PD-L şi PNL cer renumărarea voturilor pentru preşedintele Consiliului Judeţean
• Pesediştii, suspectaţi că au câştigat prin manevrarea voturilor nule
Lupta strânsă pentru cucerirea fotoliului de preşedinte al Consiliului Judeţean a făcut ca cei trei candidaţi cu şanse de a obţine această funcţie, să fie despărţiţi de câteva sute de voturi. După numărarea tuturor buletinelor de vot, Ion Cîlea (PSD) a obţinut 53.820 de voturi, Dorel Jurcan (PD-L) – 52.839 iar Emilian Frâncu (PNL) – 51.918. Imediat după anunţarea rezultatelor finale, atât PNL, cât şi PD-L au contestat la Biroul Electoral Judeţean şi la BEC aceste date, solicitând renumărarea voturilor. La baza contestaţiilor au stat două argumente: rezultatele numărătorii BEJ nu corespund numărătorilor făcute de reprezentanţii celor două formaţiuni politice; numărul mare de voturi anulate (12.347). BEJ a respins cele două contestaţii, refuzând să dispună renumărarea voturilor şi verificarea buletinelor de vot declarate nule. Redăm un fragment din contestaţia PD-L:
„Cererea noastră se întemeiază pe urmatoarele argumente:
1. Situaţia constatată la Biroul Electoral Municipal Rm.Vâlcea, unde, în urma reverificării voturilor nule predate de birourile electorale ale secţiilor de votare, s-au constatat nepermis de multe voturi greşit anulate, cele mai multe dintre ele afectând partidul nostru.
2. Diferenţa foarte mică, de 640 voturi (la momentul centralizării a 98% din procesele verbale), dintre candidatul nostru la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, dl. Dorel Jurcan, şi candidatul PSD, dl. Cîlea Ion.
Raportat la cele 11.380 voturi nule din cele 425 secţii de votare organizate pe întreg teritoriul judeţului Vâlcea, o medie de doar 2 voturi greşit anulate pe secţie de votare este de natură să conducă la câştigarea alegerilor de către candidatul nostru.
3. La Consiliul Judeţean partidul nostru a obţinut cu 3.000 de voturi mai mult decât PSD (la acelaşi moment al centralizării a 98% din procesele verbale)
Aceasta dovedeşte în mod evident o eroare în numărarea voturilor exprimate pentru preşedintele Consiliului Judeţean, unde partidul nostru are, în mod curios, mai puţine voturi faţă de PSD, deşi voturile obţinute de PD-L sunt cu 3.000 mai multe.
4. Cuprinderea, în dosarele întocmite de către secţiile de votare, a buletinelor de vot nule dă posibilitatea de verificare a acestora de către BEJ, atunci când sunt formulate contestaţii în legătură u voturile nule (art.92 din Legea 67/2004).
5. Din verificarea proceselor-verbale întocmite în secţiile de votare am constatat erori grave, care afectează rezultatul votului şi suntem îndreptăţiţi să considerăm că aceste erori au fost „corectate”, pentru a da „Cheia”, prin intermediul voturilor nule”.
Octavian HERŢA