Politica

Doar trei partide au intrat în Consiliul Judeţean: PSD, PNL şi PD-L

• Potrivit statisticilor, Ion Cîlea (PSD) a câştigat preşedinţia CJ, iar Mircia Gutău (PD-L) a atins pragul de 75 la sută în competiţia pentru primăria Râmnicului

La nivel judeţean şi chiar naţional, PNL a reuşit să obţină cele mai multe mandate de primari din primul tur, fiind urmat de PSD şi PDL, potrivit datelor centralizate ieri, la prânz. Deputatul Emilian Frâncu a fost felicitat personal de premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru performanţa obţinută – „cea mai bună din ţară”. În schimb, din numărătoarea PSD, reiese că Ion Cîlea, liderul judeţean al partidului, a câştigat funcţia de preşedinte CJ, cu un număr de peste 53 de mii de voturi.

Liberalii au obţinut cele mai multe mandate de primari din primul tur

Liberalii au obţinut din primul tur de scrutin 23 de mandate de primari (Băile Govora, Alunu, Berislăveşti, Budeşti, Dănicei, Galicea, Grădiştea, Mitrofani, Muereasca, Nicolae Bălcescu, Orleşti, Păuşeşti Otăsău, Perişani, Pesceana, Pietrari, Racoviţa, Roşiile, Runcu, Sălătrucel, Şirineasa, Tetoiu, Titeşti, Zătreni), social-democraţii – 14 (Scundu, Diculeşti, Lăcusteni, Stroeşti, Bărbăteşti, Creţeni, Roeşti, Suteşti, Buneşti, Măldăreşti, Tomşani, Vlădeşti, Dăeşti, Amărăşti), iar democrat-liberalii – 5 (Râmnicu Vâlcea, Goleşti, Mădulari, Oteşani, Şuşani).

Buican şi Vâlcu în cărţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi

În turul doi, luptă destul de strânsă există în 46 de localităţi: Drăgăşani (PNL-PSD), Băile Olăneşti (PNL-PDL), Băbeni (PSD-PDL), Bălceşti (PSD-PDL), Berbeşti (PNL-PSD), Brezoi (PNL-PDL), Călimăneşti (PSD-PDL), Horezu (PNL-PDL), Ocnele Mari (PSD-PDL), Boişoara (PSD-PNL), Bujoreni (PSD-PNL), Câineni (PC-PDL), Cernişoara (PSD-PC), Copăceni (PSD-PNL), Costeşti (PSD-PNL), Drăgoeşti (PSD-PNL), Făureşti (PSD-PNL), Fârtăţeşti (PSD-PDL), Frânceşti (PSD-PNL), Ghioroiu (PNL-PIN), Guşoeni (PSD-PNG), Ioneşti (PNL-independent), Laloşu (PSD-PNL), Lădeşti (PSD-PC), Lăpuşata (PSD-PC), Livezi (PSD-PC), Lungeşti (PNL-PDL), Mateeşti (PNL-PC), Malaia (PSD-PDL), Măciuca (PNL-PDL), Mihăeşti (PNL-PIN), Milcoiu (PSD-PNG), Olanu (PNL-PDL), Păuşeşti Măglaşi (PC-PSD), Popeşti (PNL-PNŢCD), Prundeni (PSD-PNL), Sineşti (PSD-PNL), Slătioara (PSD-PDL), Stăneşti (PNL-PC), Stoeneşti (PSD-PNL), Stoileşti (PSD-PNL), Valea Mare (PSD-PDL), Voiceşti (PSD-PNL), Voineasa (PSD-PNL), Vaideeni (PNL-PC), Ştefăneşti şi Glăvile. Astfel, 32 de candidaţi PSD pentru funcţii de primari, 30 de reprezentanţi ai PNL, 15 democrat-liberali, 9 conservatori, 2 – PIN, 2 – PNG şi un ţărănist mai au o a doua şansă să câştige alegerile. În turul doi, în majoritatea comunelor, orice este posibil. Cu toate acestea, Dumitru Persu, secretarul executiv al PSD Vâlcea, spune că, din cei 32 de candidaţi social-democraţi intraţi în turul doi, foarte mulţi vor câştiga în final alegerile, datorită victoriei lui Cîlea la preşedinţia CJ. Liberalii şi democrat-liberalii au se pare şi ei planuri mari în Consiliul Judeţean. Dacă înţelegerile lor se vor materializa, Cristi Buican (PNL) şi Samoil Vâlcu (PD-L) pot ocupa destul de uşor fotoliile de vicepreşedinţi.

PSD a câştigat şefia CJ

Deşi PNL deţine conducerea în ceea ce priveşte numărul de mandate de primari câştigate în prima rundă electorală, potrivit estimărilor, Ion Cîlea, liderul judeţean al PSD, a câştigat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, cu peste 53.000 de voturi. Pe poziţia a doua s-a clasat Dorel Jurcan (PD-L), cu cel puţin 51.679 voturi, iar pe cea de-a treia – Emilian Frâncu, care a obţinut în jur de 50 de mii de voturi. La distanţă destul de mică, PSD conduce şi în ceea ce priveşte componenţa CJ (cca. 12-14 mandate), următoarele clasate, PNL şi PD, având fiecare între 9 şi 11 reprezentanţi în „parlamentul judeţean”.

