Diverse

Eu nu vreau sa le construiesc o «casa a fotbalului»

 Pintilie – candidatul care nu are nimic de pierdut

Eu nu vreau să le construiesc o «casă a fotbalului»

    Deşi la început nu a dorit să se implice în lupta pentru preşedinţia AJF-ului, actualul vice al forului judeţean, Constantin Pintilie, a decis chiar în ultima săptămână înainte de încheierea termenului limită  de depunere a candidaturilor să intre în joc. Considerat a fi un om „cu gură mare”, care spune multe, pe şleau, fără menajamente, „calitate” datorită căreia până şi preşedintelui actual, Gheorghe Constantin, i s-a cam „pus pata” pe el, Pintilie promite să dea o altă faţă fotbalului judeţean, în cazul în care va fi ales. Dar şi să instaureze un alt mod de a conduce, mai corect, mai transparent, mai accesibilă delegaţilor de echipe din judeţ.  „Le urez succes tuturor candidaţilor. Nu mă tem de nimic şi de nimeni, pentru că eu sunt cel mai degajat dintre toţi. Eu nu pierd nimic, ci doar aş avea de câştigat. Am fost la câteva echipe, le-am prezentat programul meu şi le-am spus că eu nu vreau să le construiesc o «casă a fotbalului», ci să facem o treabă bună împreună, aici, la AJF!”, spune Pintilie, care, contrar aşteptărilor, nu face jocul nimănui, aşa cum ar putea insinua unii răuvoitori.

     În programul platformă al său se regăsesc bineînţeles câteva dintre lucrurile importante pe care vrea să le realizeze la AJF. Iată cum se prezintă acestea, uneori împreună cu scurtele comentarii făcute chiar de Pintilie:

* Divizia D

   – un sistem competiţional cu două serii de câte opt echipe, în care să se joace două tururi şi două retururi (adică 28 de etape, 14 toamna şi 14 iarna). Apoi, la finele sezonului, primele două din fiecare serie urmează să se întâlnească pe teren neutru în două partide foarte tari. Ulterior, câştigătoarele acestei manşe vor juca finala campionatului, tur-retur. Pintilie: „În acest fel, atenţia şi corectitudinea asupra campionatului nu va dispărea, ci dimpotrivă se va înteţi pe măsură ce sezonul se va apropia de final. Câştigătoarea urmează să fie decisă tocmai în ultimul act. În acest sistem, vor retrograda ultimele două echipe clasate în fiecare serie”.

   – Pintilie: „Folosirea a câte doi juniori obligatoriu, pentru că, practic, federaţia ne impune acest lucru, atâta timp cât o echipă care promovează în Divizia C trebuie să aibă obligatoriu aceşti jucători în teren”.

   – reînfiinţarea echipelor de juniori sau de copii, după caz! Dacă nu se reînfiinţează campionatul de juniori, atunci includerea obligatoriu a câte patru juniori în teren. Pintilie: „Oricine poate să facă şi alte propuneri în acest sens, sunt deschis oricărui dialog! Sistemul competiţional va fi aprobat de către delegaţii echipelor, iar eu le voi asculta propunerile, le voi analiza şi le voi pune în discuţie în şedinţă”.

* Divizia „Onoare”

   – folosirea a câte doi juniori obligatoriu, plus a altor cinci jucători cu vârsta sub 21 de ani (născuţi în 1985)

   – fără observatori la meciurile din acest eşalon; însă, la cerere, echipele care vor dori să le fie trimişi observatori, vor trebui plăti baremul pentru aceştia. Pintilie: „Scopul: reducerea cheltuielilor”.

   – Pintilie: „Pentru jucătorii transferaţi pe timp limitat (6 luni), nu se va mai achita îndemnizaţia de transfer la AJF. Însă acest lucru nu se poate de mai mult decât de două ori pentru fiecare jucător în decursul carierei fotbalistului respectiv. O ştampilă de altă culoare va diferenţia şi va ajuta la cunoaşterea jucătorilor care beneficiază de aceste condiţii speciale!”

