Politica

Pesediştii şi liberalii – prea puţini pentru prea multe comisii în Consiliul Local

• Consilierii au depus jurământul

La finalul săptămânii trecute, primarul Mircia Gutău şi cei 23 de consilieri municipali au fost investiţi în funcţii şi au depus jurământul. Tot cu această ocazie, au fost aleşi şi cei doi viceprimari ai Râmnicului: Eusebiu Veţeleanu şi Romeo Rădulescu. Aşa cum se aştepta toată lumea, desemnarea şi alegerea celor doi viceprimari nu au întâmpinat vreo rezistenţă, dat fiind faptul că ambii sunt membri ai PD-L, formaţiune care deţine majoritatea absolută în Consiliul Municipal. La şedinţa solemnă de vineri au mai fost prezenţi prefectul Radu Renga şi episcopul Râmnicului, Prea Sfinţia Sa, Gherasim Cristea.

PD-L, reprezentat masiv

Sala Consiliului Local a fost arhiplină, democrat-liberalii remarcându-se prin numărul mare de reprezentanţi care au dorit să fie prezenţi la şedinţa de validare. Nu au lipsit senatorul Dorel Jurcan, preşedinte al organizaţiei judeţene a PD-L, deputatul Petre Ungureanu şi vicepreşedintele Samoil Vâlcu, care au dorit astfel să savureze cel mai categoric succes al dreptei în Râmnic de la Revoluţie încoace.

Validări fără probleme

Comisia de validare a mandatelor celor 23 de consilieri a fost condusă de Maria Preda, din partea PD-L, acesteia revenindu-i şi misiunea de a conduce şedinţele de Consiliu Local în următoarele trei luni. După câteva minute de deliberare, comisia a validat toate mandatele, nefiind înregistrată nicio contestaţie. De asemenea, prefectul Radu Renga a dat citire hotărârii judecătoreşti prin care primarul Mircia Gutău este validat în funcţie. Mai în glumă, mai în serios, prefectul l-a întrebat pe Gutău ce funcţie preferă să ocupe în următorii patru ani: de primar sau de consilier local. Aceasta, deoarece primarul este totodată şi consilier. Răspunsul lui Gutău a venit ferm şi a fost în favoarea primei variante.

Veţeleanu şi Rădulescu, viceprimarii lui Gutău

Alegerea celor doi viceprimari a fost o simplă formalitate. Întrucât PD-L deţine 16 din cei 23 de consilieri locali, cei doi adjuncţi ai lui Mircia Gutău din următorii patru ani provin din rândurile acestui partid. Eusebiu Veţeleanu şi Romeo Rădulescu au fost votaţi în unanimitate de către consilieri, chiar şi cei trei liberali – Ion Nicolae, Adrian Panduraşu şi Eduard Vârlan fiind de acord cu propunerile democrat-liberalilor. Este pentru prima oară când un partid deţine supremaţia absolută în Râmnicu Vâlcea; PD-L are primarul, cei doi viceprimari şi majoritatea clară în Consiliul Local. De asemenea, trebuie spus faptul că trioul Gutău-Veţeleanu-Rădulescu reprezintă cea mai tânără echipă de conducere a Primăriei Râmnicului din ultimii 18 ani. Cel mai probabil, Veţeleanu va ocupa biroul deţinut până acum de fostul viceprimar Constantin Monceanu, în timp ce Rădulescu se va muta în biroul lui Nicolae Dicu. Deocamdată atribuţiile celor doi viceprimari nu au fost stabilite, în perioada imediat următoare aceştia urmând a-şi primi domeniile de care se vor ocupa în următorii patru ani.

