Liga IV

Vâlcea-Gorj, duelul pentru Liga a III-a

• Jiul Rovinari a triumfat în întrecerea din judeţul vecin şi aşteaptă campioana judeţului nostru

Conform împerecherii făcute la sediul FRF, campioana Vâlcii va trebui să se bată pentru promovarea în eşalonul superior cu câştigătoarea Ligii a IV-a din Gorj. În întrecerea din judeţul vecin, titlul a fost adjudecat deja (chiar cu cinci etape înainte de final) de către Jiul Rovinari, o gruparea proaspăt apărută pe firmamentul fotbalului românesc, care s-a înfiinţat abia în vara anului 2007. Fotbaliştii din Rovinari au reuşit să se claseze pe primul loc în dauna celor de la Progresul Turcineşti (singura formaţie care s-a bătut până spre final pentru a merge la baraj), celelalte echipe depăşite de Jiul fiind nume de referinţă în anii precedenţi în diviziile naţionale (Petrolul Ţicleni, Gilortul Târgu-Cărbuneşti, Parângul Sadu sau Petrolul Stoina).

Din câte se pare, deşi se află abia la început, Jiul Rovinari beneficiază de un puternic sprijin financiar, inclusiv din partea primăriei din localitate, şi îşi doreşte neapărat să facă saltul în Liga a III-a, iar în acest sens s-a şi amenajat o bază sportivă modernă. Mai mult decât atât, în iarnă, în perioada 8-18 februarie, Jiul Rovinari a efectuat chiar un stagiu de pregătire peste hotare, la Niş (în Serbia). Trebuie spus că viitoarea adversară a campioanei Vâlcii nu are nici o legătură de „rudenie” cu Energia Rovinari (ce activează deja în Liga a III-a, în Seria a V-a), care-şi dispută de fapt meciurilor la Tg. Jiu, pe terenul sintetic al echipei Pandurii.

Liga lui Pintilie, de râsul curcilor
• valoarea campioanei Vâlcii, minimalizată de gorjeni

Dacă unii oameni de fotbal din judeţ se îmbată cu apă rece şi spun că Vâlcea are un campionat puternic, iată că în „exterior”, opiniile sunt cât se poate de clare: liga lui Pintilie nu este privită deloc ca o competiţie de valoare, ci dimpotrivă. Edificatoare în acest sens sunt şi afirmaţiile gorjenilor, care-şi doreau să pice cu campioana Ligii a IV-a din judeţul nostru. „Jiul Rovinari are şanse mari de promovare dacă sorţii îi vor scoate în cale campioana judeţeană din Mehedinţi sau Vâlcea, acolo unde fotbalul, la acest nivel, este cu mult în spatele celui de la Gorj. Disputarea barajului în compania campioanelor Doljului şi Hunedoarei ar însemna ratarea promovării”, se spune în presa din Gorj.

Bilanţ negativ pentru echipele vâlcene

De la instituirea meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga a III-a, nici o echipă vâlceană, campioană a judeţului, nu a reuşit să câştige şi să promoveze în eşalonul superior. În 2006, Cozia Călimăneşti s-a împiedicat de Athletic Sibiu (1-2), într-o partidă disputată la Tg. Jiu, iar anul trecut, Sportul Rm. Vâlcea, a capotat de asemenea în duelul cu campioana Teleormanului, Turris Tr. Măgurele (0-2 la Caracal). Şi acum, când câştigătoarea Ligii a IV-a din Vâlcea va înfrunta campioana judeţului Gorj, Jiul Rovinari, misiunea pare a fi extrem de dificilă.

Se joacă degeaba în Liga a IV-a?
Doar Hidroelectra poate disputa barajul de promovare
• o prevedere a federaţiei se pare că a stabilit deja campioana în Vâlcea

