Politica

Avizele pentru blocul de lângă Casa Simian au fost semnate de liberali

• Mircia Gutău contraatacă la acuzele premierului

Deşi se află în concediu, Mircia Gutău a acceptat să ne acorde un interviu, în biroul său de la primărie. Tranşant, el nu s-a ferit să răspundă la întrebările sensibile, dar şi să lanseze atacuri tăioase la adresa contracandidaţilor săi. Cu o săptămână înaintea alegerilor din 1 iunie, ARENA vă oferă un interviu incendiar cu primarul Râmnicului, care cu siguranţă va trezi reacţii în rândul opiniei publice.

„Au cărat documente cu maşina la DNA Piteşti”

• Domnule primar, după patru ani de mandat, care credeţi că sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră?
În primul rând, trebuie spus faptul că am reuşit să igienizez cartierele mărginaşe. Cred că am făcut ceea ce nu au făcut ceilalţi primari: am luat-o invers, de la periferie spre centru. Ostroveniul este total schimbat. Sunt mulţumit că am reuşit să facă 16 locuri de joacă moderne pentru copii, pentru că până atunci nu era niciunul. Am reuşit să fac pasajul Dacia iar pasajul de pe Bogdan Amaru va fi inaugurat la sfârşitul lunii iunie. Am reuşit pe Bulevardul Pandurilor să creez 360 locuri de parcare. Am reuşit să refac prin hotărâre de guvern stadionul, care este acum între primele cinci din ţară. Am reuşit să duc până la capăt sistemul de iluminat pe Splaiul Independenţei, am refăcut aleea şi am montat băncuţe moderne. Am făcut de la zero două grădiniţe, să ofer râmnicenilor o superbă Casă a Căsătoriilor. Dacă atunci când am fost ales primar cununiile civile se făceau în primărie, cu şampanie pe pereţi şi cu covorul murdar în permanenţă, în momentul de faţă aceste evenimente deosebite se desfăşoară în condiţii extrem de elegante. Am reuşit să fac Teatrul Ariel care arată impecabil, am reuşit numai în acest an să mansardez şi să reabilitez 11 şcoli şi grădiniţe. Am făcut două terenuri de sport impecabile la liceele Mircea cel Bătrân şi Lahovari şi suntem aproape de finalizarea acoperişului şi faţadei la primul dintre aceste unităţi şcolare. Dacă intrăm în cartierul Ostroveni, cinematograful Flacăra va fi inaugurat vineri (azi – n.r.); suntem singura primărie din ţară care am reabilitat şi dăm în folosinţă un cinematograf. Nu vreau să dau acestui eveniment o tentă politică şi tocmai pentru aceasta voi invita toţi liderii politici din Vâlcea. Vor lua cuvântul doar Maia Morgenstern şi subsemnatul iar ca invitat special va fi Elena Udrea, un om care m-a sprijinit întotdeauna. Va fi o prezentare a filmului Umoreasca al Televiziunii Etalon, care a primit o menţiune la Hollywood, va fi şi un spectacol al Teatrului Ariel.

• Care este cea mai mare realizare din aceşti ani?
Mi-e greu să spun una singură. Cele care vor rămâne în memorie sunt Bulevardul Dem Rădulescu, căminul de bătrâni, stadionul, Casa Căsătoriilor şi Cinematograful Flacăra. Mie personal îmi place foarte mult Casa Căsătoriilor. Toţi care vin acolo recunosc că este foarte elegantă.

• Nu aţi avut un mandat uşor…
Aşa este. Poate că este cel mai greu mandat al unui primar de municipiu din ţară, având în vedere că am fost patru luni închis. Cei care au încercat să-mi facă rău prin orice mijloace, care au vrut să mă înlăture de la conducerea municipiului prin mijloace nedemocratice, s-au folosit de orice. Dar lucrurile vor ieşi la iveală şi nu peste mult timp voi prezenta cine este în spatele acestor atacuri murdare.

• Ştiţi cine se află în spatele acestor atacuri?
Ştiu, dar nu voi spune până când nu am o soluţie definitivă şi irevocabilă. Atunci voi face o conferinţă de presă şi voi spune numele tuturor mârlanilor care stau şi acum mă perie să-mi mai pice o scamă. Vreau să-i asigur pe râmniceni că în campania asta apar toate mizeriile posibile. În perioada cât am avut necazul respectiv, au cărat documente din cadrul primăriei cu maşinile. Făceau drumuri non-stop la DNA Piteşti. Nu au găsit niciun act ilegal.

