Politica

Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – decişi de simpatiile şi antipatiile personale

• interviu cu Cristian Buican, vicepreşedinte Consiliul Judeţean şi al PNL Vâlcea

Este unul dintre cei mai bine văzuţi liberali vâlceni, reuşind în ultimii ani să aibă un rol extrem de important în dezvoltarea organizaţiei judeţene. Ales în 2007 vicepreşedinte al Consiliului Judeţean în locul peremistului Nicolae Pătru, Cristian Buican a reuşit să-şi completeze cu încă o piesă – experienţa managerială la vârful administraţiei judeţene, CV-ul. Cu doar trei zile înainte de turul II al alegerilor locale, l-am provocat la un dialog despre administraţie şi politică. Ce a ieşit, puteţi citi în cele ce urmează.

• Chiar dacă suntem încă în campanie electorală, Consiliul Judeţean a continuat finanţarea unor proiecte începute de mai multă vreme. Ce ne puteţi spune în legătură cu acestea?
Continuăm să ne ocupăm, împreună cu Direcţia Tehnică şi Direcţia de Integrare Europeană de proiectele depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională pe axa 2 prioritară a POR-ului. Avem în fază de proiect tehnic drumul de la Bălceşti, care face legătura cu judeţul Olt, centura Drăgăşaniului, drumul Şuşani-Mădulari. De asemenea, am primit o adresă de la Agenţia de Dezvoltare Regională prin care ni se comunică faptul că şi proiectul drumului Vaideeni-Mariţa limită judeţul Gorj trebuie să intre în ultima comisie care aprobă acest tip de proiecte – fiind declarat eligibil atât din punct de vedere administrativ cât şi tehnic. Dorim să trecem la faza de proiect tehnic şi autorizaţie de construire pentru a fi pregătiţi în cazul în care vom obţine finanţarea. Până acum avem aprobate două din aceste proiecte. Este vorba de Bălceşti – limită judeţul Olt şi centura Drăgăşaniului, care vor fi finanţate până în toamna acestui an. Programul de reparaţii şi modernizări drumuri judeţene se desfăşoară normal, suntem în grafic, ba mai mult, sunt lucrări pe care le prevăzusem în luna iunie, însă Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri s-a mişcat chiar mai bine şi au fost executate mai repede decât prevăzusem. Cel puţin la reparaţii cu material pietros, am încheiat toate prevederile din program. La covoare asfaltice suntem pe ultima sută de metri, mai sunt doar câteva drumuri judeţene unde mai avem de făcut câteva lucrări. Noi aşteptăm o rectificare bugetară pentru a putea continua programul, banii alocaţi pentru acest an fiind aproape terminaţi.

• În urmă cu ceva timp, ne anunţaţi că în această vară va începe o operaţiune amplă de marcare a tuturor drumurilor judeţene. Au început deja lucrările?
Am stabilit împreună cu RAJDP să cumpărăm un utilaj cu ajutorul căruia să facem marcarea drumurilor judeţene, lucru care nu s-a mai făcut de foarte mulţi ani. De fapt, regia noastră nici nu mai avea un astfel de utilaj de vreo 6-7 ani de zile. Am considerat că acest lucru este o prioritate, mai ales în zonele de drum unde am făcut covoare asfaltice noi, în zonele în care se află şcoli, unde trebuie să existe semnalizarea trecerilor de pietoni iar pentru circulaţia pe timp de noapte, aceste marcaje sunt foarte necesare. În mod normal, ar trebui să asfaltăm toată lungimea de drum judeţean asfaltat, adică vreo 650 kilometri, numai că pe suprafeţele de drum unde asfaltul este foarte deteriorat, nu se justifică o astfel de marcare pentru că nu poate fi făcută în condiţiile cele mai bune. Părerea mea că o mare parte din drumurile în stare bună vor fi marcate anul acesta.

• Se poate spune că într-o anumită măsură campania electorală a blocat activitatea Consiliului Judeţean?
Nu. Eu cred că această campanie dimpotrivă, a impulsionat lucrările pe drumurile judeţene. Pentru a nu crede cineva că am favorizat cumva un partid sau altul, am încercat să finalizăm toate lucrările prevăzute pe drumurile judeţene, astfel încât să fim echidistanţi din punctul ăsta de vedere faţă de partide. S-au făcut lucrări şi în localităţi în care primarii erau PSD, şi acolo unde primarii erau PNL sau PD-L. Din punctul acesta de vedere, nimeni nu poate să ne acuze că am făcut lucrări preponderent într-o zonă sau alta.

• În Consiliul Judeţean au rămas doar trei partide. Este de bine sau de rău?
Era previzibilă o restrângere a partidelor politice, oamenii deja, exact ca în lumea civilizată, se orientează către partidele care au forţă. De regulă, două-trei sunt partidele care şi în Occident obţin voturile electoratului. Din punctul acesta de vedere eu cred că viaţa politică românească a intrat în normalitate şi nu cred că va mai exista alt partid care să intre în Parlament în afară de cele trei partide mari – PSD, PNL şi PD-L, cărora li se alătură UDMR, formaţiune care mereu va fi reprezentată la nivel parlamentar.

• Unde vedeţi PNL în toată această geografie politică a României în următorii ani?
Să fiu sincer, sunt surprins şi eu că PNL a scos un scor aşa de mare la aceste alegeri. Ţinta pe care eu o vedeam era de 15-16%, s-a dus în 20%… Eu cred că datorită investiţiilor mari făcute în infrastructură de guvernul Tăriceanu şi o politică financiară mai relaxată, au adus voturi în zona PNL.