Cu trei etape înainte de final, Hidroelectra Rm. Vâlcea şi Dinamo Horezu îşi continuă lupta „la baionetă” pentru locul 1 în Liga a IV-a, care duce la baraj. Cum nici una nu a făcut vreun pas greşit în ultima perioadă, diferenţa dintre cele două rivale a rămas cea stabilită după meciul direct din etapa a 5-a a returului, atunci când elevii lui Lucian Giurcă s-au impus cu 2-1 pe teren propriu, şi-au trecut astfel în fruntea ierarhiei, cu două puncte în plus faţă de trupa lui Dan Mazilu. Fără îndoială, ultimul obstacol pe care Hidroelectra îl mai are de trecut este CSM Drăgăşani, echipă pe care lidera o va înfrunta chiar în ultima rundă a sezonului, în deplasare. Însă este greu de crezut că jucătorii lui Adi Lupu vor avea forţa de a învinge echipa lui Giurcă, pentru ca gruparea lui Mazilu să preia şefia. Celor de la Hidroelectra le va fi necesar atunci chiar şi un rezultat de egalitate pentru a se încorona campioni, deoarece în întâlnirile directe sunt avantajaţi faţă de rivalii de la Dinamo Horezu.
Puţină lume cunoaşte însă că în eventualitatea în care Dinamo Horezu va termina totuşi pe primul loc în Liga a IV-a, trupa lui Mazilu nu va putea disputa meciul de baraj deoarece nu întruneşte în acest moment una dintre condiţiile necesare şi obligatorii pentru a fi acceptată de FRF. „Au dreptul să participe la jocurile de baraj numai echipele aparţinând structurilor sportive cu personalitate juridică, organizate sub formă de cluburi sportive”, se prevede în regulamentul federaţiei, iar Dinamo Horezu nu se numără pe lista grupărilor din Vâlcea care au acest certificat. Din câte cunoaştem, doar şase dintre cluburile din Liga a IV-a îndeplinesc această condiţie, iar aici este vorba de Hidroelectra Rm. Vâlcea, CSM Drăgăşani, Minerul Berbeşti, CSM II Rm. Vâlcea şi Alma Lex Drăgăşani. Astfel, chiar dacă ar termina pe locul 2, tot echipa lui Giurcă va juca barajul.
Singura modalitate pentru ca Dinamo Horezu să îndeplinească această condiţie ar fi ca respectiva personalitate juridică să-i fie acordată în regim de urgenţă, lucru totuşi imposibil a se realiza în mod cinstit, ci mai degrabă printr-o „mânărie”. „E ca şi când s-ar schimba regulile în timpul desfăşurării jocului”, a exemplificat un om de fotbal. În aceste condiţii, putem spune că practic, lupta pentru locul 1 în Liga a IV-a, s-a încheiat, iar Hidroelectra poate să se pregătească încă de pe acum pentru meciul de baraj. 

 Şi-a găsit Dinamo Horezu loc în Liga a III-a?

Tocmai prin prisma acestui lucru, din câte se pare, Dinamo Horezu ar fi abandonat total lupta pentru locul 1, iar omul de afaceri Dan Mazilu s-a îngrijit din timp pentru a găsi un loc liber în eşalonul superior. Stă mărturie în acest sens şi faptul că în ultimele etape nu s-a mai vehiculat nici un cuvânt de vreo sponsorizare record pentru rivalele Hidroelectrei în Liga a IV-a. „Păi de ce să mai dea Mazilu câte 100 de milioane unor «te miri ce grupări», care abia adună 11 jucători la meci, ca s-o împiedice pe Hidroelectra, când, pentru o sumă puţin mai mare, îşi poate găsi lejer loc în Liga a III-a. Iar pe deasupra scapă şi de chinurile meciului de baraj!”, ne-a spus un apropiat al echipei patronate de Dan Mazilu.

Luncavăţul Popeşti ar putea profita de saltul echipei lui Mazilu
• echipa primarului Şerban va juca în Liga a IV-a pe locul lui Dinamo Horezu

De faptul că Dinamo Horezu va reuşi să găsească un loc în Liga a III-a ar putea avea de profitat în mod special Luncavăţul Popeşti. Echipa primarului Constantin Şerban, altfel bun prieten cu omul de afaceri Dan Mazilu, ar urma să preia locul din Liga a IV-a al celor de la Dinamo Horezu. Această ipoteză este justificată şi de declaraţiile din ultima perioadă ale lui Şerban: „Veţi vedea, Luncavăţul Popeşti va continua să joace în Liga a IV-a”. Mai mult decât atât, dacă lucrările la baza sportivă din Popeşti vor fi terminate în timp util, Mazilu ar putea primi o concesie din partea FRF pentru a juca în Liga a III-a chiar la Popeşti, dar în acest caz va fi nevoie de construirea urgentă, în această vară, a unei tribune.

Hidroelectra, în pană… de fonduri?