• Cine căra documente cu maşina?
Vă dau un exemplu. În momentul în care veneau inspectorii de la Piteşti, era chiar un consilier liberal care-i trăgea de mânecă.

• Ion Nicolae?
Nu, întâmplător numele lui e Păsat. Îi trăgea de mână la Biroul Investiţii şi le spunea: veniţi să dă arăt eu ce abuzuri s-au făcut la primărie! Oameni ordinari, de cea mai joasă speţă. De-asta vreau să spun vâlcenilor: dacă mi se găsea un punct ilegal, mai eram în momentul de faţă aici? Nu mai eram!

• Vicele Monceanu a avut vreun rol în toată treaba asta?
Nu, şi el a fost un om care a trebuit să facă ce i s-a spus de la partid. Nu cred că el personal a făcut ceva, dar cu siguranţă a dat toate informaţiile pe care trebuia să le dea şi nu-l condamn pentru treaba asta, pentru că trebuia să asculte de partid şi a dat tot ceea ce i s-a cerut de acolo. Şi mă bucur că le-a dat, pentru că s-a văzut că sunt nevinovat şi că nu am făcut nicio ilegalitate. Şi acum în campanie unii vin şi vorbesc nu ştiu ce miliarde de lei luate. Dacă a fost posibil să văd pe un post de televiziune un contracandidat de-al meu să spună că amenajarea terenului în zona industrială a costat 600 de miliarde! Omul acesta nu e sănătos, nu are noţiunea banului! Totul a costat doar 59,3 miliarde lei. Omul acesta fabulează.

• Dacă tot nu puteţi în acest moment să faceţi publice numele celor care au conlucrat pentru a vă ataca, măcar spuneţi numele partidelor din care acestea fac parte…
Uitaţi-vă doar la cei care m-au atacat furibund. Uitaţi-vă la cei care m-au atacat furibund în perioada respectivă, la cei care duceau dosarele la Piteşti şi veţi afla din ce partid fac parte aceşti indivizi.

• Revenind la cele câteva zile care au mai rămas până la alegeri, ce mai aveţi de făcut?
Vom inaugura mâine (joi, 22 mai – n.r.) dispensarul din Ostroveni iar vineri Cinema Flacăra. Luni avem două terenuri de joacă moderne în zona Nord şi multe altele, în cursul săptămânii viitoare. Asta ca să vadă adversarii mei că eu nu vorbesc foarte mult, ci fac foarte mult.

„Buşe vorbeşte ca şi cum vine din altă lume”

• Avem de-a face cu o campanie dezechilibrată, în care alergaţi practic de unul singur. Cum comentaţi această situaţie? Sunt Pistol, Matei şi Buşe adversari redutabili?
Eu rămân blocat de atacurile furibunde pe care le face pe faţă Buşe şi mascat acest copil de la PNL – Pistol, sau cum îl cheamă… În primul rând, Buşe vorbeşte ca şi cum el vine din altă lume. El ar trebui să prezinte un raport vâlcenilor: ce a făcut patru ani la Consiliul Judeţean. Să vii din exterior, să fi cu fabulaţii că faci apartamente cu 30.000 euro – se pot face, dar fără să spui cui le vinzi şi unde le faci, unde e terenul. Pentru că el ştie, are o experienţă, face apartamente şi le vinde cu 160.000 euro, 170.000 bucata! Acum spune că sunt de lux. Da, dar diferenţa este foarte mare, să-l faci cu 30.000 şi să-l vinzi cu 170.000, asta înseamnă să păcăleşti ordinar vâlcenii. Aici e vorba doar de moralitate! Vine şi spune alte fabulaţii: că face balcoane la tot cartierul Petrişor! Să nu cunoşti faptul că legea nu-ţi permite să faci balcoane pe o proprietate privată! Nu ai voie! Nu ai voie să foloseşti banul public să favorizezi un anumit grup de oameni. Până la urmă vor vrea toţi balcoane! Cum să dai? Sau să vii să spui că afacerea cu cantina partidului a fost un bum pentru primărie… Ce bum a fost? Nu am vândut-o cui au vrut unii, să o dau cu 7 miliarde? Şi de la 7 miliarde am făcut licitaţie şi am dat-o cu 64 sau cu 68 miliarde? Aa, bum? Da, am fost deştept şi am atras la bugetul local 2 milioane de euro.