Tur doi „incendiar” în multe localităţi

La Băile Govora, liberalul Mihai Mateescu a reuşit să se impună în faţa contracandidaţilor, obţinând un scor covârşitor, de aproximativ 70 la sută şi 7 consilieri locali, dintr-un total de 11. Susţinătorii primarului s-au adunat de la primele ore ale zilei în centrul oraşului pentru a sărbători victoria. La Băbeni, democrat-liberalul Bogdan Ştefan se înfruntă în turul doi cu Nicolae Bărbuş (PSD). O situaţie oarecum similară se înregistrează şi la Bălceşti, unde inginerul Ion Curelaru (PSD) a intrat în runda a doua cu reprezentantul PD-L, deşi având aproape 500 de sute de voturi în faţa principalului său contracandidat a fost la un pas să câştige din primul tur. Competiţie destul de strânsă şi la Călimăneşti, unde Gheorghe Dulcea (PDL) speră să-l învingă în turul doi pe Ilie Amuzan (PSD). PSD şi PDL vor avea o confruntare grea şi la Ocnele Mari, unde Gheorghe Radu şi Petre Iordache au şanse relativ egale de a câştia.

La Budeşti şi Dănicei, domină „galbenul”

În comuna Budeşti, primarul PNL Gheorghe Mirea poate să-şi ducă la bun sfârşit toate proiectele pe care le-a prezentat opiniei publice, inclusiv prin intermediul ziarului nostru. Aici, PNL a obţinut un scor impresionant – peste 75 %. În schimb, candidatul liberal din Bujoreni are toate şansele să piardă în turul doi în faţa social-democratului Alexandru Roşu, mai bine cotat în sondaje. Altfel spus, atacurile plătite împotriva primarului din Bujoreni au fost sortite eşecului, alegătorii reacţionând în mare parte în favoarea sa. La Dănicei, după cum era de aşteptat, primarul PNL Dumitru Pirneci şi-a umilit pur şi simplu contracandidaţii, câştigând alegerile cu 70 la sută, dar şi 7 mandate de consilieri, din totalul de 11. Un rezultat similar a obţinut şi Ion Stănescu (PSD), la Suteşti. La Orleşti, Constantin Cârstina (PNL) şi-a lăsat fără grai „concurenţa”, depăşind pragul de 90 la sută. În comuna Măciuca, Maria Floroiu (PNL) l-a adus în turul doi pe reprezentantul PD-L şi este favorită în turul doi.

Campanie murdară la Ioneşti şi preoţi puşi pe rele

O situaţie deosebită ni s-a semnalat la Ioneşti, unde competiţia electorală a degenerat într-un lung şir de încălcări ale legii. Potrivit informaţiilor primite, în prima parte a zilei votării, angajaţii firmei patronată de candidatul independent Cornel Neagoe ar fi transportat zeci de cetăţeni la secţii. Mergând în comuna primarului PNL Ion Cătănoiu, am constatat că, într-adevăr, mai multe maşini aparţinând societăţii COMCHIM tranzitau zona, pline ochi cu oameni. De asemenea, preotul Cornăcel şi fiul său, tot preot, îndemnau chiar şi duminică enoriaşii să voteze candidatul independent. Câţiva credincioşi au luat atitudine împotriva celor doi reprezentanţii ai Bisericii, acuzându-i că ar avea o problemă personală cu actualul primar, de pe vremea când unul dintre aceştia a intrat în vizorul oamenilor legii, din cauza unor materiale de construcţii furate de la comunitate şi găsite în fânarul său. Conform afirmaţiilor unor localnici cu pretenţii de oameni bine informaţi, preoţii au prins ură pe Ion Cătănoiu, după deschiderea dosarului penal pe acest subiect, deşi „într-un fel, faptul că au scăpat basma curată lui i se datorează”. Multă lume din comună consideră că preoţii ar fi trebuit să arate puţină recunoştinţă din acest motiv şi „măcar să nu se bage în probleme politice, mai ales că, de curând, liberalii au ajutat la refacerea a două biserici din localitate”. 

Câţiva beţivi din Dăeşti au leşinat de „sete”

Evenimente ciudate au avut loc şi la Dăeşti. Nu numai că localnicii au votat un candidat cu probleme. Pentru că barurile din apropierea secţiilor au stat închise toată ziua, câţiva beţivi celebri în localitate au leşinat de „sete”. Aşadar, cel puţin o salvare a avut zdravăn de lucru în zonă. Tot la capitolul „întâmplări cel puţin haioase” am mai putea puncta dezinformările lansate de câteva canale media vâlcene, care, ieri, au prezentat cu bună ştiinţă rezultate greşite. Este vorba despre aceiaşi „jurnalişti” din cauza cărora Ion Tudor, fostul lider al social-democraţilor din Râmnicu Vâlcea, a fost sancţionat de conducerea centrală a PSD. Probabil că, de această dată, s-au convins şi finanţatorii lor că nu merită nici măcar a 99-a parte din miliardele primite până acum. 

Majorităţi în consiliile locale şi judeţene împotriva PD-L

Preşedintele Mircia Geoană a felicitat încă de ieri PSD Vâlcea pentru rezultatul obţinut. În discuţia telefonică pe care a avut-o cu Ion Cîlea, liderul social-democrat a subliniat faptul că decizia PSD de a propune şi de a încuraja alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, în premieră, s-a dovedit „o decizie de bun augur”. Geoană a apreciat că „a existat o bună mobilizare” şi s-a declarat „mândru de victoria la aceste alegeri locale”. Ce-i drept, preşedinţii de consilii judeţene PSD vor reprezenta de acum înainte adevărata Putere. Potrivit unor informaţii de ultimă oră, PSD va încerca să facă majorităţi împreună cu alte partide împotriva PD-L. Rezultatele obţinute în alegerile pe ţară arată că partidul lui Geoană este pe un trend ascendent şi că „şi-a recâştigat locul de prim-partid pe scena politică”. PSD a câştigat 15 preşedinţii de Consilii Judeţene şi se află „la bătaie” în încă şase judeţe, dintre care în trei cu şanse mari de câştig.
Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button