• Vâlcea, altădată judeţ dominat de PSD, este acum împărţit frăţeşte între partidele despre care vorbeam mai devreme…
Da, în Vâlcea PSD a pierdut mult faţă de alegerile precedente, când a obţinut un scor de aproximativ 50%. A pierdut în favoarea PNL şi a PD-L. În marile concentrări urbane PD-L stă foarte bine, unde se dă un vot politic clar. Noi am obţinut voturi în principal datorită activităţii membrilor PNL care au deţinut funcţii administrative, care şi-au făcut bine treaba, dovadă că 23 dintre cei 35 de primari ai noştri au câştigat alegerile din primul tur. Au confirmat aşteptările noastre, având realizări deosebite pe plan administrativ în localităţile pe care le conduc.

• Se spune că în mandatul viitor, pentru toate cele trei partide este foarte important să fie reprezentate la nivelul conducerii Consiliului Judeţean, măcar prin vicepreşedinţi, pentru a-i sprijini pe primarii aleşi pe listele acestor formaţiuni politice. Cum vedeţi această chestiune?
Da, este un punct de vedere, însă Consiliul Judeţean are foarte puţini bani de împărţit în judeţ. Eu cred că important în următorul mandat este cât de bine se mişcă administraţia locală pentru a atrage fondurile de coeziune. E greu să crezi că cei de la Consiliul Judeţean pot să suporte mai mult decât cofinanţările la proiectele europene. Eu ştiu că vor veni atât de mulţi bani încât la un moment dat Consiliul Judeţean nu va fi capabil să cofinanţeze toate proiectele care se vor aproba. Din punctul acesta de vedere, nu cred că va influenţa foarte mult o funcţie obţinută de noi aici. Este important ca oamenii din teritoriu să-şi facă treaba în plan administrativ, să-şi facă proiecte bune.

• Atunci de ce este important pentru un partid să aibă un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean?
Poate că este mai mult o chestiune de imagine decât un beneficiu clar pentru primarii unui partid sau ai altuia. Se creează o anumită imagine de forţă.

• Pentru că tot am ajuns la acest subiect, pe dumneavoastră personal cum v-a influenţat faptul că de un an de zile sunteţi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean?
Am învăţat ceva. Eu până acum nu lucrasem în administraţie, aveam o altă carieră. A fost o experienţă de viaţă care îmi va folosi în viaţă.

• Ce şanse credeţi că are PNL să obţină o funcţie de vicepreşedinte al CJ, ţinând cont de faptul că se negociază şi se va negocia intens zilele următoare?
Părerea mea este că şansele sunt egale între cele trei partide să facă o alianţă la nivel de Consiliu Judeţean. Oricare două din cele trei se pot alia. La ora asta negocierile nici nu au început, eu cred că fiecare partid aşteaptă turul II şi de-abia după terminarea acestuia vor începe negocierile.

• PNL are liber să negocieze şi cu PSD, şi cu PD-L?
Da, noi am primit dezlegare de la Bucureşti încă dinainte de campania electorală pentru a face negocieri cu oricare dintre cele două partide.

• Ca un punct de vedere personal, care ar fi cea mai benefică variantă pentru PNL?
Nu e vorba de beneficii. Pentru mine nu există diferenţe, numai că noi am avut nişte discuţii înainte de campania electorală cu colegii noştri de la PD-L şi am convenit, aşa cum am făcut până la alegerile de anul acesta, să continuăm colaborarea în Consiliul Judeţean, o colaborare foarte bună pe parcursul celor patru ani care s-au scurs de la alegerile din 2004.

• Unde se va face diferenţa? Cineva va trebui să piardă din tot acest joc al negocierilor…
Probabil că diferenţa va fi făcută de simpatii şi antipatii personale.

• Câţi dintre liberalii aleşi consilieri judeţeni vor lăsa locul altor colegi?
Emilian Frâncu şi Svetlana Preoteasa şi-au depus deja demisiile din Consiliul Judeţean. Se va ajunge cu lista până la Victor Popescu, acesta devenind astfel consilier judeţean.

• Şi Gheorghe Iordache şi-a depus demisia…
Nu a fost depusă hârtia la CJ în ceea ce-l priveşte pe domnul Iordache. Dacă se retrage şi dânsul, intră în Consiliu şi Adrian Dumitrescu, devenind eligibil locul 13 de pe lista PNL.

• Vă menţineţi hotărârea de a candida la alegerile generale pentru un mandat de deputat?
Depinde şi de ce îmi va cere partidul. Poate că îmi va cere să candidez într-o circumscripţie pentru a atrage voturi. Depinde ce va fi la toamnă. Poate că vor fi alţii mai bine plasaţi, la noi în partid este o competiţie. Se vor face nişte sondaje de opinie şi cei mai bine plasaţi în aceste sondaje vor fi nevoiţi să candideze în colegiile electorale respective pentru a aduce voturi pentru partid.

• Care este ţinta PNL Vâlcea pentru alegerile parlamentare?
Dacă se păstrează trendul, ţinta este de uns senator şi doi deputaţi. Dacă ne păstrăm scorul de la alegerile locale, aceasta va fi ţinta, pentru că voturile au fost împărţite în mod egal între cele trei partide, undeva la 30% fiecare.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button