Gurile rele afirmă însă că Hidroelectra nu mai este atât de capabilă să facă saltul în eşalonul superior. Motivul? Gruparea din Rm. Vâlcea nu dispune de fondurile necesare pentru a evolua în Liga a III-a. Aşa cum se cunoaşte, prezenţa în acest eşalon impune eforturi financiare enorme, atât în ceea ce priveşte deplasările prin ţară, plata baremurilor pentru arbitri şi observatori la meciurile de pe teren propriu, achitarea taxelor şi-a amenzilor pentru cartonaşele roşii şi galbene către FRF, precum şi stabilirea unor salarii pe măsură pentru jucători. De vor ajunge elevii lui Giurcă să evolueze sau nu în Liga a III-a nimeni nu ştie, însă un lucru este cert: pentru a le închide gura cârcotaşilor, Hidroelectra va încerca să obţină promovarea pe teren, indiferent de ceea ce va urma apoi. Altfel însă, una dintre variantele dorite de oficialii liderei actuale din Liga a IV-a este aceea ca Hidroelectra să devină echipa la care CSM Rm. Vâlcea îşi va roda unii jucători în Liga a III-a. 

FRF a stabilit „ţintarul” meciurilor de baraj pentru promovarea în Liga a III-a

Comitetul de Urgenţă al FRF a aprobat la finele săptămânii trecute, mai precis vineri, 9 mai, Regulamentul de organizare şi desfăşurare a jocurilor de baraj pentru promovarea în Liga a III-a. Aşa cum se cunoaşte, din Liga a IV-a în Liga a III-a vor promova la finele acestui campionat un număr de 21 de echipe, câştigătoare ale jocurilor de baraj. Partidele se vor desfăşura într-o singură manşă, pe terenuri neutre, sâmbătă, 31 mai, de la ora 17.30. În situaţia în care, după terminarea celor 90 de minute de joc, rezultatul va fi egal, partida se va prelungi cu două reprize a câte 15 minute. Dacă egalitatea se va menţine şi după prelungiri, echipa câştigătoare va fi desemnată în urma executării loviturilor de la 11 metri.
Până luni, 26 mai, ora 12.00, Asociaţiile Judeţene de Fotbal au obligaţia să comunice, în scris, la FRF, echipele calificate pentru a participa la jocurile de baraj. Au dreptul să participe la jocurile de baraj numai echipele aparţinând structurilor sportive cu personalitate juridică, organizate sub formă de cluburi sportive. Echipele calificate au obligaţia să depună la FRF, până la data de 28 mai, tabelele nominale cu cei 18 jucători care vor participa la jocurile de baraj, care vor cuprinde următoarele date:
– numele şi prenumele
– locul şi data naşterii
– confirmarea AJF că jucătorii au drept de joc pentru echipa respectivă, că au viză anuală şi viză medicală
– semnătura reprezentantului legal şi ştampila asociaţiei/clubului
În situaţia în care, de la comunicarea tabelului până la data jocului, vor apărea indisponibilităţi, acestea vor fi comunicate FRF prin fax, făcându-se înlocuirile necesare, cel mai târziu cu 24 de ore înaintea jocului
Sancţiunile care decurg din cumulul de cartonaşe galbene primite de jucători în campionatul Ligii a IV-a, ediţia 2007-2008, nu acţionează în meciurile de baraj, menţinându-se numai suspendările aplicate pentru alte abateri disciplinare. Echipele pot efectua, într-un meci, câte patru înlocuiri de jucători.

Programul meciurilor:
Constanţa – Ilfov (Călăraşi)
Buzău – Bucureşti (Prahova)
Galaţi – Tulcea (Brăila)
Brăila – Ialomiţa (Buzău)
Sibiu – Braşov (Mureş)
Bacău – Neamţ (Iaşi)
Botoşani – Iaşi (Neamţ)
Suceava – Mureş (Bistriţa-Năsăud)
Dâmboviţa – Argeş (Teleorman)
Giurgiu – Teleorman (Dâmboviţa)
Vâlcea – Gorj (Dolj)
Dolj – Olt (Vâlcea)
Bihor – Satu Mare (Sălaj)
Sălaj – Maramureş (Cluj)
Cluj – Bistriţa-Năsăud (Maramureş)
Alba – Arad (Bihor)
Harghita – Covasna (Bacău)
Hunedoara – Mehedinţi (Gorj)
Timiş – Caraş Severin (Hunedoara)
Prahova – Călăraşi (Ilfov)
Vrancea – Vaslui (Galaţi)
* între paranteze sunt trecute Asociaţiile Judeţene de Fotbal organizatoare, acestea urmând să stabilească stadioanele pe care se vor desfăşura partidele respective
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button