Opinii

Atenţie la viitoarea generaţie!

Scrisoarea săptămânii

Este de apreciat curajul şefului Centrului de Copii şi Juniori al Clubului Sportiv Municipal, Gabriel Mangalagiu, ca la meciul de fotbal din Liga a IV-a cu Alma Lex Drăgăşani să introducă în teren mai mulţi jucători născuţi în anul 1993, care activează la echipa de juniori-republicani B. Fără îndoială, toate aceste meciuri desfăşurate în condiţii mai grele (terenuri proaste, un joc mai bărbătesc, diferenţa de vârstă ca de la tată-fiu)au făcut ca atât republicanii A, cât şi B, să câştige experienţă, să practice un fotbal mai în forţă, iar rezultatele nu au întârziat să apară. De asemenea, cantonamentul centralizat de la baza sportivă a CSM-ului a cântărit şi el foarte mult, jucătorii fiind foarte bine pregătiţi din punct de vedere fizic şi psihic.

Cine a jucat fotbal poate să confirme că la nivelul juniorilor-republicani cluburile din Piteşti şi Craiova au fost întotdeauna greu de învins şi au acces mai mereu la turneele finale ale Campionatului Naţional. Pe lângă cele enumerate mai sus am fost curios să văd (la faţa locului, cum se spune) şi atmosfera de la republicani, înaintea unor meciuri importante, cum a fost cel de săptămâna trecută, cu FC Argeş. Meciul juniorilor-republicani A era foarte important, ţinând cont că argeşenii trebuiau să câştige neapărat. De aceea, au apelat şi la ajutorul a 3-4 jucători de la echipa din Liga Secundă. Pe o ploaie mocănească, un teren mocirlos, cu un arbitraj destul de controversat, vâlcenii au reuşit să termine totuşi la egalitate (1-1), netezindu-şi drumul către turneul final.
Vă spun sincer, în atingerea acestei performanţe a contat foarte mult şi acea atmosferă excelentă care există înaintea şi după meciuri, asigurată de tehnicienii Ciofâcă, Mangalagiu, Bora şi nu în ultimul rând de Mircea Poenaru, o prezentă constantă la meciuri. Este esenţial ca în jurul echipei să fie o atmosferă plăcută, profesionistă şi de respect.
Există în Zăvoi o generaţie cu jucători destul de buni, care trebuie să profite din plin de talentul lor, să aibă continuitate, ţinând cont că şi la anul vor juca împreună şi – de ce nu? – să iasă chiar victorioşi la turneul final. De aceea, este foarte important ca anul acesta să venim cu propunerea ca turneul final să se desfăşoare la Rm. Vâlcea. Sunt sigur că primarul Mircia Gutău nu ar zice nu unei asemenea propuneri. În acest sens, domnul Gheorghe Bucuroiu, preşedintele clubului Hidroelectra, prezent la mai toate meciurile de copii şi juniori, fie că au fost ale Oltchim-ului sau ale CSM-ului, a ţinut să precizeze că, în eventualitatea în care conducătorii vâlceni vin cu o asemenea propunere, ar fi dispus să pună la dispoziţie baza sportivă. Cu două baze sportive de asemenea calibru în Rm. Vâlcea putem rivaliza cu oricine pentru organizarea turneului final.
Altfel, nu este de neglijat nici parcursul excelent al juniorilor B în returul campionatului (parcă s-au molipsit de la cei mari), când au contabilizat trei victorii şi un egal (ultimul tot la Piteşti) şi cu puţin noroc pot şi ei să termine între primele trei clasate. Probabil că dacă turul campionatului era gestionat mai bine puteam vorbi la superlativ de ambele grupe de juniori-republicani din Zăvoi. Altfel însă nu ne rămâne decât ca la anul primele locuri atât la A, cât şi la B, să fie ocupate de grupările din Vâlcea.
P.S.: Din discuţiile purtate cu diverşi antrenori de copii şi juniori, am putut să constat un lucru. Toţi aceştia au ţinut să remarce modul în care ziarul ARENA mediatizează performanţele micuţilor fotbalişti. Dacă până acum vedeam că spaţiile destinate unor competiţii sportive erau ocupate de meciuri jucate la nivelul seniorilor, iată că ziarul ARENA îşi îndreaptă atenţia tot mai mult către acest sector juvenil. Ce impact poate avea acest lucru? Răspunsul e simplu: un număr tot mai mare de copii care vor veni pe stadioane pentru a practica fotbalul.
Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button