• Poate şi de la asta vi s-au tras o grămadă de probleme…
Sunt convins! Până la urmă, cel care a cumpărat cantina, a cumpărat şi terenurile din faţă. Aa, au fost supăraţi că am pus pe altcineva în posesie! Am pus în posesie pe foştii proprietari, pe fostele amplasamente. De-asta stau în picioare, că dacă puneam unul pe zece metri, eram legat acum. Pentru că a fost primul dosar verificat! Proprietarii de drept – ăia au fost puşi în proprietate în faţa cantinei. Până la urmă s-a lămurit şi doamna care a cumpărat şi a cumpărat de la foştii proprietari. Treaba ei!

• Vă aşteptaţi să aveţi un contracandidat puternic?
Mă aşteptam ca un om care a condus Consiliul Judeţean să fie un candidat puternic, dar se pare că nici pe locul 4 nu se va clasa, la modul grosolan la care atacă, fără să aibă proiecte, fără să vină cu un proiect viabil pentru vâlceni. Numai acuze, şi nu a dovedit nimic! O să vă dau un exemplu: a avut în administrare Teatrul Anton Pann, uitaţi-vă cum arată de patru ani clădirea şi uitaţi-vă la Teatrul Ariel. Uitaţi-vă cum am făcut cinematograful Flacăra! A avut policlinica cu plată şi uitaţi-vă că arată dezastruos, uitaţi-vă la Stomatologie – pică clădirea, şi uitaţi-vă la dispensarul din Ostroveni! Am găsit soluţia. Acestea sunt lucrurile pe care le puteţi compara şi chiar aş vrea să facem o confruntare. Uitaţi-vă că la spital nu a găsit o soluţie să facă un salon. În schimb, eu voi inaugura un salon făcut de la A la Z de către subsemnatul, din sponsorizări, cu 74 de paturi. Impecabil! Şi el a făcut, când a fost bolnav, o rezervă de doi metri pătraţi, şi a pus tablă mare: Făcut de Consiliul Judeţean!

• Sunteţi acuzat că aţi cheltuit foarte mulţi bani cu afişajul electoral pentru PD-L…
Cei care mă acuză pe mine sunt neputincioşi. Eu am ştiut de foarte mult timp că voi candida pentru Primăria Râmnicului. Am negociat preţul pentru afişaj pe panourile libere, legal, am şi plătit – pot face şi dovada, acum 6 luni. 2.600 de euro a costat absolut tot afişajul cu firma Euromedia.

„Bătălia pentru CJ se duce între Cîlea şi Jurcan”

• Emilian Frâncu îmi spunea că principalul lui contracandidat pentru Consiliul Judeţean a devenit Dorel Jurcan. A crescut aşa mult Jurcan?
A crescut iar domnul Frâncu nici nu intră în calcul. În momentul de faţă bătălia pentru Consiliul Judeţean se duce între Cîlea şi Jurcan. Frâncu, cu siguranţă va fi pe locul 3.

• De ce?
Pentru că Jurcan a crescut foarte mult în ultima perioadă, este un om de calitate dar n-a fost foarte cunoscut. În ultima perioadă a făcut teren ce n-a făcut el în 8 ani de zile de parlamentar şi lumea îl cunoaşte. A fost la foarte multe întâlniri în Râmnicu Vâlcea şi lumea îl cunoaşte. Are şanse reale să câştige!

• Ce l-aţi învăţat?
Să fie printre oameni, să ia contact cu ei, să dea mâna cu ei, pentru că e altceva decât să te cunoască lumea doar de la televizor.

• Sunt mulţi care vă acuză de faptul că dacă veţi avea majoritatea în Consiliul Local, veţi fi dictator…
Asta e o scuză a lor, că nu vor intra în Consiliul Local unii dintre ei. Eu vreau să-i asigur pe vâlceni că în primul rând mă voi consulta cu ei. Toate deciziile le voi lua în cunoştinţă de cauză şi după ce mă consult cu cetăţenii. Iar consilierii vor face dezbateri în comisii; acolo unde au alte puncte de vedere, mă voi supune majorităţii. Chiar dacă vor fi majoritari cei de la PD-L, nu înseamnă că vom vota toţi la fel.