Comisiile, piatra de încercare pentru PSD şi PNL

Din cauza numărului mic de consilieri, PSD şi PNL au avut dificultăţi destul de serioase în a-şi delega reprezentanţii în fiecare din cele cinci comisii de specialitate. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca aceiaşi consilieri pesedişti şi liberali să facă parte din mai multe comisii. Iată componenţa fiecărei comisii: Comisia pentru administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii şi liniştii publice, drepturile cetăţenilor: Gabriela Ene, Mihai Botea, Teodosie Filip, Adrian Panduraşu şi Ion Matei; Comisia de buget-finanţe, prognoze economico-sociale: Grigore Crăciunescu, Octavian Adam, Cornelia Negrea, Eduard Vârlan şi Ion Matei; Comisia pentru servicii publice şi comerţ, întreprinderi mici şi mijlocii, administrarea domeniului public şi privat, agricultură: Dumitru Ţârdea, Constantin Muşat, Maria Preda, Ion Săndulescu şi Adrian Panduraşu; Comisia de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, gospodărie comunală, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură: Romeo Rădulescu, Cosmin Constantinescu, Rozin Ceauşescu, Ion Săndulescu şi Ion Nicolae; Comisia pentru învăţământ, culte, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive şi de agrement: Eusebiu Veţeleanu, Maria Bercea, Mariana Bălan, Maria Preda şi Costea Maria.

Jurăminte cu emoţii

Un moment gustat de către cei prezenţi a fost cel al depunerii jurământului de către cei 23 de consilieri locali. Rând pe rând, aceştia au jurat cu mâna dreaptă pe Biblie, promiţând să apere interesele celor care i-au ales, precum şi să respecte legea. Unii dintre consilieri au avut emoţii serioase în timpul consumării ceremoniei. O parte dintre ei au jurat cu mâna stângă pe Biblie iar o alta a avut serioase probleme cu căldura, pesedistul Ion Matei deschizând la un moment dat unul dintre geamuri pentru ca atmosfera să fie mai suportabilă.

7 doamne în CL

Astfel, cei 23 de consilieri care au jurat vineri că vor respecta legea în următorii patru ani sunt: Mariana Bălan, Dumitru Ţârdea, Eusebiu Veţeleanu, Romeo Rădulescu, Gabriela Ene, Grigore Crăciunescu, Constantin Muşat, Teodosie Filip, Cosmin Constantinescu, Maria Preda, Maria Bercea, Octavian Adam, Rozin Ceauşescu, Cornelia Negrea, Mihai Botea, Alina Târlea (PD-L); Ion Nicolae, Adrian Panduraşu şi Eduard Vârlan (PNL); Ion Matei, Constantin Vlăduţu, Ion Săndulescu şi Maria Costea (PSD). Interesant este faptul că doar 10 dintre actualii consilieri au mai deţinut cel puţin încă un mandat în administraţia publică locală. Restul de 13, adică mai mult de jumătate, reprezintă nume complet noi, fără experienţă în domeniu. De asemenea, mandatul 2004-2008 este cel mai „bogat” în reprezentante ale sexului frumos de până acum; nu mai puţin de 7 doamne îi vor reprezenta pe râmniceni în legislativul local.

Primarul vrea să regularizeze Olăneştiul

În finalul şedinţei, primarul Mircia Gutău a fost invitat să facă o scurtă trecere în revistă asupra priorităţilor sale în noul mandat. Primarul a preferat însă să nu insiste asupra acestui capitol, dezvăluind însă unul dintre obiectivele sale principale: regularizarea râului Olăneşti. „Vreau să-i asigur pe râmniceni că voi menţine în permanenţă contactul cu ei. Voi continua investiţiile deja începute şi voi începe altele noi. Este vorba despre Bulevardul Dem Rădulescu, căminul de bătrâni, locuinţele sociale. În afară de proiectele cuprinse în programul meu electoral, am în vedere unul extrem de important – regularizarea râului Olăneşti. În acest sens, în toamnă o echipă compusă din reprezentanţi ai tuturor partidelor va face o deplasare în Spania, pentru a vedea cum a fost posibil ca în doar 8 ani cu ajutorul fondurilor structurale, a fost regularizat un râu care traversează un întreg oraş”, a spus Mircia Gutău.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button