Politica

Dorel Jurcan propune realizarea de parcuri industriale în oraşele vâlcene

• Candidatul PD-L la preşedinţia Consiliului Judeţean

Lupta pentru Consiliul Judeţean se anunţă a fi una dură, mai ales că pentru prima oară, preşedintele acestei instituţii va fi ales prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin. Desemnat drept candidat al PD-L pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Dorel Jurcan este unul dintre pretendenţii cu şanse reale la câştigarea acestei funcţii. Beneficiind de o experienţă bogată în activitatea legislativă, dat fiind faptul că are la activ două mandate de parlamentar, Jurcan vine în faţa electoratului cu un program bine pus la punct, intitulat „Vâlcea, perlă a turismului balnear şi mănăstiresc a României” şi structurat pe 10 capitole:

Administraţie publică, Dezvoltare economică – Turism, Infrastructură, Învăţământ, Sănătate, Mediu, Agricultură, Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Situaţii de Urgenţă, Cultură şi Tineret. Toate aceste segmente sunt tratate cu maximă seriozitate de către candidatul democrat-liberal, acesta oferind numeroase soluţii pentru rezolvarea celor mai importante probleme ale vâlcenilor. Pentru buna informare a cititorilor noştri, ne-am propus să prezentăm câte două capitole din programul electoral al lui Dorel Jurcan în fiecare ediţie a ziarului nostru. Astăzi – Administraţie publică şi Dezvoltare economică – Turism.

Administraţie publică

Administraţia publică actuală este ineficientă şi total aservită politic. PD-L propune o adevărată revoluţie în administraţie prin descentralizare, adică transferul puterii şi a competenţelor de la nivel central la nivel local. Toate tânguirile actualelor administraţii judeţene sau locale cum că n-au posibilităţi materiale pentru a executa un lucru sau altul cerute de populaţie vor fi asfel risipite. În acest fel, o conducere pricepută şi bine intenţionată poate realiza majoritatea necesităţilor actuale ale vâlcenilor.
Descentralizarea înseamnă servicii publice locale mai bune (educaţie, sănătate, infrastructură, agricultură, cultură) concomitent cu apropierea administraţiei locale de nevoile cetăţenilor.
Deoarece descentralizarea are nevoie de o componentă financiară puternică este necesar ca autorităţile locale să aibă dreptul să-şi stabilească singure impozitele şi taxele locale conform nevoilor locale şi a capacităţii de plată a cetăţenilor. Amenzile trebuie să ajungă în totalitate la bugetele locale, nu să fie trimise la centru. La fel şi impozitele pe venit.
În prezent nu există o reţea informatică la care să fie conectate toate subunităţile şi mai ales toate primăriile localităţilor din judeţ. Nici la internet nu sunt racordate decât jumătate dintre primării. Această gravă deficienţă de comunicare şi informare trebuie rapid rezolvată înca din cursul acestui an.
Este de asemenea important să realizăm de urgenţă un sistem informaţional integrat pentru toate serviciile publice vâlcene.
Trebuie realizată informatizarea activităţii de evidenţă şi analiză a petiţiilor de la cetăţeni şi optimizarea procesului de soluţionare a acestora.
Toate cele de mai sus precum şi alte câteva, fac parte de fapt din Reforma Administraţiei Publice – Directiva a UE – E – Guvernement care cuprinde proiecte de guvernare electronică pentru 12 servicii informatizate de bază (impozite, locuri de muncă, documente personale, securitate socială, etc.) destinate să fie puse direct în slujba cetăţeanului. Punerea lor în aplicare se poate face cu sprijin financiar extern însa e nevoie de implicare şi efort al unei administraţii judeţene competente.

Dezvoltare economică – Turism

Judeţul Vâlcea este codaş la capitolul atragerii de investitori şi atunci nu trebuie să ne mire rămânerea în urmă a dezvoltării judeţului în comparaţie cu alte zone din vecinătate.
Crearea de parcuri industriale cu parteneriat public – privat în zonele Drăgăşani, Bălceşti, Horezu, Băbeni şi Brezoi reprezintă tot atâtea facilităţi pentru investiţii interne sau externe care ne pot smulge din amorţeala care ne-a cuprins şi ne ţine în loc.
Este necesar să promovăm realizarea a trei metropole judeţene pentru o gospodărire mai eficientă a resurselor judeţului, pentru accesarea cu succes de fonduri europene mai consistente şi diversificarea ariei de absorbţie pe domenii diverse, etc. Aceste zone pot fi create în jurul celor trei centre mai importante: Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani şi Horezu.
Trebuie demarată de urgenţă modernizarea masivă a celei mai importante concentrări balneare din România, care se găseşte de fapt în judeţul nostru. Europenizarea urbanistică şi balneară a Călimăneştiului (unde există deja multe proiecte), Olăneştiului, Govorei, a Ocnelor  Mari, a Vidrei şi Voinesei trebuie sprijinită logistic şi financiar de către Consiliul Judeţean folosindu-se atât atragerea de fonduri europene cât şi parteneriatul public-privat. Pentru aceasta este necesar ca admistraţia judeţeană să promoveze un act normativ care să hotărască trecerea apelor minerale de pe teritoriul staţiunilor menţionate în patrimoniul primăriilor respective sau a unui operator judeţean. În acest fel, judeţul  Vâlcea îşi va consolida titlul binemeritat de „Perlă a turismului balnear şi mănăstiresc din estul Europei.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button