„Poate că sunt mai bine crescut”

• S-au făcut o serie de speculaţii pe marginea întâlnirii dintre dumneavoastră şi Călin Popescu Tăriceanu, pe terasa restaurantului Ariel. V-a tratat dispreţuitor?
Eu am trecut prin zonă şi premierul era la restaurant şi am considerat că este normal şi de bun simţ, ca primar de municipiu, să salut un prim-ministru, indiferent că este de la un partid sau altul – este prim-ministrul României. Este adevărat că în momentul în care m-am adresat era la masă, a întins mâna – dar asta e vorba doar de educaţie, a întins mâna, i-am spus că sunt primarul Râmnicului şi îi urez bun-venit, a dat mâna cu mine dar nu a spus „Aşa şi!”. E adevărat că nu s-a sculat în picioare sau să schiţeze măcar acest gest.

• Vă se părea normal să reacţioneze altfel?
Nu, este nu sunt un om aşa pretenţios. Din punctul meu de vedere a participat firesc, poate că eu sunt mai bine crescut, în sensul că atunci când vine cineva mă scol în picioare şi dau mâna cu el. Acum două luni când a venit preşedintele Băsescu şi era cu soţia la masă în OK, atunci când l-am salutat, am dat mâna şi s-a sculat în picioare. Am stat, am băut o cafea… Voiam doar să arăt diferenţa între un comportament de om şi unul de mai puţin om.

„Toate avizele au fost semnate de liberali”

• Tăriceanu v-a atacat dur la Râmnicu Vâlcea, pe tema blocului construit lângă Casa Simian.
Cu asta nu pot fi de acord. S-a văzut clar că a fost pus de aceşti trepăduşi ai politicii PNL de Vâlcea, care l-au montat, i-au suflat în ureche să atace primarul, sperând că vor mai câştiga ceva. S-au înşelat amarnic! Eu am rămas aşa, că n-a avut elementarul simţ să verifice informaţiile, ce-i suflau Frâncu şi Pistol în ureche. Vina e a primarului! Habar nu are! El dacă trăieşte într-un turn de fildeş, habar nu are care sunt competenţele primarului în eliberarea unei autorizaţii. Conform Legii 50, primarul dă un certificat de urbanism. În momentul în care mi s-a cerut aşa ceva să se construiască acolo, am solicitat PUG-ul. În PUG a cuprinsă zonă cu teren nr.1 cu destinaţie zonă de locuinţe şi dotări, stil birouri. Am emis un certificat de urbanism P+3 pentru birouri, împrejmuit pe latura de vest, dar am pus următoarele condiţii conform legii 50: să se facă întâi un studiu geotehnic, aviz Acvarim, aviz de la CET Govora, aviz de la Romtelecom, aviz de la Distrigaz, aviz de la Mediu, aviz de la DSP, de la PSI, de la Protecţia Civilă şi aviz de la Ministerul Culturii. Documentaţia a fost întocmită de arhitecţii George Săraru şi Adina Bădulescu. Documentaţia a fost verificată de Dărăban Daciana şi Popescu Mihail, conform legii. Dovada de la Ordinul Arhitecţilor nr.18931/16.03.2007 – documentaţia a fost întocmită de cei pe care i-am menţionat. Deci mi s-au adus toate avizele. Printre primele avize a fost cel de la Ministerul Culturii, cu nr.20/Z/22.03.2007. L-am zăpăcit pe omul acesta (proprietarul blocului – n.r.), că altceva nu puteam să-i mai cer. E atât de multă birocraţie, iar când respecţi legea, care din punctul meu de vedere este obtuză, vine unul care habar nu are de eliberarea autorizaţiei şi spune că primarul este vinovat. Păi da’ ce-a făcut omul lui, care a dat avizul şi omul PNL-ului? Ce a făcut doamna directoare de aici, care e omul PNL-ului? Ce-au făcut toţi aceşti directori care sunt oamenii lor? Sau ce-a făcut Inspecţia în Construcţii care e omul lor? Cum ai tupeul să vii să spui că primarul este de vină, când primarul este obligat, dacă are avizele, să elibereze autorizaţia de construcţie? Cum ai tupeul ca prim-ministru să spui că eu ca primar am obligaţia să verific? Când au dat avizul de la Ministerul Culturii, nu s-au gândit că sunt aproape gard în gard? E specialistul lor, ministrul lor. Toate avizele au fost semnate de liberali! A fost o temă politică să dea în primar. Din discursul primului-ministru s-a văzut clar că e în campanie electorală. S-a vorbit de dictatura PD-ului ca şi la Bucureşti. Ce dictatură, dacă ei nu au oameni ca să câştige municipiile din ţară sau primăria Bucureştiului! Sunt ofticaţi! 
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button