loc ieri la sediul instituţiei. Pentru că tot au pierdut negocierile cu PSD în vederea alegerii celor doi vicepreşedinţi ai CJ, consilierii PNL s-au gândit că măcar se pot distra un pic pe seama situaţiei. Şi într-o oarecare măsură, chiar au reuşit. Resemnaţi cu ideea că PSD a bătut palma cu PD-L încă din 16 iunie, cele două partide împărţindu-şi frăţeşte funcţiile de vicepreşedinte, liberalii au dat-o pe caterincă la şedinţa de ieri şi au făcut propuneri pentru cele două posturi doar din cadrul formaţiunii social-democrate. Astfel, liberalii au solicitat din nou PSD să-şi asume integral guvernarea locală în următorii patru ani, oferindu-le posibilitatea de a avea ambii vicepreşedinţi.

 Astfel, Buican&Co au propus mai multe nume din tabăra PSD, cei nominalizaţi refuzând însă să candideze, aşa cum era de aşteptat: Constantin Pârvu, Ioana Liţă şi Ştefan Prală.

Nu au lipsit nici ironiile, liberalii lansând săgeţi otrăvite către adversarii de la PSD şi PD-L.

Schimb de replici

Şedinţa de validare a Consiliului Judeţean şi de alegere a celor doi vicepreşedinţi a umplut până la refuz sala acestei instituţii. Au fost prezenţi mai toţii şefii de instituţii, dar şi politicieni de la toate partidele. Marele absent a fost deputatul Emilian Frâncu, preşedinte al PNL Vâlcea, care a preferat să nu participe la formarea noii majorităţi PSD-PD-L. După validarea celor 33 de consilieri judeţeni şi după depunerea jurământului de către aceştia, s-a trecut la alegerea celor doi vicepreşedinţi. Potrivit protocolului, PSD şi PD-L şi-au desemnat cei doi candidaţi, în persoana lui Dumitru Persu şi a lui Romulus Bulacu. Iritaţi că au fost daţi la o parte, rămânând fără nici un reprezentant la nivelul conducerii Consiliului Judeţean, liberalii au pus în scenă un mic spectacol care a avut mai mult menirea de a descreţi frunţile decât de a mai repara ceva. Fostul vicepreşedinte al CJ, Cristi Buican, liderul de grup al consilierilor liberali, l-a felicitat pe Ion Cîlea pentru succesul său şi l-a asigurat că acesta va beneficia de tot sprijinul grupului liberal în aplicarea programului… doar în cazul în care PSD va avea ambii vicepreşedinţi ai instituţiei. Potrivit liberalilor, PSD ar trebui să-şi asume pe deplin guvernarea judeţului în următorii patru ani, pentru aceasta fiind necesar ca acest partid să deţină 100% conducerea CJ. În acest sens, Cristi Buican l-a propus pe Constantin Pârvu pentru cel de-al doilea post de vicepreşedinte. Replica lui Pârvu nu s-a lăsat aşteptată: „Sunt două grupuri liberale în CJ: PNL şi PD-L. Nu doresc să candidez pentru un post de vicepreşedinte, însă tot îi dau o bere domnului Buican”. A urmat la rând Bogdan Teodorescu, acesta propunând-o pe Ioana Liţă, care însă a refuzat. La rândul său, tânărul consilier judeţean Victor Popescu l-a propus pe Ştefan Prală, reuşind să declanşeze o reacţie destul de ciudată din partea acestuia. Simţindu-se luat la mişto, Prală a afişat o mină extrem de serioasă, s-a ridicat în picioare şi a refuzat propunerea colegului său liberal. Cel mai acid a fost liberalul Aurel Fârtat, aceasta apreciind că în Consiliul Judeţean există un singur grup liberal, restul fiind FSN. Aprecierea l-a enervat pe democrat-liberalul Sorin Zamfirescu; acesta a catalogat replica lui Fârtat ca fiind total nepotrivită şi vădit politicianistă. Între timp, pesediştii şi democrat-liberalii au făcut nominalizările, Dumitru Persu şi Romulus Bulacu devenind, de altfel, un sfert de oră mai târziu, vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean. Consecvenţi până la capăt, liberalii nu l-au votat pe Bulacu, acesta din urmă obţinând doar 23 de voturi faţă de cele 33 adunate de Persu. Mai trebuie spus că în calitatea sa de membru al comisiei de validare, Constantin Monceanu a refuzat să semneze procesul verbal de alegere a celor doi vicepreşedinţi, motivând că nu s-a respectat regulamentul CJ.

Vâlcu, vicepreşedinte în varianta alianţei cu PNL

Dacă nimeni nu a pus în discuţie nominalizarea lui Dumitru Persu din partea PSD, nu acelaşi lucru se poate spune despre Romulus Bulacu. Există chiar voci din PD-L care contestă această nominalizare, în condiţiile în care mult mai popularul său coleg, Samoil Vâlcu, părea încă de la începutul negocierilor favorit pentru ocuparea celei de-a doua funcţii de vicepreşedinte. Surse democrat-liberale ne-au declarat că varianta Bulacu a fost preferată doar pentru că a reuşit negocierea cu PSD. Aceleaşi surse mai spun că în cazul în care s-ar fi bătut în cuie o alianţă cu PNL, cu siguranţă Samoil Vâlcu ar fi fost propus pentru postul de vicepreşedinte.

Bătaie pe scaune

Un episod amuzant al şedinţei de ieri s-a consumat chiar la începutul acesteia, când tânărul consilier Victor Popescu a avut o mică dispută cu Samoil Vâlcu. Micul conflict a izbucnit în momentul în care Vâlcu a observat că Popescu s-a aşezat pe scaunul ocupat de el în mandatul trecut. Pentru că liberalul a refuzat să se ridice, Samoil Vâlcu a fost nevoit să-şi găsească un loc în fundul sălii, între Constantin Pârvu şi Iuliana Moise.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button