* Copii şi juniori:

– Pintilie: „Voi merge pe principiul «nici o taxă pentru echipele de copii şi juniori». Nu se vor mai plăti vizele anuale, cotizaţiile, transferurile, duplicatele, înscrierile în campionat. Nimic nu se va mai plăti. Astfel, vor fi atraşi oameni cu bune intenţii înspre sectorul de copii şi juniori. AJF-ul nu va avea nimic de pierdut, ci dimpotrivă, iar fotbalul vâlcean va avea numai de câştigat peste câţiva ani, prin apariţia unor jucători de valoare”.

* Arbitraj:

   Pintilie are de gând să schimbe şi CJA Vâlcea, o comisie pe care-a contestat-o vehement, ca şi pe preşedintele ei, Ion Tudorică, în dese rânduri. „Părinţii care au copii arbitri nu au voie să aibă loc în structurile de conducere de la CJA, pentru că judecata lor nu mai este aceeaşi în cazul în care apar greşeli!”, spune Pintilie şi mulţi înclină să-i dea dreptate. „Arbitrajul e un capitol care ne-a tras foarte mult înapoi!”, completează actualul vice de la AJF.

    – barem egal pentru toţi cei trei arbitri dintr-o brigadă. Pintilie: „Nu este corect ca asistenţii să aibă mai puţin decât centralii. În fond, ei au aceeaşi răspundere ca şi centralii. Pot să dea un 11 metri, pot să solicite un cartonaş roşu, etc. Orice creştere a baremului de arbitraj vreau să fie făcută la începutul fiecărui an calendaristic şi nu oricând, iar CJA trebuie să propună ferm acest lucru!”

   – cheltuielile de transport la meciuri vor fi unice pentru toată brigada şi vor fi egale cu suma costului benzinei (10 litri la 100 de kilometri). La acest capitol intră inclusiv observatorul.  Pintilie: „Arbitrii nu pierd nimic, fiindcă oricum nu rămâneau nici până acum cu bani din acest transport. Doar observatorul pierde, pentru că lui, de regulă i se rezerva acest barem de către arbitri!”

   – colaborarea cu Comisiile de Arbitri din judeţele limitrofe. Pintilie: „În cazul în care nu avem arbitri, vom solicita arbitri din judeţele limitrofe: Dolj, Argeş, Olt, Sibiu, Gorj. Nu se va mai merge la meciuri cu doi arbitri sau, mai rău, cu unul singur!”

* Observatori:

– Pintilie: „Vreau să fac curăţenie exemplară la observatori. Pentru că eu zic – atunci când nu se relatează corect faptele întâmplate la partidele cu scandal – e mai gravă abaterea observatorului şi nu a arbitrului! Mă refer doar la cazul arbitrului Gheorghe Stanca şi a observatorului Dan Preoţescu din turul campionatului. Atunci, arbitrul a luat 12 etape de suspendare, iar observatorul doar 8. Eu cred că nu trebuia să fie aşa, deoarece arbitrul e-n timpul meciului, e pe teren, îi e mai greu să-şi dea seama care jucător e şi ce vârstă are, dar observatorul tocmai de asta e pus acolo, să-şi noteze aceste iregularităţi!”

* Birou Executiv

– Pintilie: „Vreau ca acest organism de conducere să fie format din 7-9 membri, după cum urmează: preşedintele AJF, secretarul general, doi vicepreşedinţi, doi reprezentanţi ai echipelor din Divizia D, doi reprezentanţi ai echipelor din Divizia «Onoare» şi un reprezentant al echipelor de juniori. Nu vor mai fi incluşi în această structură de conducere contabilului sau preşedintele CJA. Prin această formulă, vreau să diminuăm la maxim puterile preşedintelui. În plus, secretarul general va face parte din BE, va avea drept de vot, va avea are dreptul să participe la discuţii, să scrie procesul verbal, dar nu va avea dreptul să facă propuneri”.

* Disciplină

– modificarea sistemului de a face contestaţii pentru substituire. Pintilie: „Echipele vor putea depune contestaţii fără să le plătească înainte de şedinţa Comisiei de Disciplină, dar formaţia care o va achita apoi este gruparea care-o va pierde. Adică, în cazul în care s-a dovedit că jucătorul a evoluat pe fals, atunci echipa sa va trebui să plătească, iar că nu a fost aşa, atunci ce-i ce-au formulat-o trebuie să dea banii! În plus, voi institui un regulament special pentru cazurile în care vor fi făcute contestaţii cu scopul de a-l şicana pe jucătorul respectiv sau echipa respectivă”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button